CRINKLES

4.6K
Když přemýšlím nad vším tím cukrovím, které jsme doma vždy pekli, uvědomuji si, že u nás nikdy nebylo v kurzu cukroví s kakaem či čokoládou. Jediné čokoládové cukroví, které z paměti vylovím, byly išelské dortíčky, a ty se u nás na Vánoce pekli pouze na přes rok. Když jsem se však seznámila s Františkem, zjistila jsem, že u nich je obliba cukroví s kakaem na rozdíl od nás velká, a tak postupem času došlo i k tomu, že jsem začala více péci dezerty plné čokolády a kakaa. Vánoční cukroví je tomu jasným důkazem a proto každý rok pečeme polovinu světlých a polovinu tmavých druhů cukroví. Těm tmavým už roky vévodí ořechy a nováčkem v našem zaběhlém týmu se v poslední domě staly crinkles. Upečte si s námi tyto kakaové sušenky a provoňte svůj domov tou neodolatelnou vůní kakaa.
Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 37 minut + 12 hodin odležení těsta
  • 10 minut příprava směsi,
  • 15 minut příprava kuliček,
  • 12 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 45 sušenek):
  • 200 g hladké mouky,
  • 30 g kakaa,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 75 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1/2 vanilkového lusku,
  • lžička kypřícího prášku,
  • špetka soli,
  • moučkový cukr na obalení.
Postup:
Nejprve si připravíme těsto na crinkles, které nám musí několik hodin odležet, proto je dobré s přípravou začít den před samotným pečením sušenek. 
  1. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme sůl a kypřící prášek.
  2. Vanilkový lusk uprostřed přepůlíme. Jednu část uchováme na jiné pečení, pro tento recept ji již potřebovat nebudeme, a tu druhou podélně prořízneme a špičkou nože z ní vyškrábneme semínka (Tip: vydlabaný lusk vanilky nevyhazujte, ale vložte jej do sklenice s cukrem. Vanilka cukr krásně provoní a takový cukr se hodí na jakékoliv jiné vánoční pečení.). Vyškrábnutá vanilková semínka přidáme do misky k moučné směsi a dále k ní přidáme i kakao, cukr, změklé máslo a vejce. Vše vařečkou nebo stěrkou promícháme tak, aby vzniklo hutné těsto a toto těsto poté dáme do lednice přes noc vychladit. 
  3. Druhý den si připravíme dva plechy, které vysteleme pečícím papírem.
  4. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  5. Nyní přistoupíme k přípravě sušenek. Z vychladlého těsta lžičkou odebíráme malé kousky, které vyválíme do kuličky. Kuličky poté obalíme v moučkovém cukru a poskládáme je na připravené plechy. Oba plechy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je 12 minut.

Zapojte se do konverzace

  1. Petra T. says:

    Mňam, vypadají bezvadně 🙂
    MyGoldenMind

    1. Markéta says:

      Děkujeme!

  2. Mňam! Recept si pisu a rozhodne se u me ve vanocnim cukrovi objevi! Ja je jednou kostovala od holciny ze skoly a to bylo tak uzasny, vlastne jsem ji to skoro cely snedla a vubec me nenapadlo zeptat se na recept a na netu jsem ani nevedela, jak to najit a tohle je nejspis ono! 😄

    1. Markéta says:

      Tak to jsme rádi, že jste je objevila! Určitě je vyzkoušejte, věřím, že to budou ony a nebudete zklamaná :).

  3. Ilona Ř. says:

    Měli jsme možnost ochutnat a jsou vynikající !

    1. Markéta says:

      Děkujeme Ilonko!

  4. Aničkå Brouky says:

    Vloni jsem je pekla a byli úžasné, děkuji za připomenutí. 😀

  5. Unknown says:

    A po upečení sú crinkles mäkké alebo tvrdé?

    1. Markéta says:

      Ano, jsou měkké. Jsou to takové americké brownies-cookies.

    2. Unknown says:

      Ďakujem odpoveď. Dnes chystám cesto 😀

  6. Unknown says:

    Dobry den:) jakym mnozstvim vanilkoveho cukru/extraktu by jste nahradili zrnicka z lusku? Dekujii

    1. Markéta says:

      Velmi záleží na tom jak silný extrakt používáte, každá firma jej má jiný. Extrakty často nepoužíváme, máme zkušenost pouze s extraktem z Marks and Spencer a zde bych užila dvě kapky.
      S vanilkovým cukrem to je stejné, záleží na tom v jakém poměru jej máte namíchaný. My jej máme namíchaný v poměru 1 vanilkový lusk na 1 kg cukru. V tomto případě, bych klidně třtinový cukr vyměnila rovnou za vanilkový. Použila bych tedy 150 g vanilkového cukru a vanilku pak vypustila.
      Vím, že je odpověď poněkud neurčitá, ale i tak doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla.

  7. Veronika says:

    Dobry den, mam prosbu, jak dlouho vydrzi ty susenky? Kam skladujete. Dekuji moc.

    1. Markéta says:

      Dobrý den, skladuji v lednici v krabici s ostatním cukrovím. Vydrží 14 dní, čím kratší dobu před svátky je však upečete, tím lépe, postupem času trochu tvrdnou.

  8. perfektní recept, který rozhodně nepatří jen do těch vánočních 🙂

    1. Markéta says:

      Velice děkujeme

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena