FLORENTÝNKY

Florentinka je sladkost, které nikdy neodolám. Způsobem přípravy a možná i vzezřením připomíná marokánku, ale svým složením je o něco jemnější a možná také lahodnější. Jak již název napovídá, florentýnky pochází z Florencie, tedy hlavní metropole italského Toskánka. Zde se vyvinuli z tradičních biscottů, na rozdíl od nich však obsahují více ořechů …

GRITTIBÄNZ

Dnes do mnoha rodin v naší zemi přijde děti potěšit svou návštěvou Mikuláš s jeho družinou. Moje děti tento den milují a vždy se na něj těší, není totiž jen o návštěvě dané trojice, ale také o společném pečení Mikulášů a Grittibänz. Od té doby, co jsme před pár lety navštívili …

VÁNOČNÍ E-BOOK

Dnes nepřicházím s novým receptem, ale novou informací, která Vám spoustu nových receptů přinese. Tentokrát bych totiž tyto řádky ráda věnovala povídání o projektu, na kterém jsem pracovala posledních pár měsíců. Je jím náš vůbec první E-Book, který je plný Vánoc. Jsou tomu 4 roky, co jsem sem na blog …

OŘECHOVÉ KAPSY

Venku se ochladilo, chvílemi sněží a já musím přiznat, že ač je ještě na Vánoce brzy, už mi toto počasí začíná evokovat sváteční atmosféru. Nejraději bych již začala zdobit byt, ale i přestože město pomalu obléká vánoční kabát, je na to u nás zatím brzy. A proto ač mám již …

CIBULOVÝ DŽEM

Svatomartinské hody se blíží a já už se nemohu dočkat až si opět po roce pochutnám na všech těch dobrotách, které tento svátek přináší. Sama ani nevím, na co se těším nejvíce. Na jemnou paštiku z husích jater, makové svatomartinské podkovy, nebo snad husu se zelím a knedlíkem? Hmm a nebo …

PODZIMNÍ NEALKOHOLICKÝ PUNČ

Dnes mám pro vás ideální recept na dlouhé podzimní a třeba i zimní večery, kdy si promrzlí z venku chcete zalézt s teplým nápojem pod deku a číst si knihu, či koukat na oblíbený film. Ideální čas na punč, který je skvělý nejen pro zahřátí, ale i pro navození příjemné atmosféry. Tento …

PIŠKOTOVÝ DORT FANKENSTEIN

Strašidelný svátek se blíží, a tak stejně jako každý rok přicházím i letos s receptem na halloweenské pohoštění. Opět bude sladké a věřím, že vás i tentokrát osloví. Miluji dorty, a tak letošní volba byla jasná. Již v dětství jsem si oblíbila vláčný piškot, pokrytý lehkým tvarohový krémem a dozdobený ovocem zalitým …

ŽAMPIÓNOVÝ KRÉM

Pokud nemáte rádi houby, po tomto receptu určitě budete. Já nejsem velkým příznivcem hub, ale k podzimu a naší kuchyni bezesporu patří, proto jejich sbírání zbožňuji, a když přijde jejich čas, ráda je i doma uvařím. Díky tomu zde na blogu najdete několik houbových receptů a dnes přidávám další. Tentokrát to …

KYNUTÍ ŠNECI S JABLKY

Miluji barvící se podzim, i ta malá drobná jablka ze sadu. Letos se jich moc neurodilo, prakticky všechny spálil mráz. I tak jsem si je neodpustila a pár sehnala alespoň přes farmáře. Na jablečné recepty totiž nedám dopustit. Podzim si o ně říká! Stejně jako jablka, patří k podzimu i kynutí …

NEKYNUTÝ NAAN

Miluji kotlíková jídla. Jsou jednoduchá na přípravu, a přitom jsou plná chuti. Nejraději mám ta, která pocházejí z Indie, nebo je alespoň svou chutí připomínají. Často proto doma vařím dhal, různá curry nebo také butter chicken. Takové pokrmy jsou skvělé s rýží, ale ještě lepší jsou s plackami. No jo, jenže při běžném vaření …

DÝŇOVÉ BANKETKY

Nad domácí pečivo není, a tak místo toho, abych ho kupovala, snažím se ho péct doma. Střídám různé druhy, aby se nám žádné neomrzelo, a když to jde, připravuji jeho obměny. Někdy přidám semínka, jindy vyměním mouku, příště zase přimíchám špenát pro barvu, vůni a vláčnost. Krom špenátu je skvělá …

DÝŇOVÁ (PUMPKIN SPICE) GRANOLA

Po koření voňavá, díky bílku extra křupavá a dýňovým pyré dochucená granola, to je podzim, jak má být! U nás doma granolu milujeme. Každou neděli s ní provoním byt, abych připravila novou várku. Během týdne totiž vždycky zmizí. S ročním obdobím nebo podle chuti měním její dochucení a tyto varianty se …

LOUIS CAKE

Vláčný, nadýchaný, sladký a velmi zajímavý dort, to je Louis cake. Je to naše vzpomínka na cestu po Novém Zélandu, kde jsem jej zahlédla v jedné místní kuchařce v knihkupectví, které bylo tak trochu antikem. Lehce jsem ho prolétla a vytvořila tuto svoji verzi. Vždy když se do něj zakousnu, vrátí mě …

SALÁT S BOUCHAČKAMI

Bouchačky jsou nejlepší brambory, co znám. Říká se jim „na bouchačku“ protože jsou rozbouchnuté skleničkou a poté upečené. Díky tomu jsou dokonale křupavé a díky potěrce, z másla či sádla, kterou se před pečením mažou, krásně voňavé a chutné. Já je miluju a dělám je proto často po celý rok! Vždyť …

DUNAJSKÉ VLNY (DONAUWELLE)

Retro moučníky to je moje! Po Míša řezech a Prošívané dece opět přicházím s další perlou, Dunajskými vlnami nebo-li Donauwelle! Ačkoliv my Češi nebo také bývalí Českoslováci tento moučník považujeme za vlastní, opak je pravdou.  Dunajské vlny, které se u nás proslavily za dob socialismu vznikly ještě dávno před ním a …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena