ŽAMPIÓNOVÝ KRÉM

Pokud nemáte rádi houby, po tomto receptu určitě budete. Já nejsem velkým příznivcem hub, ale k podzimu a naší kuchyni bezesporu patří, proto jejich sbírání zbožňuji, a když přijde jejich čas, ráda je i doma uvařím. Díky tomu zde na blogu najdete několik houbových receptů a dnes přidávám další. Tentokrát to …

KYNUTÍ ŠNECI S JABLKY

Miluji barvící se podzim, i ta malá drobná jablka ze sadu. Letos se jich moc neurodilo, prakticky všechny spálil mráz. I tak jsem si je neodpustila a pár sehnala alespoň přes farmáře. Na jablečné recepty totiž nedám dopustit. Podzim si o ně říká! Stejně jako jablka, patří k podzimu i kynutí …

NEKYNUTÝ NAAN

Miluji kotlíková jídla. Jsou jednoduchá na přípravu, a přitom jsou plná chuti. Nejraději mám ta, která pocházejí z Indie, nebo je alespoň svou chutí připomínají. Často proto doma vařím dhal, různá curry nebo také butter chicken. Takové pokrmy jsou skvělé s rýží, ale ještě lepší jsou s plackami. No jo, jenže při běžném vaření …

DÝŇOVÉ BANKETKY

Nad domácí pečivo není, a tak místo toho, abych ho kupovala, snažím se ho péct doma. Střídám různé druhy, aby se nám žádné neomrzelo, a když to jde, připravuji jeho obměny. Někdy přidám semínka, jindy vyměním mouku, příště zase přimíchám špenát pro barvu, vůni a vláčnost. Krom špenátu je skvělá …

DÝŇOVÁ (PUMPKIN SPICE) GRANOLA

Po koření voňavá, díky bílku extra křupavá a dýňovým pyré dochucená granola, to je podzim, jak má být! U nás doma granolu milujeme. Každou neděli s ní provoním byt, abych připravila novou várku. Během týdne totiž vždycky zmizí. S ročním obdobím nebo podle chuti měním její dochucení a tyto varianty se …

LOUIS CAKE

Vláčný, nadýchaný, sladký a velmi zajímavý dort, to je Louis cake. Je to naše vzpomínka na cestu po Novém Zélandu, kde jsem jej zahlédla v jedné místní kuchařce v knihkupectví, které bylo tak trochu antikem. Lehce jsem ho prolétla a vytvořila tuto svoji verzi. Vždy když se do něj zakousnu, vrátí mě …

SALÁT S BOUCHAČKAMI

Bouchačky jsou nejlepší brambory, co znám. Říká se jim „na bouchačku“ protože jsou rozbouchnuté skleničkou a poté upečené. Díky tomu jsou dokonale křupavé a díky potěrce, z másla či sádla, kterou se před pečením mažou, krásně voňavé a chutné. Já je miluju a dělám je proto často po celý rok! Vždyť …

DUNAJSKÉ VLNY (DONAUWELLE)

Retro moučníky to je moje! Po Míša řezech a Prošívané dece opět přicházím s další perlou, Dunajskými vlnami nebo-li Donauwelle! Ačkoliv my Češi nebo také bývalí Českoslováci tento moučník považujeme za vlastní, opak je pravdou.  Dunajské vlny, které se u nás proslavily za dob socialismu vznikly ještě dávno před ním a …

NAMELAKA

Namelaka, to je japonský výraz pro extrémně krémovitý krém. Je podobná ganache nebo také čokoládové pěně. Je to velmi jemný, tak akorát tuhý, lesklý krém. Je snadný na přípravu, ke které vám postačí jen čokoláda, mléko, smetana, glukóza a želatina. Vyžaduje však trpělivost a dlouhé odležení v ledničce. Odměnou je však …

KOVBOJSKÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT

V létě trávím v kuchyni mnohem méně času než jindy. Na velké vaření totiž není tak velký prostor jako obvykle. Na druhou stranu mám doma díky letním prázdninám více strávníků, a tak ať chci nebo ne, příprava oběda, večeře i nekonečných svačin mě nemine. V horkých letních dnech nemám mnoho odvahy na to …

TACOS S KŘUPAVÝM KUŘETEM

Tak jo, přiznám se. Miluju fastfood! Ne možná ten klasický v podobě Mcdonalds či KFC (i když Mekáč si čas od času také ráda dám), ale ty mobilní stánky, které tak často vídám při našich cestách do zahraničí. Není nad to zakousnout se do pořádně nabušeného burgeru, hot dogu s nakládanou zeleninou, …

MÍŠA ŘEZY

Na počátku byl nakuk Zmrzlina Míša se začala vyrábět v roce 1962 v pražských Vysočanech. Jako první dostala podobu nanuku z tvarohu, smetany a cukru. Až po několika letech přišly na řadu i zmrzliny ve vaničce a také různé jeho příchutě. Nanuk Míša sice po desítky let chutná stejně, ne vždy však vypadal …

KYNUTÍ PIZZA ŠNECI

Šneci z listového těsta, nebo chcete-li pizzetky, pro vás určitě nejsou žádná novinka. Je to již letitý recept na rychlé a velmi chutné pohoštění, které se ujalo v mnoha domácnostech napříč republikou. Sama si vzpomínám, jak jsem je prvně jedla u babičky na prázdninách. Upekla je, když přišla návštěva a jen se …

TVAROHOVÉ JAHODOVÉ KNEDLÍKY

Tvarohové knedlíky jsou nejlepší ovocné knedlíky co znám. Krom toho, že jsou velmi chutné, jsou také rychlé a levné. Díky tomu jsou skvělou letní večeří, nebo třeba i chutným obědem. K jejich dokonalosti je však dobré znát několik fíglů. 5 pravidel pro chutné tvarohové knedlíky Použijte správný tvaroh. Pro přípravu tvarohových …

PROŠÍVANÁ DEKA

Buchta “prošívaná deka” je česká klasika, která tady na blogu rozhodně nesmí chybět. Je to snadná, rychlá, chutná a velmi krásná litá buchta na plech. Základ má z kakaa a lehce ji dozdobuje světlá tvarohová mřížka, která na tmavém kakaovém podkladu krásně vynikne. Je to kakaový skvost, na nějž recept …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena