PAŘÍŽSKÝ DORT S JAHODAMI

5.8K
Vše má někde svůj začátek a tak když vzpomínám na to, kde má začátek mé pečení dortů, uvědomuji si, že první dortem, který jsem se naučila péci, byl dort paříž. Tehdy to totiž nebyl pouze začátek mého pečení dortů, ale i začátek našeho vztahu s Frantou, díky kterému právě nutnost naučit se tento dort vznikla. Již po prvních pár schůzkách, kterými jsme spolu s Františkem prošli, jsem totiž zjistila, že je Franta na čokoládě živ a všude, kde je to jen možné, si pařížský dort objednává. Asi nemusím zmiňovat léty prověřené rčení, láska prochází i žaludkem, a tak jistě pochopíte, že jsem si svého muže snů chtěla pojistit právě tím, že se tento dort naučím. Ani si nepamatuji, kolik jsem těch pařížských dortů za těch 11 let společného soužití upekla, bylo jich však tolik, že si recept na tento dort dovoluji označit za poctivě ozkoušený a vypilovaný. Pokud si tedy i vy chcete získat něčí přízeň nebo někomu zpříjemnit den, určitě vsaďte na tento skvělý pařížský dort plný lásky a letního ovoce jahod!

Náročnost: Středně náročné


Doba přípravy: 1 hodina 45 minut + zatuhnutí (nejlépe do druhého dne)

  • 10 minut příprava směsi na pařížskou šlehačku,
  • 15 minut příprava korpusu,
  • 45 minut pečení korpusu,
  • 5 minut finální příprava pařížské šlehačky,
  • 30 minut zdobení.

Co budete potřebovat:

  • 2 smetany na šlehání (nejraději mám kombinaci jedné 40% a jedné 30% smetany, díky nimž je pařížská šlehačka pak opravdu pěkně tuhá a drží tvar),
  • 4 čokolády na vaření,
  • 6 vajec,
  • 50 g cukru,
  • 15 g kakaa,
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku,
  • 180 g polohrubé mouky,
  • 10 velkých jahod,
  • jahodová marmeláda na promazání.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme směs na pařížskou šlehačku. Do menšího rendlíku nalijeme obě smetany, které necháme na plotně mírně prohřívat (nesmí se vařit). Než se smetana prohřeje nalámeme si na menší kostky 2 a 1/2 tabulky čokolády. Těsně před bodem varu smetanu odstavíme a metličkou do ní rychle a pečlivě zamícháme čokoládu, dokud se všechna hezky nerozpustí. Poté směs dáme do lednice a necháme ji nejlépe do druhého dne odpočinout.
  2. Horkovzdušnou troubu dáme předehřívat na 100 °C.
  3. Nyní se pustíme do pečení korpusu. Kulatou formu na dort o průměru 22 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Mouku prosejeme a pečlivě do ní zamícháme kypřící prášek. Vajíčka si rozdělíme zvlášť na žloutky a zvlášť na bílky. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do husté bílé pěny, která bude vypadat jako krém. Poté do nich zašleháme kakao a 100 ml směsi na pařížskou šlehačku (poté zbylou směs na pařížskou šlehačku necháme vychladit v lednici). Bílky vyšleháme do tuha. Nyní si vezmeme stěrku a všechny tři “misky” do sebe opatrně po částech zapracujeme. Tedy do žloutkové směsi nasypeme polovinu mouky s kypřícím práškem a stěrkou obě směsi pěkně zapracujeme do sebe. Dále přidáme polovinu tuhého bílkového sněhu a opět jej pěkně zapracujeme. Nyní přidáme zbytek mouky, který také pečlivě zapracujeme a na závěr zapracujeme zbytek sněhu. Díky tomuto postupu nás vznikne krásně nadýchané piškotové těsto, které opatrně nalijeme do předem vymazané formy. Ve formě jej pěkně uhladíme, aby byl korpus hezky rovnoměrný a vložíme jej do trouby.
  4. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 100 °C zhruba 10 minut a poté teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 35 minut. Po této době provedeme test špejlí. Tedy troubu pootevřeme a špejli zasuneme do korpusu. Pokud špejli vytáhnete suchou korpus je upečený, pokud ne, musíte jej ještě chvíli dopéci. Upečený korpus necháme ve formě zcela vychladnout. 
  5. K následujícímu postupu je nejlepší přistoupit až druhý den, kdy máme korpus pěkně vychladlý a smetanu odleželou. Lze však dort připravit i v rámci jednoho dne.
  6. Chladný korpus vyndáme z formy, abychom si byli jisti, že se nám k formě nepřichytil. Pokud se korpus příliš vyboulil, trochu jej seřízneme. Vršek korpusu potřeme marmeládou a korpus opět vložíme do formy tak, aby nad korpusem zůstalo cca 5 cm místa (u vyšších forem korpus podložíme například namačkanými papírovými utěrkami, abychom měli korpus výše).
  7. Směs na pařížskou šlehačku si metličkovým šlehačem vyšleháme do tuha.
  8. Jahody očistíme a přes špičku je rozpůlíme. Poté je naskládáme na okraj korpusu a zbytek formy vyplníme vyšlehanou šlehačkou. Povrch hezky pečlivě uhladíme a dort dáme alespoň na půl hodiny do lednice, aby nám hezky zatuhl.
  9. V horké lázni si rozehřejeme 1 tabulku čokolády a ještě horkou ji nalijeme na povrch dortu. Nožem ji uhladíme, aby tvořila rovnoměrnou vrstvu a chvíli ji necháme zatuhnout. Poté dort vyndáme z formy a dozdobíme ho nastrouhanou čokoládou. 







Zapojte se do konverzace

  1. Kristýna says:

    Dobrý den, myslíte jako jedna čokoláda 180 g a smetana 200ml? Mám v planu ho pect mamince k narozeninam. Děkuji, Kristýna

    1. Markéta says:

      Dobrý den, používám 100 g čokolády a 200 ml smetany 31 %.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena