WORKSHOP V CRÉME DE LA CRÉME A RECEPT NA KOKOSOVOU ZMRZKU PODLE NÁS

1.5K
Zmrzlina je asi nejoblíbenější dětská pochutina a mě nezbývá nic jiného než konstatovat, že jsme asi stále ještě děti. My totiž zmrzliny nemáme nikdy dost! Jíme ji nejen v létě, ale i v zimě, na jaře a na podzim samozřejmě taky. V dubnu odpočítáváme poslední chladné dny a těšíme se na to, až bude zmrzlinová sezóna opět v plném proudu. Asi nikdy nezapomenu na legendární jahodovo-banánovou zmrzlinu, kterou jsem si jako malá kupovala na Václaváku při každé návštěvě Prahy. Teď už jí tam neprodávají. Od té doby co jsem vyrostla z dětských let, se totiž mnohé změnilo. Změnilo se nejen složení obchodů v Praze, ale změnili se i naše chutě a tudíž i seznam míst, které v našem hlavním městě rádi navštěvujeme. Co se týče zmrzliny, tak u nás hraje prim zmrzlinárna Créme de la créme. Jejich výběr je tak široký, že při každé návštěvě si opět lámeme hlavu, kterou ochutnat. Když pak navíc každou sezónu dochází k malé zmrzlinové obměně, je to dilema ještě větší. 
Créme de la créme nás prostě baví tak když nám v emailu přistálo pozvání na workshop řemeslné výroby zmrzliny v této skvělé zmrzlinárně, váhání zda jet, bylo naprosto zbytečné.  Opět jsme naložili našeho Melounka do auta a celí natěšení jsme vyrazili do pražského zmrzlinového ráje. Během dvou hodin jsme pronikli do postupu výroby mojito sorbetu, ozkoušeli tři varianty pistáciové zmrzliny (klasickou, zdravou a veganskou) a načerpali nesčetné množství informací o historii výroby zmrzlin. Víte vůbec, že kornout na zmrzlinu je až záležitost 20. století? Před ním se totiž zmrzlina jedla ze skleněných kalíšků ve tvaru kornoutu na nožce. Není divu, že se nemoce a nachlazení v době před kornoutem šířily exponencionální řadou. Vždyť pojízdný zmrzlinář, objížděl města a vesnice s vozíkem, na který se mu kromě zmrzliny vešlo tak akorát dva tucty skleněných kalíšků. Malý počet skleněných kornoutů a nulový přísun tekoucí vody měl za následek ne jednu epidemii. No jsme rádi, že už je ten oplatkový kornout na světě! A taky jsme rádi, že naši předci vymysleli kopečkovač. Když totiž nebyl, nabírala se zmrzlina špachtlí a každá porce byla pak úplně jiná. A při našem štěstí bychom byli pokaždé ošizeni. No, o výrobě zmrzliny by nám pan zmrzlinka, který Créme de la créme vlastní, mohl vyprávět celé hodiny a my bychom bedlivě poslouchali a dlabali i toho jeho zmrzku. Je totiž úžasné, když je pro někoho práce koníčkem. Pro Honzu Hochsteingera, tedy pana zmrzlinku to rozhodně platí, zmrzlinou žije a doufá, že jednou svým zákazníkům bude moci dopřát ještě větší pult s jednou tak velkým výběrem zmrzlin. My mu přejeme, ať se dílo podaří, ale trochu máme obavy z toho, že si pak hlavu s výběrem příště ulámeme! 

Na závěr workshopu nám pan zmrzlinka nabalil velkou vaničku zmrzliny dle vlastního výběru a my tak mohli ozkoušet další neozkoušené druhy zmrzlin. Rázem jsme si v tašce nesli sorbet z lesních plodů s kopřivou, slaný karamel, čokoládu a kokosovou zmrzlinu, která pro nás byla plna očekávání. Proč zrovna kokosová? To je jednoduché! Když jsme totiž před dvěma lety zavítali na dovolenou na Seychellské ostrovy, poznali jsme zde nejlepší zmrzlinu všech dob, kokosovou zmrzlinu. Tato zmrzlina byla tak neskutečně dobrá, že kde můžeme, tam ji kupujeme a hledáme tu, která by se té ze Seychell nejvíce přiblížila. No co Vám budu povídat, ještě jsme jí nenašli! Ta od pana zmrzlinky měla sice veliký úspěch, ale Seychellská je prostě Seychellská! Na zmrzlinovou vaničku jsme se slétli čtyři a rázem byla ta tam. S posledním kokosovým soustem na jazyku jsme začali přemýšlet o další přísunu ledové delikatesy a plni dojmů se druhý den pustili do výzvy vytvořit báječnou kokosovku v pohodlí domova, dle našich vzpomínek na místo ikonických pláží se žulovými kameny.  

Co budete potřebovat (na 12 kopečků):

  • 150 g kokosového ořechu (už vyloupaného),
  • 100 g kokosového mléka,
  • 250 ml 12 smetany,
  • 50 g třtinového cukru.
Kokosový ořech ořízneme od skořápky tak, abychom dostali pouze bílou dužinu, tu pak nastrouháme na jemném struhadle (této dužiny potřebujeme 150 g). Je potřeba, aby nastrouhaný kokos byl čerstvý, ten sypaný, který koupíte v obchodě ve zmrzlině už takovou parádu nepředvede. Nastrouhaný kokos dáme do misky, zalijeme jej kokosovým mlékem, smetanou a osladíme cukrem. Směs pořádně promícháme a můžeme začít zmrzlinovat. 
Pokud máte zmrzlinovač: nechte směs do druhého dne vyhladit a druhý den již zmrzlinovač zbylou práci odvede sám. 
Pokud zmrzlinovač nemáte: Dejte směs do vaničky a vložte ji do mrazničky na 8 hodiny, každou hodinu zmrzlinu promíchejte, aby byla dobře vláčná a vzdušná. 
Doba přípravy 20 minut s náročností 0/5.
…… A ještě pár fotek z toho našeho dne ve zmrzlinárně Créme de la créme prague….. Pan zmrzlinka, historické zmrzlinářské náčiní, výroba mojito sorbetu a my všichni….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena