Když přemýšlím nad vším tím cukrovím, které jsme doma vždy pekli, uvědomuji si, že u nás nikdy nebylo v kurzu cukroví s kakaem či čokoládou. Jediné čokoládové cukroví, které z paměti vylovím, byly išelské dortíčky, a ty se u nás na Vánoce pekli pouze na přes rok. Když jsem se však seznámila s Františkem, zjistila jsem, že u nich je obliba cukroví s kakaem na rozdíl od nás velká, a tak postupem času došlo i k tomu, že jsem začala více péci dezerty plné čokolády a kakaa. Vánoční cukroví je tomu jasným důkazem a proto každý rok pečeme polovinu světlých a polovinu tmavých druhů cukroví. Těm tmavým už roky vévodí ořechy a nováčkem v našem zaběhlém týmu se v poslední domě staly crinkles. Upečte si s námi tyto kakaové sušenky a provoňte svůj domov tou neodolatelnou vůní kakaa.
Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 37 minut + 12 hodin odležení těsta
- 10 minut příprava směsi,
- 15 minut příprava kuliček,
- 12 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 45 sušenek):
- 200 g hladké mouky,
- 30 g kakaa,
- 150 g třtinového cukru,
- 75 g másla,
- 2 vejce,
- 1/2 vanilkového lusku,
- lžička kypřícího prášku,
- špetka soli,
- moučkový cukr na obalení.
Postup:
Nejprve si připravíme těsto na crinkles, které nám musí několik hodin odležet, proto je dobré s přípravou začít den před samotným pečením sušenek.
- Do velké misky prosejeme mouku, přidáme sůl a kypřící prášek.
- Vanilkový lusk uprostřed přepůlíme. Jednu část uchováme na jiné pečení, pro tento recept ji již potřebovat nebudeme, a tu druhou podélně prořízneme a špičkou nože z ní vyškrábneme semínka (Tip: vydlabaný lusk vanilky nevyhazujte, ale vložte jej do sklenice s cukrem. Vanilka cukr krásně provoní a takový cukr se hodí na jakékoliv jiné vánoční pečení.). Vyškrábnutá vanilková semínka přidáme do misky k moučné směsi a dále k ní přidáme i kakao, cukr, změklé máslo a vejce. Vše vařečkou nebo stěrkou promícháme tak, aby vzniklo hutné těsto a toto těsto poté dáme do lednice přes noc vychladit.
- Druhý den si připravíme dva plechy, které vysteleme pečícím papírem.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Nyní přistoupíme k přípravě sušenek. Z vychladlého těsta lžičkou odebíráme malé kousky, které vyválíme do kuličky. Kuličky poté obalíme v moučkovém cukru a poskládáme je na připravené plechy. Oba plechy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je 12 minut.
Mňam, vypadají bezvadně 🙂
MyGoldenMind
Děkujeme!
Mňam! Recept si pisu a rozhodne se u me ve vanocnim cukrovi objevi! Ja je jednou kostovala od holciny ze skoly a to bylo tak uzasny, vlastne jsem ji to skoro cely snedla a vubec me nenapadlo zeptat se na recept a na netu jsem ani nevedela, jak to najit a tohle je nejspis ono! 😄
Tak to jsme rádi, že jste je objevila! Určitě je vyzkoušejte, věřím, že to budou ony a nebudete zklamaná :).
Měli jsme možnost ochutnat a jsou vynikající !
Děkujeme Ilonko!
Vloni jsem je pekla a byli úžasné, děkuji za připomenutí. 😀
A po upečení sú crinkles mäkké alebo tvrdé?
Ano, jsou měkké. Jsou to takové americké brownies-cookies.
Ďakujem odpoveď. Dnes chystám cesto 😀
Dobry den:) jakym mnozstvim vanilkoveho cukru/extraktu by jste nahradili zrnicka z lusku? Dekujii
Velmi záleží na tom jak silný extrakt používáte, každá firma jej má jiný. Extrakty často nepoužíváme, máme zkušenost pouze s extraktem z Marks and Spencer a zde bych užila dvě kapky.
S vanilkovým cukrem to je stejné, záleží na tom v jakém poměru jej máte namíchaný. My jej máme namíchaný v poměru 1 vanilkový lusk na 1 kg cukru. V tomto případě, bych klidně třtinový cukr vyměnila rovnou za vanilkový. Použila bych tedy 150 g vanilkového cukru a vanilku pak vypustila.
Vím, že je odpověď poněkud neurčitá, ale i tak doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla.
Dobry den, mam prosbu, jak dlouho vydrzi ty susenky? Kam skladujete. Dekuji moc.
Dobrý den, skladuji v lednici v krabici s ostatním cukrovím. Vydrží 14 dní, čím kratší dobu před svátky je však upečete, tím lépe, postupem času trochu tvrdnou.
perfektní recept, který rozhodně nepatří jen do těch vánočních 🙂
Velice děkujeme
Dobrý den, recept mne zaujal,rada bych jej pekla na Vánoce. Smim se zeptat,jak dlouho crinkels cca vydrzi? Abych věděla,jak moc dopředu je mohu upéct. předem děkuji. Markéta
Dobrý den,
nejlepší jsou čerstvé, ale lze je připravit i týden dopředu.
Dobrý den,
dala by se do těsta přidat i hořká čokoláda? V jakém poměru byste doporučila? Nebo bude mít vliv na měkkost/tvrdost upečených crinkles?
Díky!
Dobrý den,
všechno jde. Crinkles jsem zkoušela i celočokoládové bez kakaa a za mě takto pouze s kakaem jsou chuťově nejlepší. Pokud toužíte po čokoládových sušenkách, vyzkoušejte třeba náš recept na brownies cookies, tam je čokolády spousta a tvrdé nejsou.
Hezký zbytek dne
Markéta