ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK

Česká kuchyně, to je moje vzpomínka na dětství. Připomíná mi nedělní obědy u babičky i to, jak jsme se s Františkem skrze Sandtnerkovskou výzvu učily základy vaření. Jídla naší kuchyně jsou opravdové poklady. Jejich příprava se mnohdy může zdát náročná, nemusí tomu tak býti pokaždé. Ano, je pravda, že většina takových …

NADÍVANÉ LILKY

Při naší cestě po Argentině jsme toho ochutnali mnoho, musím však přiznat, že na tyto lilky, o kterým mi vždycky naše argentinská kamarádka Natálka vyprávěla jsme nikde nenarazili. Když jsme se tedy vrátili z cest, poprosila jsem ji, aby mi recept sepsala a já jej mohla doma vyzkoušet. Dlouho se však …

DÝŇOVÉ LÍVANCE

Začala školka a s ní i kolotoč školkových nemocí. No jo no. Dalo se to čekat! Běhám tedy od jednoho k druhému a modlím se, aby to junior nechytil. I přesto se však tyto dny snažíme dělat alespoň trochu příjemné. Kromě dostatku odpočinku, pohádek, pitného režimu a poklidné zábavy, ordinuji …

PLNĚNÉ DÝNĚ

Podzime vítej!  Těším se z padajícího listí, které nabývá nádherných barev i ze sychravého počasí, které s sebou přineslo chladný vzduch, mrholení a déšť. Ráda se pak po mokré procházce zachumlám do teplé deky, zapálím voňavou svíčku a uvařím si některé ze svých oblíbených, podzimně laděných pokrmů. Podzim totiž pro mě není …

SUŠENÁ RAJČATA

Sezóna rajčat je pomalu u konce a já mám pro vás jeden tip, jak hojnou úrodu zpracovat. Rajčata se u nás jedí ve velkém. Milujeme je čerstvá na chléb, tepelně upravená do různých pokrmů a vždy když jich je dostatek, snažíme se je zpracovat tak, abychom se jimi dostatečně nazásobili …

BATATA HARRA

Batata Harra je jídlo, které v Emirátech určitě neminete, a to je dobře. Je totiž skvělé! Pochází z libanonské kuchyně a je velmi oblíbenou součástí takzvané mezze hostiny. Často se tedy podává spolu s hummusem (recept ZDE), baba ganoush (recept ZDE), muhammarou (recept ZDE), salátem Tabouleh (recept ZDE) a falafelem (recept ZDE). …

ZALOUK

Jestli jsem něčemu při naší cestě po SAE propadla, je tomu jednoznačně zalouk. Jídlo, které jsem doposud neznala, a které mi je nyní krásnou vzpomínkou na arabské státy. Jak už jsme totiž zmiňovali v receptu na tabbouleh (ZDE), Spojené Arabské Emiráty jsou vyhlášené prolnutím kultur, což se na jejich kuchyni značně …

KORPUSKY

Venku je horko, ovoce dozrává, a i přestože slunce šponuje letní teploty na maximum, já bych si dala nějaký chutný dezert. Tyto chvíle se mi však nechce trávit příliš času v kuchyni a představa rozpálené trouby, ze které bych moučník vytáhla, mě snad i děsí. I pro tuto chvíli mám však …

TABBOULEH

Podívat se po pár letech opět do Emirátů pro nás bylo krásnou zkušeností plnou nejen odpočinku, krásných zážitků, ale také dobrého jídla. Zavzpomínali jsme na naši poslední cestu do Dubaje a ochutnali vše, co nám z této poslední cesty utkvělo ve vzpomínkách. Hummus, shawarma, babaganoush a mnoho dalšího. Tyto recepty najdete …

LEVANDULOVÝ SIRUP

Jaro i léto je plné bylin, které jsou jak dělané na výrobu medů a sirupů, proto se tak u nás toto období nikdy neobejde bez smrkového či pampeliškového medu, bezového sirupu a sirupu z levandule. Na žádný z nich nedáme dopustit, ten levandulový jsme si však v posledních letech oblíbili nejvíce, a proto …

LETNÍ ZÁVITKY

Naše láska k Asii se nese ruku v ruce s láskou k nejrůznějším závitkům. Milujeme jarní verzi smažených závitků, s horkým létem však nedáme dopustit na závitky letní. Jsou totiž osvěžující, lehké a člověk jejich složení může obměňovat dle vlastní fantazie a chuti. Dnes jsme v tomto receptu sepsali naši oblíbenou verzi, která spojuje chutě …

DORT MELOUN

Není tomu dlouho co se internetem prohnala lavina zelených dortů krásně nazvaných „Mecháček“. Musím přiznat, že i mě tyto dorty okouzlily. Přeci jen použít na sladký zákusek špenát není úplně tradiční volba, a i mě dlouho lákalo tento experiment absolvovat. Čas byl však neúprosný a stále byly jiné nápady na …

BYLINKOVÉ MÁSLO

Léto a grilování, kdo by jej nemiloval. Za ty roky, co píšeme tento blog zde již přibylo spoustu grilovacích receptů a já Vám dnes přináším další z nich. Tentokrát však nepůjde o něco, co byste položili přímo na gril, ale jakýsi vylepšovák, který použijete při přípravě a servírování a vaše grilování …

RYBÍ NUGETY

Jak já velmi ráda vzpomínám na naši cestu na Island! Ryby jsme si zde užívali do sytosti a objevovali jejich možnosti naložení, přípravy i kombinace chutí. Ochutnali jsme ryby, které jsme doposud neznali, a dokonce se je jeden den i vydali lovit. Byl to krásný čas v jedné z nejkrásnějších lokalit, které …

ŠEŘÍKOVÝ CUKR

Na šeříkový cukr jsem se chystala již dlouho. Každý v okolí o něm básnil, a i já zatoužila okusit uchovat tu omamnou vůni šeříku na dobu, když již tyto krásné keře nepokvetou. Když tedy začaly šeříky kvést i tady u nás, v o něco chladnějším Liberci, hned jsem zahájila jejich sklizeň a …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena