CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK S MÁKEM

Vždy když se zakousnu tohoto do citrónového chlebíčku s mákem, přenesu se do centra Buenos Aires. Ten lahodný, po citrónu a máku voňavý kus sladkého chleba, jehož krém ze zakysané smetany krásně podtrhne lehkou nakyslost citrónu v těstě, mě vždy vrátí do vzpomínek na místo, kde jsme populární lemon loaf prvně ochutnali. …

KŘUPAVÁ SRDÍČKA

Kdo by nemiloval hranolky? Já myslím, že je má rád každý a ten kdo je nejí na tuny si je rád dopřeje alespoň jednou za čas v restauraci! Sama musím přiznat, že je mám velmi ráda. Co si však budeme nalhávat, příliš zdravé nejsou, a tak pokud si je mám …

FRANCOUZSKÉ CROISSANTY

Vzpomínám na svou první návštěvu Paříže. Na ty úžasné pekárny, které se nacházely snad na každém rohu. Nikdy jim nešlo odolat a já tak vždy musela alespoň letmo nakouknout, co se v nich skrývá. Nespočty voňavých francouzských baget, koláčů či drobného pečiva na mě koukali pěkně vyskládané za pultem i v regálech …

ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE

Zlatým hřebem vánočního pečení je vždy pro nás příprava nepečeného cukroví. Takové přípravě vždy dominují vosí úly, které na našem vánočním stole nesmí nikdy chybět, ale také čokoládové lanýže, které se hodí nejen do etažéru s cukrovím, ale také do pěkné krabičky, která poslouží jako obal pro další jedlý vánoční …

PUSINKY

Vánoce se již pomalu blíží a mnoho z nás určitě nyní přemýšlí, co udělat s bílky, které nám zbyly po přípravě těst na vánoční cukroví. Možností jak takové bílky využít je hned několik. Můžete z nich připravit korpus na dort pavlova, nebo několik malých korpusků na malé pavlovičky, které Vám …

VAJEČNÝ LIKÉR

Každé vánoce si vzpomenu na to, jak jsme jezdili za babičkou abychom jí dovezli vánoční dárky a babička nám vždy přibalila domácí bramborový salát a láhev vaječného likéru. O babiččině vaječném likéru se u nás v rodině traduje, že na přípravu 1 litru likéru potřebujete 1 litr rumu a 1 …

ČOKOLÁDOVÉ THUMBPRINT COOKIES S KARAMELEM

Každý rok na stůl k našemu tradičnímu českému cukroví přidáváme i jedno, které nám připomínám některou z cest, jež jsme uplynulý rok zažili. Letos jich bylo mnohem méně, než jsme loni touto dobou plánovali, i přesto v nás mnoho zanechali. Dovezli jsme si z nich nespočet zážitků i receptů, kterými …

PRACNY

Díky tomu, že můj praděda byl cukrář a babička jeho umění podědila, bylo u nás sladkého vždy víc, než dost. Když pak došlo na svátky, o laskominy jsme prakticky zakopávali a člověk ani nevěděl, co dřív ochutnat. Vše bylo tak dobré! Jak už to tak ale bývá, našly se i …

PERNÍK NA PLECH

Perník na plech je česká klasika, kterou si rádi dopřejeme po celý rok a já nemohu uvěřit tomu, že se zde tento náš oblíbený recept ještě nikdy neobjevil. V loňském roce jsme Vám jej představili na našem Instagramu, kde se tyto stromečky těšily velké oblibě a já jsem neskonale vděčná, …

ČOKOLÁDOVÁ GRANOLA

Pomalu začínám přemýšlet nad nacházejícími Vánoci a nad tím, co komu nadělíme pod stromeček. Vždy jsem patřila mezi ty, kteří rádi rozdávají radost a kromě dárků, za kterými musím do obchodu, vždy přibalila i ten, který jsem s láskou vytvořila v domácí dílně. Už nějaký ten rok je naší domácí …

DULCE DE LECHE

Vzpomínám na jeden deštivý den v Buenos Aires, kdy mě Natálka vzala na místní tržiště abych si na bleším trhu nakoupila něco pěkného na focení. Obě milujeme ten ruch marketů, kde člověk objeví spoustu starých novin, ústřižků, dopisů i zajímavého nádobí, které má za sebou již nejeden krásný příběh a …

VÁNOCE S NEPLECHOU

Ze stromů padají poslední listy. Zima se mi vkrádá pod kabát a dny jsou opět nějak kratší než bych chtěla. Těžko se mi na to zvyká, ale stejně jako pokaždé se to i tentokrát snažím brát pozitivně. Všechna tato znamení totiž naznačují, že se blíží ty nejkrásnější svátky roku a …

MARTINSKÉ PODKOVY

Každý rok se těším až opět vyrazíme na svatomartinské menu do malebného Kryštofova údolí, kde bývá krajina již často pokryta sněhem a atmosféra těchto hodů tak díky tomu ještě více umocněna. Letos se tam nepodíváme, restaurace jsou stále zavřené, o to větší výzvou však je si takové hody připravit doma. …

ŠPANĚLSKÝ KOTLÍK

Španělské kuře neboli estofado de pollo espaňol je pokrm, se kterým se setkáváme nejen ve Španělsku, ale s malými obměnami i téměř ve všech španělsky mluvících zemích. Stačí přihodit bílé fazolky jako to dělají v Peru, kukuřici jako si to pamatujeme ze vzpomínek na argentinské Andy i hrášek jako to …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena