POTATO CURRY

3.6K

Kuchyně krásného ostrova Mauricius mě nepřestává fascinovat. Směsice kultur, která tuto kuchyni provází dává totiž jeho jídlům pálivost, kořeněnost ale i exotický šarm. Díky dřívější kolonizaci je zde patrný francouzský i britský vliv a místní jídla jsou tomu zářným příkladem. Výběr jídel je zde natolik široký, že si z něj musí vybrat snad úplně každý. Představuje totiž směsici afrických, indických, čínských, francouzských a britských vlivů a jeho jídla tak tvoří chutě celého světa. Ráda na tuto kuchyni vzpomínám a troufám si říci, že je jednou z těch, která naše počínání v kuchyni ovlivnila nejvíce. Představuje totiž širokou škálu námi oblíbených chutí a hlavně pokrmů, které často lze připravit v masové i bezmasé verzi. Třeba takové curry. To zde dělají snad na tisíce způsobů. Z mořských plodů, ryb, drůbežího, ale i hovězího masa. Nechybí ani nejrůznější vegetariánské verze mezi kterými dominuje chuť batát, dýní, ale i klasických brambor. Jednoduše všeho na co si vzpomenete. I já si dnes na jednu verzi vzpomněla a s myšlenou rychlého oběda se vrátila do vzpomínek na horké letní večery na pobřeží oceánu a na ta výborný kořeněná curry, která jsme si zde každý večer dopřávali.                                                       

Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 45 minut
  • 30 minut příprava brambor,
  • 10 minut příprava kořeněného základu,
  • 15 minut závěrečné vaření curry

Co budete potřebovat (na 2 porce):

  • 700 g brambor,
  • 400 ml vody,
  • 2 cibule,
  • 1 velké rajče,
  • 10 g čerstvého zázvoru,
  • 1 celá skořice,
  • 2 lžičky kmínu,
  • 2 lžičky kurkumy (každou zvlášť),
  • 1 lžička mletého koriandru,
  • 1 lžička garam masala,
  • 1/2 lžičky chilli (máte-li rádi pálivá jídla, přidejte více),
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek,
  • 1/2 lžičky fenyklu,
  • 1 citrón,
  • sůl.
Postup:
  1. Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na menší kousky. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme lžičku soli, kurkumy a připravené brambory a v této vodě je uvaříme do měkka.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno a rajče na menší kousky.
  3. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje přidáme hořčičná semínka, kmín, skořici a vše chvilku restujeme. Poté přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Nyní přidáme zbylé koření, tedy nastrouhaný zázvor, kurkumu, garam masalu, koriandr, chilli a fenykl, opět vše promícháme a necháme chvíli restovat.
  4. K orestované směsi přidáme nakrájené rajče a vše zalijeme vodou. Takto směs necháme 5 minut vařit.
  5. Do rajčatové kořeněné směsi přidáme scezené brambory, šťávu z citrónu, směs zamícháme a necháme ji ještě 15 minut vařit.
  6. Připravené bramborové curry podáváme posypané čerstvým koriandrem.


Zapojte se do konverzace

  1. Dagmar Janíková says:

    Dobrý den, jíte curry samotné nebo s něčím? Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den, jíme jej samotné, ale můžete si k němu připravit rýži nebo například naan (https://neplechanaplechu.blogspot.com/2019/02/butter-chicken.html). 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena