TURECKÁ SNÍDANĚ Çilbir

Čím více cestujeme, tím více jsme si navykli brát snídaně jako hlavní jídlo dne. Při našich cestách často trávíme celý den poznáváním mí...


Čím více cestujeme, tím více jsme si navykli brát snídaně jako hlavní jídlo dne. Při našich cestách často trávíme celý den poznáváním místních krajin a proto se snažíme nebrat snídani na lehkou váhu. Ráno tak poklidně zahájíme den dlouhou vydatnou snídaní, která nám poskytne dostatek energie na celý den a současně nás zasytí do té doby, než narazíme opět na nějaké pěkné místo pro strávení příjemného oběda. Dnes sice nikam na daleké cesty nevyrážíme, i přesto bychom Vám rádi přinesli inspiraci na snídani, ke které nás inspirovaly naše dny strávené v Turecku.

Turci snídaně milují a stejně jako my je i oni považují za nejdůležitější jídlo dne, proto jsou jejich snídaně velmi pestré a syté. Nechybí čerstvá zelenina, olivy, nejrůznější turecké chleby a hlavně vejce na mnoho způsobů. My dnes spojili několik chutí, které nás při tureckých snídaních nadchly do jednoho chutného snídaňového pokrmu, zahrnující turecký chléb pide a pikantní jogurt s vejci Çilbir. Věřím, že vám tato naše fúze bude chutnat a pochutnáte si na ni stejně jako my!


Náročnost: Středně náročné



Doba přípravy: 1 hodina 45 minut

  • 15 minut příprava těsta na chléb pide,
  • 1 hodina kynutí těsta,
  • 15 minut kynutí placek,
  • 10 minut pečení placek,
  • 5 minut příprava jogurtu,
  • 5 minut příprava másla,
  • 5 minut příprava vajíček,
  • 5 minut složení snídaně.
Co budete potřebovat (na 5 porcí):

Na chléb turecký chléb pide:
  • 350 g hladké mouky,
  • 200 ml vlažné vody,
  • 20 ml olivového oleje,
  • 1 lžička soli, 
  • 1 lžička cukru,
  • 1 lžička instantního droždí,
  • sezamová semínka na posypání.
Na Çilbir:
  • 4 vejce,
  • 300 g řeckého jogurtu,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 vrchovatá lžíce sekaného kopru,
  • pepř,
  • sůl.
Chilli máslo:
  • 50 g másla,
  • 1 lžička chilli,
  • 1 lžička pálivé papriky,
  • špetka drceného kmínu.
Na dozdobení:

  • sezamová semínka,
  • kopr.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme turecký chléb pide, ten lze připravit i večer před snídaní, pro ranní ulehčení práce, já jej však dělám ráno, protože čerstvě upečený je nejlepší. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme droždí a vše pečlivě promícháme. Sůl a cukr nasypeme po okraji mouky a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme vodu a olej a vše vařečkou promícháme. Poté směs vysypeme na vál a zpracováváme jej tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Chcete-li si ulehčit práci, můžete těsto zpracovat v kuchyňském robotu. Zpracované těsto vytvarujeme do tvaru koule a v míse jej přikryté utěrkou necháme kynout 1 hodinu.  
  2. Než nám pide vykyne připravíme si pikantní jogurt na turecký Çilbir. Do větší misky vložíme jogurt, přidáme jemně sekaný kopr, dva prolisované stroužky česneku a dle chuti pepř a sůl. Vše promícháme a necháme chvíli v lednici odležet. 
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 částí. Každou část vytvarujeme do tvaru koule a poté je válečkem vyválíme na kulatou cca 5 mm silnou placku. Placky lehce přikryjeme fresh folií a necháme je 15 minut kynout. 
  4. Než placky vykynou připravíme si chilli máslo na zalití vajec. Do malého kastrolku vložte máslo, chilli, papriku a kmín. Vše promíchejte a dejte vařit. Směs vařte při mírné teplotě 1 minutu a poté jej odstavte. 
  5. Troubu dáme vyhřívat na 200 °C.
  6. Vykynuté placky potřete vodou a posypeme sezamovými semínky. Poté je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na mřížku a pečeme je 10 minut. 
  7. Než se chleby upečou usmažíme si na pánvi na másle zastřená volská oka. Na rozpálenou pánev vyklopíme jedno vajíčko po druhém a pánev přiklopíme poklicí, aby se vajíčka zatáhla. Vajíčka smažte jen chvilku cca 3 minuty, aby byl žloutek ještě tekutý. 
  8. Upečený chléb potřeme připraveným jogurtem, na něj naklademe vejce a zalijeme chilli máslem. Vršek dozdobíme sezamem a koprem a můžeme podávat.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images