TURECKÁ SNÍDANĚ Çilbir

477
Čím více cestujeme, tím více jsme si navykli brát snídaně jako hlavní jídlo dne. Při našich cestách často trávíme celý den poznáváním místních krajin a proto se snažíme nebrat snídani na lehkou váhu. Ráno tak poklidně zahájíme den dlouhou vydatnou snídaní, která nám poskytne dostatek energie na celý den a současně nás zasytí do té doby, než narazíme opět na nějaké pěkné místo pro strávení příjemného oběda. Dnes sice nikam na daleké cesty nevyrážíme, i přesto bychom Vám rádi přinesli inspiraci na snídani, ke které nás inspirovaly naše dny strávené v Turecku.

Turci snídaně milují a stejně jako my je i oni považují za nejdůležitější jídlo dne, proto jsou jejich snídaně velmi pestré a syté. Nechybí čerstvá zelenina, olivy, nejrůznější turecké chleby a hlavně vejce na mnoho způsobů. My dnes spojili několik chutí, které nás při tureckých snídaních nadchly do jednoho chutného snídaňového pokrmu, zahrnující turecký chléb pide a pikantní jogurt s vejci Çilbir. Věřím, že vám tato naše fúze bude chutnat a pochutnáte si na ni stejně jako my!
Náročnost: Středně náročné






Doba přípravy: 1 hodina 45 minut



  • 15 minut příprava těsta na chléb pide,
  • 1 hodina kynutí těsta,
  • 15 minut kynutí placek,
  • 10 minut pečení placek,
  • 5 minut příprava jogurtu,
  • 5 minut příprava másla,
  • 5 minut příprava vajíček,
  • 5 minut složení snídaně.


Co budete potřebovat (na 5 porcí):

Na chléb turecký chléb pide:
  • 350 g hladké mouky,
  • 200 ml vlažné vody,
  • 20 ml olivového oleje,
  • 1 lžička soli, 
  • 1 lžička cukru,
  • 1 lžička instantního droždí,
  • sezamová semínka na posypání.
Na Çilbir:
  • 4 vejce,
  • 300 g řeckého jogurtu,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 vrchovatá lžíce sekaného kopru,
  • pepř,
  • sůl.
Chilli máslo:
  • 50 g másla,
  • 1 lžička chilli,
  • 1 lžička pálivé papriky,
  • špetka drceného kmínu.
Na dozdobení:

  • sezamová semínka,
  • kopr.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme turecký chléb pide, ten lze připravit i večer před snídaní, pro ranní ulehčení práce, já jej však dělám ráno, protože čerstvě upečený je nejlepší. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme droždí a vše pečlivě promícháme. Sůl a cukr nasypeme po okraji mouky a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme vodu a olej a vše vařečkou promícháme. Poté směs vysypeme na vál a zpracováváme jej tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Chcete-li si ulehčit práci, můžete těsto zpracovat v kuchyňském robotu. Zpracované těsto vytvarujeme do tvaru koule a v míse jej přikryté utěrkou necháme kynout 1 hodinu.  
  2. Než nám pide vykyne připravíme si pikantní jogurt na turecký Çilbir. Do větší misky vložíme jogurt, přidáme jemně sekaný kopr, dva prolisované stroužky česneku a dle chuti pepř a sůl. Vše promícháme a necháme chvíli v lednici odležet. 
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 částí. Každou část vytvarujeme do tvaru koule a poté je válečkem vyválíme na kulatou cca 5 mm silnou placku. Placky lehce přikryjeme fresh folií a necháme je 15 minut kynout. 
  4. Než placky vykynou připravíme si chilli máslo na zalití vajec. Do malého kastrolku vložte máslo, chilli, papriku a kmín. Vše promíchejte a dejte vařit. Směs vařte při mírné teplotě 1 minutu a poté jej odstavte. 
  5. Troubu dáme vyhřívat na 200 °C.
  6. Vykynuté placky potřete vodou a posypeme sezamovými semínky. Poté je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na mřížku a pečeme je 10 minut. 
  7. Než se chleby upečou usmažíme si na pánvi na másle zastřená volská oka. Na rozpálenou pánev vyklopíme jedno vajíčko po druhém a pánev přiklopíme poklicí, aby se vajíčka zatáhla. Vajíčka smažte jen chvilku cca 3 minuty, aby byl žloutek ještě tekutý. 
  8. Upečený chléb potřeme připraveným jogurtem, na něj naklademe vejce a zalijeme chilli máslem. Vršek dozdobíme sezamem a koprem a můžeme podávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena