SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 16: ROHLÍČKY KE KÁVĚ

2.3K
Věřím, že nejsme jediní, komu se někdy stalo, že si pod názvem receptu představil něco úplně jiného, než autor zamýšlet. Ani já nejsem neomylná, ale pokud je u nás někdo přeborníkem na omyly, je to Franta. Když se posledně s vervou pustil do vaření, jeho původní úmysl upéci pečivo ke snídani se zvrhl ve chvíli, kdy si opět nepřečetl recept až do konce a i přes mnoho napovídající název “rohlíčky ke kávě” ho nic nepřesvědčilo o tom, že se nejedná o klasické rohlíky, nýbrž sladké pečivo k odpolední siestě. Rohlíčky tedy upekl ve velikosti baget a namazané máslem mi je podal k snídani. Musím přiznat, že ač se jednalo o nevzhledné a trochu nevhodně posolené cosi, toto “pečivo” mě velmi zaujalo a stalo se jedním z našich oblíbených sladkých zákusků, které jsme nyní dělali již po několikáté. 
Co budete potřebovat:
  • 500 g mouky,
  • 120 g másla,
  • sůl, 
  • 50 g cukru,
  • citrónovou kůra, 
  • 30 g droždí,
  • 125 mil smetany,
  • 1 vejce na potření.

Recept podle Sandtnerky:

Na vále si rozsekáme do prosáté polohrubé mouky máslo, přidáme sůl, citrónovou kůru a moučkový cukr. Do prostřed uděláme důlek, do něho nalijeme z droždí vykynutý kvásek a přelijeme tolik vlažné smetany nebo mléka, abychom dostali tuhé těsto. Dobře vypracujeme, ohřátým kastrolem přikryjeme a dáme vykynout. Z těsta nakrájíme kousky, vyválíme trojúhelníčky, uděláme rohlíčky, dáme je na plech trochu pomazaný máslem, a dáme ještě vykynout. Potom je pomažeme rozmíchaným vajíčkem a pečeme v horké troubě do červena. 
My jsme v receptu nic neměnili, jen bychom rádi dodali, že jsme rohlíčky pekli 15 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Za zmínku ještě stojí informace, že po první zkušenosti, kdy Franta sladké pečivo posolil, si občas rádi dopřejeme rohlíčky na slano a tak na povrh dáváme hrubou sůl. Pokud máme náladu na ryze sladký zákusek sypeme nahoru vanilinový cukr. Určitě doporučujeme vyzkoušet obě varianty!
Doba přípravy 1,5 h s náročností 2/5. Rohlíčky jsou tak dobré, že stačí pro jednu osobu! Můžete je však podávat i k odpolední kávě pro 5 osob. 

Zapojte se do konverzace

  1. Part of Nicol says:

    Mňam tak to vyzerá skvele 🙂
    partofnicol.blogspot.sk

  2. mňam! skvelé recepty, dávam odber, nakoľko budem potrebovať inšpirácie kopec v novom samostatnom bývaní .)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena