KAKAOVÉ VOSÍ ÚLY/HNÍZDA (čarodějnické klobouky)

1.5K

Je-li nějaké cukroví, na které nedám dopustit, jsou to vosí úly. Žádné Vánoce u nás nesmí chybět a v posledních letech jsem se je naučila připravovat i na Velikonoce. Dvakrát do roka mi to však nestačí, a tak když jsem letos přemýšlela nad tím, co Štěpánkovi přichystat jako pohoštění na pálení čarodějnic, opět na ně přišlo.

Jedním z motivů pálení čarodějnic je čarodějnický klobouk a já, když jsem Štěpánkovi připravovala čarodějný kostým do školky, při pohledu na jeho klobouk mě napadlo přichystat vosí úly v tomto tvaru. Vždyť stará tradiční formička na úl je pro to jak stvořená. Místo piškotu napeču o něco větší linecké kolečko, aby měl klobouk správný tvar a pak už vše jen dotvoří čokoláda a cukrová poleva. Tak hurá na to! Věřím totiž, že nejsem jediná, kdo tolik zbožňuje toto nepečené cukroví.

KAKAOVÉ VOSÍ ÚLY (ČARODĚJNICKÉ KLOBOUKY)

Porce 55 kusů
Příprava 1 hodina 30 minut

Co budete potřebovat

Na těsto na úly:

  • 300 g dětských piškotů
  • 120 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa
  • 120 g másla
  • 150 ml mléka
  • 50 ml rumu

Těsto na podstavec (linecké kolečko):

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru s pravou vanilkou
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

Na náplň:

  • 120 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 ml rumu

Na dozdobení:

  • 150 g hořké čokolády
  • 20 ml oleje nejlépe řepkového nebo slunečnicového
  • žlutá cukrová poleva na perníčky alternativa: maricipán, fondánová hmota

Postup

  • Nejprve si připravíme těsto na podstavec. Mouku a cukr promícháme a poté tuto směs prosejeme na pracovní plochu. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme žloutky, nastrouháme citronovou kůru a na kousky nakrájené studené máslo. Všechny suroviny začneme prsty propracovávat, dokud nezískáme hladké těsto (Dejte si však pozor, ať máslo příliš rukou nezahříváte a neumoříte ho. Pracujte tedy pečlivě, ale rychle.). Hotové těsto necháme zabalené v lednici v potravinové folii odpočinout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
  • Po odpočinutí těsta plech vyložíme pečicím papírem a troubu dáme předehřívat na 150 °C.
  • Odleželé těsto vyválíme zhruba na 3 mm silně a vykrájíme z něj kolečka o průměru zhruba 5 cm. Ta pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 12 minut. Hotová kolečka stáhneme z plechu a necháme je zcela vychladnout.
  • Nyní si připravíme těsto na úly. Piškoty nameleme na masovém strojku najemno a poté je spolu s moučkovým cukrem a kakaem prosejeme přes síto, abychom získali jemnou moučku. Následně přidáme na kousky nakrájené lehce povolené máslo, přilijeme mléko a rum a vše zpracujeme v kompaktní hladké těsto.
  • Dále si připravíme krém.  Změklé máslo vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Po lžicích přidáváme rum a postupně jej do krému zamixujeme, aby se všechny suroviny dobře propojily (Dejte si pozor na teploty jednotlivých surovin, ať se Vám krém nesrazí.).
  • Do malé mističky si připravíme trochu moučkového cukru.
  • Formičku na úl tradičního tvaru lehce vysypeme moučkovým cukrem a poté do ní vytlačíme kousek těsta, uprostřed mu uděláme otvor, díky němuž bude úl dutý, ale celistvý a naplníme jej krémem (Nejlépe vám to půjde za pomoci zdobícího sáčku). Nakonec naplněný úl posadíme na linecké kolečko a v chladnu jej necháme 2 hodiny zatuhnout.
  • Na závěr připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme čokoládu, když je rozpuštěná, dobře do ní zamícháme trochu oleje a celý úl/klobouk v ní ponoříme, aby se hezky obalil (Vodní lázeň připravíme tak, že do menšího kastrolku nalijeme dostatek vody. Na kastrolek položíme horkuvzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložíme nalámanou čokoládu a vodu dáme vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhneme teplotu a čokoládu necháme rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, bodu již nevařte, aby Vám do čokolády nechrstla a čokoláda se pak nesrazila.).
  • Hotový klobouk dozdobíme cukrovou polevou a můžeme konzumovat (nemáte-li suroviny na cukrovou polevu, můžete klobouk dozdobit obarveným marcipánem nebo fondánovou hmotou).

Poznámky

Tyto úly jsou připraveny tak, aby je mohli konzumovat děti, pokud je děti jíst nebudou, doporučuji obrátit poměr rumu a mléka v těstě na úly.
TEDY:
Pro děti: 150 ml mléka a 50 ml rumu.
Pro dospěláky: 150 ml rumu a 50 ml mléka. 
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: cukroví, Halloween, Kakao, Ke kávě, Nepečené cukroví, Pálení čarodějnic, Pro děti

Více typů na zábavné pojetí jídla najdete v naší kuchařce snídaně a svačinky pro děti. Chcete se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena