VEPŘOVÁ ŽEBRA S PERNÍČKOVÝM KOŘENÍM

2K
Vánoční svátky jsou opět za námi a naším bytem se znovu line vůně skořice, badyánu, anýzu a dalšího rozličného koření. Tentokrát to však není z právě upečených perníčků nýbrž z pečených vepřových žeber naložených v medu, chilli a perníkovém koření. 


Když jsem minulý týden procházela městem, abych sehnala poslední vánoční dárky na nadcházející Štědrý den, všimla jsem si v menu jednoho místního fastfoodu žeber s perníkovým kořením. Přemýšlela jsem nad tím, jak taková kombinace může chutnat a po vzpomínkách na všechny ty chutě masa se skořicí, se kterými jsme se během cest již mnohokrát setkali, jsem věděla, že tato kombinace bude skvělá. V hlavě se mi začaly míhat nápady na nejrůznější masové marinády s medem a vzápětí jsem si uvědomila, že tu nejlepší marinádu už vlastně dávno vymyšlenou máme. Vždyť František umí ty nejlepší medová žebra široko daleko a teplé vánoční koření by mohlo být skvělou inovací jeho zaběhnutého receptu. A tak jsme recept mírně obměnili, doplnili jej o domácí perníkové koření a tuto inovaci přivítali s nadšením. Žebra dostali příjemný zimní nádech a my si skvěle pochutnali na jednom z nejjednodušších receptů, které známe! Pokud nevíte co přichystat na blížící se silvestrovskou oslavu a toužíte po vánočně laděném masitém pokrmu, tyto žebra jsou ideální volbou na malé i velké pohoštění pro jakoukoliv příležitost! 


Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut + 12 hodin odležení
  • 15 minut naložení žeber,
  • 2 hodiny pečení.
Co budete potřebovat (pro 3 osoby):
  • 2 kg vepřových žeber,
  • 100 g medu,
  • 50 ml portského vína,
  • 1 lžička perníkového koření,
  • 1 lžička chilli,
  • hrst lístků šalvěje,
  • 1 velká cibule, 
  • 2 lžíce dijonské hořčice,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme marinádu na naložení žeber. Očištěnou a najemno nakrájenou cibuli vložíme do misky, přidáme portské víno, 50 g medu, perníkové koření, chilli, najemno nasekané lístky šalvěje, hořčici a dle chuti sůl a pepř. Tyčovým mixérem vše najemno umixujeme, aby marináda měla hustou konzistenci.
  2. Žebra omyjeme, osušíme a ze všech stran je pečlivě potřeme marinádou. Takto připravená žebra naskládáme do pekáčku masitou stranou směrem dolů, celý pekáč zabalíme do fresh folie a žebra poté uložíme do lednice do druhého dne, aby maso zkřehlo a chutě se dobře prolnuly.
  3. Druhý den sundáme z pekáče fresh folii, žebra v něm porovnáme a dáme je péct do trouby na 160 °C na 2 hodiny. 
  4. Po 1,5 hodině pečení žebra obrátíme (masitou stranou nahoru), na vrchu je potřeme zbylým medem (50 g) a pečeme je ještě dalších 30 minut. 
  5. Upečená žebra podáváme ještě horká s čerstvým chlebem nebo pečenými brambory.

Jídlo z jednoho hrnce:

Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete mu žebra připravit v odlehčené variantě. Před naložením žeber jedno žebro odebereme. Do menší misky si nadrobno nakrájíme kousek cibule (1/4), přidáme 4 lístky nadrobno nakrájené šalvěje, špetku skořice, 3 zrníčka anýzu a vše dohladka tyčovým mixérem umixujeme. Připravená žebra touto marinádou obalíme, vložíme je do malého pekáčku nebo zapékací misky a zabalené do fresh folie necháme do druhého dne marinovat. Druhý den sundáme z pekáčku folii, pekáček z vrchu přikryjeme alobalem a žebra spolu s těmi našimi pečeme v troubě 2 hodiny na 160 °C.




Takto připravované jídlo podávám vzhledem k tučnosti vepřového masa a mírně kořeněnému charakteru pokrmu Štěpánkovi od 1,5 roku. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena