ŠVESTKOVÝ KYNUTÝ KOLÁČ DVOU BAREV

3.2K
Miluji ovoce a tak i přestože jsem nikdy nepatřila mezi příznivce léta, v posledních letech mu začínám přicházet na chuť! Každý týden totiž dozrává jiné ovoce a my tak můžeme opět popustit uzdu svojí fantazii a vymýšlet zase další nové recepty a kombinace nejrůznějších chutí. Rádi  zkoušíme něco nového, je však pravda, že někdy je tím nejlepším nápadem sázka na starou českou klasiku. Proto jsme se dnes  do jedné této české klasiky pustili a vám na ni dnes přinášíme recept.

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 40 minut
  • 15 minut příprava kynutého těsta,
  • 1 hodiny kynutí těsta,
  • 20 minut příprava nádivek,
  • 5 minut zdobení koláče
Co budete potřebovat:

Na kynuté těsto:
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 20 g moučkového cukru,
  • 30 g másla,
  • 210 ml mléka,
  • 1 žloutek,
  • 15 g čerstvého droždí,
  • 500 g švestek.
Na tvarohovou nádivku:
  • 50 g másla,
  • 50 g cukru,
  • 2 vejce,
  • 300 g tvarohu (ne ve vaničce, ale tvaroh v obalu jako má máslo),
  • vanilku,
  • citronovou kůru.
Na makovou nádivku:
  • 120 g máku,
  • 375 ml mléka, 
  • 40 g cukru,
  • 5 g másla,
  • 30 g perníku, 
  • tlučená skořice,
  • citrónová kůra.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažné mléko (musí být vlažné, né horké, horká tekutina by zabila kvasinky), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 5 g cukru a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut. 
  2. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  3. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, žloutky, změklé máslo a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál a rukama těsto hněteme 5 minut až je pěkně vláčné a pružné. Takto připravené těsto vyválíme do kulatého tvaru o velikosti formy. Na dno formy jej rozložíme a necháme ho na teplém místě kynout 1 hodinu.  
  4. Mezitím co nám těsto kyne si připravíme nádivky na koláč.
  5. Jako první začneme makovou nádivkou. Utlučený nebo umletý mák uvaříme s cukrem v mléce do měkka. Měkký mák utřeme v míse, přidáme máslo, strouhaný perník, skořici, citrónovou kůru a dobře vše umícháme. Připravenou nádivku necháme mírně vystydnout.
  6. Švestky omyjeme, přepůlíme a vypeckujeme.
  7. Troubu dáme předehřívat na 160 °C. 
  8. Nyní si připravíme tvarohovou nádivku. (Tuto nádivku si připravíme až pár minut předtím, než je koláčové těsto vykynuté. Do této nádivky se totiž přidávají šlehané bílky, a tak kdyby nádivka dlouho před samotným použitím stála, nebyla by tolik nadýchaná.) Nejprve utřeme máslo s cukrem. Poté do něj zamícháme žloutek, citronovou kůru, vanilku a sníh z bílků. Pokud s vámi budou koláč jíst i malé děti je lepší nádivku udělat s menším množstvím cukru, nebo si část nádivky oddělit a udělat ji zcela bez cukru.
  9. Makovou a tvarohovou nádivku rozprostřeme na koláč a na vrchu koláč dozdobíme švestkami.
  10. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 45 minut. 
Jídlo z jednoho hrnce:

Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, připravte mu koláč ve variantě s menším množstvím cukru. Kynuté těsto obsahuje cukr především pro lepší kynutí, ale lze jej buď zcela vypustit nebo u tak malého množství jednou za čas přimhouřit oko. Z připraveného kynutého těsta kousek oddělte a dejte jej na dno malinké koláčové formy, zapékací misky nebo jen na plech vyložený pečícím papírem, stejně jako byste dělali malý kulatý koláček. Na vrch těsta natřete tvarohovou nádivku bez cukru a na ni přidejte švestky. Koláček pečeme spolu s velkým koláčem. 

Takto připravovaný koláč podávám Štěpánkovi od 1,5 roku. Koláč obsahuje trochu cukru a tak je na každém zda svému prckovi jednou za čas takový dezert dopřeje nebo ne :). 




Zapojte se do konverzace

  1. Miska says:

    Tak tohle vypadá hodně dobře 🙂
    Miska blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena