
Když přemýšlím nad vším tím cukrovím, které jsme doma vždy pekli, uvědomuji si, že u nás nikdy nebylo v kurzu cukroví s kakaem či čokoládou. Jediné čokoládové cukroví, které z paměti vylovím, byly išelské dortíčky, a ty se u nás na Vánoce pekli pouze na přes rok. Když jsem se však seznámila s Františkem, zjistila jsem, že u nich je obliba cukroví s kakaem na rozdíl od nás velká, a tak postupem času došlo i k tomu, že jsem začala více péci dezerty plné čokolády a kakaa. Vánoční cukroví je tomu jasným důkazem a proto každý rok pečeme polovinu světlých a polovinu tmavých druhů cukroví. Těm tmavým už roky vévodí ořechy a nováčkem v našem zaběhlém týmu se v poslední domě staly crinkles. Upečte si s námi tyto kakaové sušenky a provoňte svůj domov tou neodolatelnou vůní kakaa.

Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 37 minut + 12 hodin odležení těsta
- 10 minut příprava směsi,
- 15 minut příprava kuliček,
- 12 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 45 sušenek):
- 200 g hladké mouky,
- 30 g kakaa,
- 150 g třtinového cukru,
- 75 g másla,
- 2 vejce,
- 1/2 vanilkového lusku,
- lžička kypřícího prášku,
- špetka soli,
- moučkový cukr na obalení.
Postup:
Nejprve si připravíme těsto na crinkles, které nám musí několik hodin odležet, proto je dobré s přípravou začít den před samotným pečením sušenek.
- Do velké misky prosejeme mouku, přidáme sůl a kypřící prášek.
- Vanilkový lusk uprostřed přepůlíme. Jednu část uchováme na jiné pečení, pro tento recept ji již potřebovat nebudeme, a tu druhou podélně prořízneme a špičkou nože z ní vyškrábneme semínka (Tip: vydlabaný lusk vanilky nevyhazujte, ale vložte jej do sklenice s cukrem. Vanilka cukr krásně provoní a takový cukr se hodí na jakékoliv jiné vánoční pečení.). Vyškrábnutá vanilková semínka přidáme do misky k moučné směsi a dále k ní přidáme i kakao, cukr, změklé máslo a vejce. Vše vařečkou nebo stěrkou promícháme tak, aby vzniklo hutné těsto a toto těsto poté dáme do lednice přes noc vychladit.
- Druhý den si připravíme dva plechy, které vysteleme pečícím papírem.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Nyní přistoupíme k přípravě sušenek. Z vychladlého těsta lžičkou odebíráme malé kousky, které vyválíme do kuličky. Kuličky poté obalíme v moučkovém cukru a poskládáme je na připravené plechy. Oba plechy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je 12 minut.


Mňam, vypadají bezvadně 🙂
MyGoldenMind
Děkujeme!
Mňam! Recept si pisu a rozhodne se u me ve vanocnim cukrovi objevi! Ja je jednou kostovala od holciny ze skoly a to bylo tak uzasny, vlastne jsem ji to skoro cely snedla a vubec me nenapadlo zeptat se na recept a na netu jsem ani nevedela, jak to najit a tohle je nejspis ono! 😄
Tak to jsme rádi, že jste je objevila! Určitě je vyzkoušejte, věřím, že to budou ony a nebudete zklamaná :).
Měli jsme možnost ochutnat a jsou vynikající !
Děkujeme Ilonko!
Vloni jsem je pekla a byli úžasné, děkuji za připomenutí. 😀
A po upečení sú crinkles mäkké alebo tvrdé?
Ano, jsou měkké. Jsou to takové americké brownies-cookies.
Ďakujem odpoveď. Dnes chystám cesto 😀
Dobry den:) jakym mnozstvim vanilkoveho cukru/extraktu by jste nahradili zrnicka z lusku? Dekujii
Velmi záleží na tom jak silný extrakt používáte, každá firma jej má jiný. Extrakty často nepoužíváme, máme zkušenost pouze s extraktem z Marks and Spencer a zde bych užila dvě kapky.
S vanilkovým cukrem to je stejné, záleží na tom v jakém poměru jej máte namíchaný. My jej máme namíchaný v poměru 1 vanilkový lusk na 1 kg cukru. V tomto případě, bych klidně třtinový cukr vyměnila rovnou za vanilkový. Použila bych tedy 150 g vanilkového cukru a vanilku pak vypustila.
Vím, že je odpověď poněkud neurčitá, ale i tak doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla.
Dobry den, mam prosbu, jak dlouho vydrzi ty susenky? Kam skladujete. Dekuji moc.
Dobrý den, skladuji v lednici v krabici s ostatním cukrovím. Vydrží 14 dní, čím kratší dobu před svátky je však upečete, tím lépe, postupem času trochu tvrdnou.
perfektní recept, který rozhodně nepatří jen do těch vánočních 🙂
Velice děkujeme