KANELBULLAR

9.6K
Bytem se line vůně skořice, kardamonu a pražených mandlí a já se nemůžu dočkat až z trouby vytáhnu ty voňavé švédské poklady plné vánočních chutí. V rendlíku si připravím horké kakao a zachumlaná do teplé deky, si užiji chvilku pro sebe s kanelbullar v ruce. Jak já je miluji! A nejsem sama. Vždyť ve Švédsku je toto kynuté pečivo plné skořice, vanilky a kardamonu natolik populární, že má svůj vlastní svátek! Ochutnejte s námi kousek Švédska a upečte si v pohodlí domova tento voňavý skandinávský skvost.


Náročnost: náročné

Doba přípravy: 2 hodiny 50 minut
  • 15 minut příprava mléka,
  • 30 minut chladnutí mléka,
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1 hodina kynutí těsta,
  • 5 minut přípravy náplně na potření,
  • 15 minut práce s těstem,
  • 5 minut motání šneků,
  • 5 minut potření máslem a posypání mandlemi,
  • 15 minut pečení,
  • 5 minut závěrečné potření máslem.
Co budete potřebovat (na 20 kanelbulle):

Na těsto:
  • 375 ml mléka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g másla,
  • 750 g hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • 1 lžička mletého kardamonu (25 tobolek),
  • 1 sáček sušeného droždí,
  • sůl.
Na potření:
  • 100 g másla,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 5 rovných lžiček skořice,
  • 1 lžička mletého kardamonu (25 tobolek)
Dále:
  • 50 g rozpuštěného másla na potírání,
  • 100 g na plátky nakrájených mandlí.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme mléčnou směs, která poté přijde do těsta. Do menšího rendlíku nalijeme mléko, přidáme cukr a rendlík dáme zahřívat. Mléko musí být teplé, ale nemělo by se vařit. Proto hlídejte teplotu a těsně předtím, než směs začne bublat rendlík odstavíme. Do horkého mléka zamícháme máslo, které necháme v rendlíku zcela rozpustit a poté přidáme mletý kardamon. Nyní musíme počkat až mléčná směs trochu vystydne. 
  2. Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme sůl a sušené droždí a vše pečlivě promícháme. Uprostřed uděláme důlek a do něj nalijeme vlažnou mléčnou směs (Je potřeba, aby byla vlažné, né horká. Horké mléko by zabilo kvasnice. Pokud v něm pohodlně udržíte prst, můžete jej již použít). Přidáme vejce a vše zpracujeme v hladké vláčné těsto. Nejlépe tak dosáhnete, když práci přenecháte stolnímu robotu, pokud jej nemáte, směs v míse promíchejte abys se suroviny spojili a poté jej vyndejte na vál a propracovávejte dokud se všechny suroviny nespojí. Zpracované těsto vložte zpět do mísy a přikryté vlhkou utěrkou jej nechte kynout 1 hodinu.
  3. Než těsto vykyne připravíme si směs na potření. Změklé máslo vložíme do malé misky, přidáme cukr, skořici a kardamon a vše pečlivě promícháme.
  4. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  5. Vykynuté těsto vyválíme na velký obdélník asi 3 mm tenký a celý jej potřeme připravenou máslovou směsí. Těsto dvakrát přehneme. Nejprve zprava doleva a poté ze shora na horu, abychom dostali 6-ti vrstvé těsto (těsto-směs-těsto-těsto-směs-těsto). Těsto nařežeme na 20 úzkých pruhů a každý pruh zamotáme. Jsou dva způsoby motání. Buď můžete pruh zamotat do šneka, nebo jej otočte kolem prstů a vytvořte uzel. My použili druhý způsob. Motance poté poskládejte na plech a potřete je rozteklým máslem (část másla si nechte na potření po upečení). Na závěr je posypejte na plátky nakrájenými mandlemi a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 170 °C.
  6. Ještě horké upečené šneky potřeme zbytkem rozpuštěného másla a můžeme je podávat.

Zapojte se do konverzace

  1. Kateřina Mašková says:

    To vypadá výborně 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena