APERITIVO MOMENT NEPLECHA SIGNATURE DEZERT

1.4K
Blogování se nám za ten rok už doslova vpilo pod kůži a nominace na objev roku v rámci foodblogu roku nás tak v této oblasti nomotivovala ještě více, než kdy předtím. Z nevinné výzvy naučit se vařit, se vyklubal milý závazek vůči našim čtenářům a my tak máme každý den větší a větší motivaci k tomu, posunout tuto naši challange někam dál. Vaření jsme si vážně zamilovali a začali dokonce snít o vlastním bistru. Když tedy v rámci soutěže Aperitivo moment vzešlo téma “Malé jídlo k drinku, na které do Vašeho bistra budou chodit hosté z celého okolí” byli jsme nadšeni, jak moc se nám zadání trefilo do noty! Jediné s čím jsme měli problém, bylo vybrat to nejlepší jídlo ze všech těch, které bychom chtěli v našem bistru podávat. No a jak už to tak u nás bývá, opět jsme se rozhodli postavit výzvě a pustili se do vymýšlení sladkého dezertu, který sedne k míchanému alkoholickému drinku. Malým jídlem s drinkem na bázi Aperol jsme pohostili naše pokusné králíky a díky tomu, že jeho úspěch byl veliký, rozhodli jsme se náš Aperol cake s čokoládovou pěnou a mátovou zmrzlinou s Aperol fresh drinkem pasovat na náš signature dezert. Už teď se těšíme, až na něj do našeho bistra přijdete!

DEZERT

Co budete potřebovat:

Aperol cake:

  • 150 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 150 g cukru,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 80 g másla,
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku,
  • kůra z jednoho bio pomeranče,
  • 1 panák Aperolu.
V míse si utřeme vejce s cukrem. V jiné míse si smícháme mouku, kypřící prášek a kakao. Vše promícháme a zašleháme k utřenému vejci. Postupně přidáváme rozehřáté máslo a mléko. Na závěr přidáme kůru z pomeranče a Aperol. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15 minut.
Čokoládová pěna:
  • 220 ml smetany na šlehání,
  • 140 g hořké čokolády,
  • 1 sáček smetana fix.

Smetanu přivedeme k varu, poté ji odstavíme a za stálého míchání v ní rozpustíme čokoládu. Směs přelijeme do uzavíratelné misky a necháme ji přes noc stuhnout. Druhý den přidáme ztužovač šlehačky a tyčovým mixérem vyšleháme do čokoládové pěny.

Mátová zmrzlina:
  • 2 hrsti máty,
  • 400 ml plnotučného mléka,
  • 100 ml smetany na šlehání,
  • 6 žloutků,
  • 100 g moučkového cukru,
  • špetka pepře.

Mátu očistíme a nasekáme na drobno. Na plotně přivedeme k varu mléko se smetanou. Poté vložíme mátu a vaříme 3 minuty. Směs odstavíme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme stát. Mezitím si v horké lázni vyšleháme žloutky s cukrem a špetkou pepře do husté pěny. Poté do ní za stálého míchání přiléváme po troškách mátovou směs a šleháme při teplotě min. 70 °C do zhoustnutí (cca 15 minut). Když směs zhoustne, je nutné ji rychle zchladit v ledové vodní lázni. Vychladlou směs přelijeme do uzavíratelné misky a dáme ji do mrazničky zamrazit.


Dezert jsme dozdobili moučkovým cukrem, pomerančem, lístky máty, čokoládou a pomerančovou kůrou.

DRINK

Co budete potřebovat:
Na pomerančovou zmrzlinu:
  • 1/2 vody,
  • 20 g cukru,
  • 2 pomeranče,
  • 4 lístky želatiny,
  • 1 bio citrón.
Cukr otřeme o citrón, aby pěkně provoňel citrónem. Pak nalijeme na cukr 1/4 l vody a povaříme jej 4 minuty. Do studeného povařeného cukru přidáme ze dvou pomerančů šťávu, 4 lístky želatiny rozpuštěné v 1 lžíci vody, přilijeme ještě 1/4 l studené vody, zamícháme a dáme zmrznout. 
Do vysoké sklenice nalijeme 1 panák Aperolu, 2 panáky Cinzana. Přidáme pomerančovou zmrzlinu a ledovou tříšť z 10ti kostek ledu. Na dozdobení dáme 2 lístky máty a kousek pomeranče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena