SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 26: BRAMBOROVÉ PLACIČKY

1.4K

Tento týden nám to vaření nějak nejde od ruky. Ač se snažíme, jak chceme, naše jídla se nám v posledních dnech nedaří vynést do nebes, a tak když dnes opět přišel den, kdy se máme postavit výzvě, zhodnotili jsme naše poslední tři neúspěchy a raději sáhli po něčem na první pohled jednoduchém. Zvolili jsme bramborové placky a k naší smůle jsme se s nimi opět vytrápili. Markéta se toho zprvu chopila statečně s tím, že si mám dělat něco jiného, že to přeci zvládne sama, a tak jsem se tedy šel bavit renovací naší terasy. Ani jsem nestačil dojít ven a už jsem slyšel z kuchyně divné skřeky naznačující volání o pomoc. To co jsem tam viděl, vypadalo, jako scéna z hororu, kde mojí manželku napadlo zdivočelé těsto. Rychle jsem Markétu vysekal ze spárů této příšery a pustil se do nápravy, jenže Market už byla ve fázi válení těsta a tím pádem se s tím už nedalo moc dělat. Těsto se neskutečně lepilo na váleček, vál, kuchyňskou linku, ruce, oblečení, no prostě na všechno a mě nezbylo nic jiného než rychle vymyslet nějaké řešení. Pokud se vám stane podobná příhoda nezoufejte, stačí ruce namastit olejem a pak už se vám z blemcavého těsta podaří udělat kuličku a následnou placku!

Co budete potřebovat:

  • 1 1/4 kg brambor,
  • 250 g polohrubé mouky,
  • 1 vejce,
  • sůl,
  • 50 g sádla nebo másla.

Recept podle Sandtnerky:

Ve slupce uvařené brambory oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme, osolíme, přidáme mouku, vejce a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta nakrájíme kousky, válečkem je rozválíme na pomoučeném vále a opečeme je na čisté plotně. Pak je ještě opečeme v kastrole na sádle. Na každou placku dáme lžíci škvarečků a horné je podáváme. Placky můžeme také jen na plotně upéci, a potřít máslem a pak rozvařenými švestkami nebo povidly a posypat tlučeným mákem a cukrem a podávat jako moučník. 

My jsme placky opékali na suché pánvi a vkládali do trouby do vyhřátého kastrůlku. Každou placku v kastrůlku jsme pomastili máslem, aby hezky zvláčnily. Myslím, že jsem nakonec naši smůlu prolomili, protože placky byly vážně báječné a vřela vám je doporučujeme.

Doba přípravy 1 hodiny (včetně vaření brambor) s náročností 2/5 (když nebudete mít smůlu s lepivou hmotou jako my). Množství vydá pro 6 osob.

Poznámky:
  • Do těsta je dobré přisypat i trochu hrubé mouky, těsto se pak tolik nelepí.
  • Dejte pozor, ať brambory nepřevaříte. My je převařili a to byl důvod, proč se z našeho těsta stalo lepidlo. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena