
Jaro už je konečně tady a teď už i oficiálně! Ze země se klubou první kvítky, počasí se také začíná umoudřovat a mě tak pomalu a jistě pohlcuje jarní nálada! To se samozřejmě odráží i na mém vaření, a tak když jsem během procházky po zahradě přemýšlela nad tím, co dnes budu vařit, nasbírala jsem trochu toho zdraví z trávy a rozhodla se pro jarní polévku. Co byste řekli na jarní vývar s pořádnou hrstí sedmikrásek, popence a mladé kopřivy?
Co budete potřebovat (pro 5 lidí):
- 4 l vody,
- 1 kg hovězích kostí a ořezů,
- 1 bobkový list,
- 5 kuliček černého pepře,
- 1 jarní cibulka,
- 2 střední mrkve,
- 7 lusků hrášku,
- 80 g pastyňáku,
- 50 g celeru,
- 50 g petržele (kořen),
- 1 menší růžička květáku,
- sůl.
Na celestýnky:
- 2 vejce,
- 1/4 l mléka,
- 60 g polohrubé mouky,
- 1 větší nať petržele,
- 3 kusy vršků kopřiv (cca 3 cm dlouhé).
Na vrch:
- sedmikrásky,
- popenec.
Hovězí vývar vaříme při mírné teplotě a necháme ho spolu s pepřem a bobkovým listem táhnout několik hodin. Vývar scedíme a naředíme ho vodou na potřebné množství. Kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Celer, petržel a pastyňák přidáme hned do polévky. Po chvíli přidáme mrkev, hrášek, na kolečka nakrájenou bílou část jarní cibulky a na malé kousky nakrájený květák. Vývar takto povaříme cca 25 minut. Pár minut před koncem dáme do polévky zavařit nudle.
Příprava celestýnek: Do mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, mouku, nasekanou petržel a kopřivy. Vše promícháme, aby v těstě nebyly žádné cufky a stejně jako palačinky je smažíme na oleji v rozehřáté pánvi. Celestýnky nakrájíme na hrubší nudličky a podáváme k vývaru spolu se sedmikráskami a popencem jako vložku do polévky.
Doba přípravy 30 minut + 3 hodiny na táhnutí vývaru. Náročnost 1/5.

Vypadá moc chutně a navíc… miluju celestýnky 🙂
Vypadá to nádherně a určitě i báječně chutná! 🙂 Ivana