MALEDIVSKÁ KUCHYNĚ

1.8K
Ještě teď cítím tu úžasnou vůni koření, která nás provázela snad každé ráno v Male. Bylo totiž krásné vyjít po ránu ven a prodírat se úzkými uličkami místního tržiště, kde stánky byly přeplněné čerstvou zeleninou a nejrůznějšími druhy exotického ovoce. Vždy jsme zavadili o všudypřítomné větvičky curry lístků, které nám pokaždé navodili tu krásnou dovolenkovou atmosféru a skvěle tak nastartovali chuť na něco dobrého. Těšila jsem se až přijdeme zpět na hotel a v pokoji budeme mít nachystanou pravou maledivskou snídani mashuni, která skvěle snoubí chuť šťavnatého tuňáka, kokosu, cibule a chilli nebo až večer usedneme do jedné z místních restaurací a pochutnáme si na zase jiné úpravě fish curry. Maledivy jsou totiž nejen místem nádherných pláží, ale i velmi chutné kuchyně!

Maledivská kuchyně nás velmi překvapila nejen svou chutí, ale i nečekaně intenzivní pálivostí. Díky svému umístění nedaleko Indie je indickou kuchyní velmi ovlivněna a tudíž zde narazíte na velmi kořeněná a pálivá jídla mezi nimiž nesmí chybět dhal či nejrůznější formy rybích a kuřecích curry. Tradiční jsou i různé variace nudlí se zeleninou a tuňákem. Pokud však mám hovořit o chutích, které nás na Maledivách prováděly nejčastěji, zajisté se bude jednat o tuňáka a kokos. Jak by také ne, vždyť kokos je národní rostlinou a tudíž jej naleznete snad ve většině jídel. Stejné je to i s všudypřítomným tuňákem, který je nejčastější rybou, kterou zde můžete ochutnat. 
Stejně jako každý jiný ostrovní stát je i maledivský jídelníček složen především z ryb a mořských plodů. Na místním rybím trhu si tak po celý den můžete koupit čerstvé ryby, kde většinu ryb zastupují majestátní tuňáci, ale i exoticky vyhlížející červené ryby zvané Redsniper. Tento trh je vskutku úžasným zážitkem. Je umístěn přímo u přístavu, kam připlouvají malé i velké loďky, aby vyložili čerstvě ulovené ryby, z nichž některé jsou vážně výstavními kousky. Tyto ryby pak přemístí na tržiště, odkud se jimi zásobuje většina místních restaurací. Ryby tu v případě potřeby naporcují dle vašeho přání a vy si tak můžete pochutnat na tom nejčerstvějším tuňákovi vašeho života. Vždyť většina tuňáků, které u nás v Čechách můžete ochutnat pochází právě z moře u Maledivského souostroví.

Pokud se budete s místními bavit o jejich pokrmech, vždy budou hovořit o krátkých a dlouhých jídlech, kde mezi ta krátká jídla řadí snídaně, snacky či dezerty a mezi ta dlouhá řadí hlavní chody. Jako přílohu k hlavním chodům obvykle dostanete rýži či roshi, což je jaký si chléb připomínající placku, která se tradičně podává ke většině místních pokrmů od snídaně až po večeři. 

Místní jsou na svá jídla velmi pyšní. Hrdě Vám naservírují například polévku zvanou garudhia, která není nic jiného, než čistý vývarem z tuňáka, jenž je někdy jen lehce dochucený lístky curry nebo také fish curry, které je lahodnou kombinací tuňáka a curry koření. Určitě nesmíme také opomenout jejich sladké dezerty zvané hedhikaa, které se skládají z nejrůznějších pudingů, ale i lákavých kuliček, které jsou plněné rybí směsí. Že je to zvláštní kombinace? To rozhodně ano, ale není se čeho bát, chutnají vážně skvěle!

Maledivská kuchyně nás vážně nadchla. Inspirovala nás k novým kombinacím, které v naší kuchyni začínáme zkoušet a probudila v nás zase nové chutě, které jsme před návštěvou Malediv nepoznali. Dlouho budeme vzpomínat na příjemně strávený čas v restauracích, kam chodí pouze místní i na všudypřítomného tuňáka, kterého jsme si oblíbili již při naší dovolené na Seychellech. Věřím, že až ochutnáte mashuni, či maledivskou variantu fish curry, určitě mu propadnete stejně jako my!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena