KUŘE NA SOLI

Je tomu už pár týdnů co se za námi přijela podívat moje sestřenice Míša a já si zrovna dnes vzpomněla na to, jak jsme spolu seděli v ob...



Je tomu už pár týdnů co se za námi přijela podívat moje sestřenice Míša a já si zrovna dnes vzpomněla na to, jak jsme spolu seděli v obýváku a probírali slasti a strasti našeho každodenního života. Přes nepovedené vztahy jsme se dostali k těm vydařeným a posléze i k tomu, jak je pro vztah důležité dobré jídlo. Míša si pak nepřestala pochvalovat kuře na soli, které teta dělá už roky, a ona jej začala připravovat i pro svého muže. Sama jsem nechápala, že jsme se s kuřetem na soli ještě nikdy nesetkala, vždy se o něm u nás doma jenom mluvilo, ale nikdy se pak u nás nepeklo. A tak nyní, když jsem si na tu naši Míšu zase vzpomněla, rozhodla jsem se tento rodinný recept také vyzkoušet a víte co? Za poslední měsíc jsem jej dělala již čtyřikrát a věřím, že se u nás doma, do konce roku ještě objeví. Je to totiž neskutečně jednoduché a přitom velmi dobré jídlo, které v dnešní uspěchané době určitě ocení ne jedna hospodyně!



Doba přípravy: 1 hodina a 20 minut
  • 15 minut příprava pečení dýně,
  • 5 minut očistění kuřete,
  • 1 hodina pečení kuřete,
  • 30 minut vaření brambor,
  • 10 minut příprava šťouchaných brambor,
  • 10 minut příprava salátu.
Co budete potřebovat (na 1 kuře):

Na kuře:
  • 1 kuře,
  • 1 kg soli,
Na šťouchané brambory:
  • 800 g brambor,
  • 1/2 dýně hokaido,
  • 100 g másla,
  • hrst natě jarní cibulky,
  • sůl.
Na salát:
  • 10 lístků mladé červené řepy,
  • trs žabince,
  • 2 hrsti mizuny,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 3 lžíce vinného octa,
  • malá lžička cukru,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si upečeme dýni. Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme ji na měsíčky. Nakrájenou dýni rozprostřeme na plechy vyložený pečícím papírem, trochu ji potřeme olivovým olejem a dáme ji péct na 10 minut na 180 °C.
  2. Do velkého pekáče nasypeme na dno 1 kg soli a rovnoměrně jej rozprostřeme. 
  3. Kuře omyjeme, očistíme ho od přebytečných chloupků a položíme ho na sůl prsíčky dolů.
  4. Takto připravené kuře vložíme do trouby a dáme ho péct na 180 °C na 30 minut. Po uplynutí 30 minut zvýšíme teplotu na 200 °C a kuře pečeme ještě dalších 30 minut, nebo tak dlouho, dokud nezačne zlátnout. Kuře ničím nepolíváme ani nepodlíváme, jen jej necháme na pospas troubě.
  5. Než se kuře upeče, připravíme si salát. Žabinec, mizunu a lístky červené řepy omyjeme, vložíme je do mísy a promícháme. Nyní si připravíme zálivku. Do menší misky nalijeme olivový olej, ocet, přisypeme cukr a sůl a vše metličkou chvíli šleháme, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí. Zálivku ochutnáme, případně ji dle potřeby dochutíme a poté ji nalijeme na salát.
  6. Brambory očistíme a uvaříme je v osolené vodě. Uvařené brambory scedíme, do kastrolu přidáme máslo, upečenou dýni a sůl a štouchadlem je jemně našťoucháme. Do našťouchaných brambor přidáme nasekanou nať jarní cibulky a jemně ji do brambor zamícháme.
  7. Upečené kuře vyjmeme z pekáč na prkénko, nůžkami ho nastříháme na 6 kousků a spolu se salátem a šťouchanými brambory ho podáváme.
Zbylou sůl nevyhazujte. Z pekáčku ji přendejte do menší uzavíratelné nádoby a při dalším vaření, ji můžete použít při dosolení jiných tepelně upravovaných slaných pokrmů. 



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images