HOLANDSKÝ ŘÍZEK

Musím přiznat, že název tohoto pokrmu je poněkud matoucí. Ač jednoznačně svádí k tomu hledat v tomto řízku svého holandského příbuzného...


Musím přiznat, že název tohoto pokrmu je poněkud matoucí. Ač jednoznačně svádí k tomu hledat v tomto řízku svého holandského příbuzného, pravda je poněkud jinde. Holanďan je totiž Čech jako poleno! S Holandskem jej spojuje jeho chuť, která je provoněná sýrem holandského původu, jež pochází ze slavného nizozemského města Gouda. No a právě ta mu dodává šarm cizince, který jej dělá tak jedinečným.


Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina + 8 hodin naložení masa

Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 750 g mletého vepřového bůčku,
  • 200 g sýru gouda,
  • 1 vejce,
  • pepř,
  • sůl,
  • mléko na namočení,
  • trojobal: hladká mouka, 2 vejce, strouhanka.
Na kaši:
  • 650 g brambor,
  • 250 g celeru,
  • 100 g másla,
  • 200 ml mléka,
  • sůl.
Postup:
  1. Aby byl holanďan dokonalý, je nejlepší si připravit vlastní mleté maso, které připravujeme z bůčku. Budete jej mít krásně čerstvé a zároveň si sami určíte, co vše chcete do směsi namlet. Namleté maso vložíme do mísy a zalijeme jej mlékem. Poté směs promícháme, pořádně uhladíme, přikryjeme a necháme přes noc odležet. Mléko masu odebere tučnost a zjemní ho, uvidíte, že takto bude holanďan ještě chutnější.
  2. Druhý den maso scedíme, pokud je to třeba. Maso totiž mléko nasákne a maso následně změkčí. K němu přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, vše promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby se chutě spojily. (Do směsi můžete přidat ještě nadrobno nakrájenou petrželku, ale tradiční verze je připravována bez ní.)
  3. Než si maso odpočine připravíme si kaši. Brambory a celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Poté je vložíme do hrnce s vodou, osolíme je, okmínujeme a vaříme 25 minut do měkka. 
  4. Nyní si připravíme trojobal. Do jedné misky nasypeme hladkou mouku, do druhé vyklepneme 2 vejce, přidáme 3 lžíce mléka, abychom získali více hmoty a rozkvedláme je. Do třetí misky nasypeme strouhanou housku.
  5. Z masové směsi vytravujeme "karbanátky". Směs je měkká a mazlavá, proto vám tvarování půjde nejlépe, když si připravíme misku s vodou a před tvarováním si vždy ruce namočíte a poté tvarujete. Holanďan poté obalíme v trojobalu. Nejprve mouka, pak vejce a nakonec strouhanka. Připravené řízky smažíme v rozpáleném oleji na pánvi do zlatova (cca 8 minut za každé strany).
  6. Uvařené brambory s celerem scedíme, přidáme máslo a ohřáté mléko a vše metličkami umixujeme dohladka.
  7. Holandský řízek podáváme s kaší a kyselou okurkou.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images