STAROBAVORSKÉ ŘÍZKY S PEČENÝMI BRAMBORY

Je tomu již více než týden , co jsem se vrátila z tří denního výletu do Bavorského Traunreutu a já ještě teď vstřebávám veškeré dojmy, k...


Je tomu již více než týden, co jsem se vrátila z tří denního výletu do Bavorského Traunreutu a já ještě teď vstřebávám veškeré dojmy, které jsem tu nabyla. Opět jsem se vrátila do mnou milovaného Bavorska a znovu si tak připomněla dobrosrdečnost místních lidí i chutnou bavorskou kuchyni plnou obřích porcí a zajímavých kombinací s všudypřítomným pivem. Zase jsem objevila nová jídla a doma je hned začala ladit k obrazu svému. Třeba tento řízek, jehož bavorská úprava mě zlákala již při samotném přečtení jídelního lístku, rozhodně stojí za vyzkoušení, není to totiž typický německý řízek nýbrž zajímavá úprava kotlety plná chutí křenu, hořčice, cibule a piva. Připravte si s námi toto typické jídlo pro naše "jižní sousedy" a připravte si řízek zase trochu jinak, než jsme doposud byli zvyklí.



Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1,5 hodiny
  • 10 minut zpracování masa,
  • 10 minut naložení masa,
  • 5 minut obalení masa,
  • 10 minut smažení řízků,
  • 20 minut pečení brambor,
  • 15 minut příprava cibule,
  • 20 minut pečení v troubě.
Co budete potřebovat (na 3 porce):
  • 500 g vepřové kotlety,
  • 200 g křenu,
  • 100 g plnotučné hořčice,
  • 4 velké cibule,
  • 2 dcl světlého piva,
  • sůl,
  • pepř,
  • hladká mouka na obalení řízků,
  • olej na smažení.
Postup:
  1. Kotletu naporcujeme na 6 plátků a pěstí ji z obou stran mírně naklepeme.
  2. Brambory omyjeme, nakrájíme je na čtvrtky a vložíme je na pekáč. Mírně je polijeme olejem, promícháme je a dáme je péci na 20 minut do trouby na 200 °C.
  3. Křen očistíme a nastrouháme jej na jemném struhadle. Poté jej dáme do misky a spolu s hořčicí, solí a pepřem jej promícháme.
  4. Připravené řízky potřeme z obou stran hořčično-křenovou směsí a poté je obalíme z obou stran v mouce.
  5. Řízky smažíme asi 4 minuty z obou stran na pánvi na oleji a poté je hned přendáme na pekáč, který vložíme do trouby a řízky v něm necháme odpočinout. (V této chvíli by měli být brambory již hotové, proto otevřete troubu, ať chvíli vyvětrá a snižte její teplotu na 70°C a vložte do ní řízky. Brambory zde mohou zůstat.)
  6. Mezitím si očistíme cibuli, přepůlíme ji a poté ji nakrájíme na plátky. Na čistou pánev nalijeme trochu oleje a cibuli na ni necháme zesklovatět. Poté ji osolíme, opepříme, zalijeme ji pivem a zprudka ji v pivu vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na třetinu.
  7. Řízky podáváme přelité pivní cibulí a jako přílohu volíme pečené brambory.


You Might Also Like

1 komentářů

Flickr Images