DORT MELOUN

9.8K

Není tomu dlouho co se internetem prohnala lavina zelených dortů krásně nazvaných „Mecháček“. Musím přiznat, že i mě tyto dorty okouzlily. Přeci jen použít na sladký zákusek špenát není úplně tradiční volba, a i mě dlouho lákalo tento experiment absolvovat. Čas byl však neúprosný a stále byly jiné nápady na pečení, kterým jsem pro jejich neotřelost dala přednost. Mecháč mi však i po roce stále vrtal hlavou a já se tak do něj pustila v této letní variantě. Nedávno jsem totiž připravovala několik receptů pro Dr. Oetker a želé, které mi tu v sáčcích zbylo si říkalo o to vyzkoušet novou variaci na želatinový dort.

Myslím, že je to skvělé zpestření v kuchyni a zároveň možnost, jak do dětí dostat špenát. Schválně jestli i vaši strávníci, kteří budou dortík ochutnávat, poznají, kde se vzala jeho zářivě zelená barva.

Jaký špenát použít?

Aby byl dort svěží, chutný a špenát jste z něj necítili, je vhodné použít baby špenát, nebo čerstvý mladý špenát. Často Vás také může napadnout otázka (a to především v zimě), zda by šlo zaměnit čerstvý špenát za mražený. I tuto variantu můžete zkusit, dort se Vám také povede, nebude však tak krásně zelený a díky většímu množství vody, kterou mražený špenát obsahuje, bude korpus hutnější a mokřejší.

Za mě vždy vítězí varianta čerstvého špenátu ani jedna však není špatně.

DORT MELOUN

Porce 1 dort o průměru 24 cm
Příprava 1 hour
Doba pečení 1 hour
7 hours

Co budete potřebovat

Na korpus

  • 250 g špenátu
  • 170 g másla
  • 6 ks vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 380 g polohrubé mouky
  • 15 g kypřicího prášku
  • kůra z chemicky neošetřeného citrónu

Na krém

  • 200 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany na šlehání já používám ½ 31% a ½ 40 %, krém je pak pevnější
  • 5 plátků želatiny

Na dozdobení

  • hořká čokoláda
  • 2 balíčky červeného želé cca 20 g

Postup

  • Formu na dort o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (Pokud nemáte formu o průměru 24 cm nevadí, můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen u větší formy zvolte vyšší dávku surovin dle poměru, anebo použijte stejné množství a počítejte s tím, že dort bude nízký.).
  • Špenát propereme a rozmixujeme spolu s rozpuštěným máslem na hladkou pastu.
  • Troubu dáme předehřívat na 130 °C.
  • Nyní si připravíme těsto na korpus. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut. V polovině šlehání je také dobré do směsi zašlehat lžičku vroucí vody, ta žloutky hezky zahustí a směs udělá krásně krémovitou.). Než se žloutky vyšlehají promícháme v jiné misce mouku s kypřicím práškem a dobře ji prosejeme. Pak do sypké směsi přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. Následně vyšleháme do tuha bílky. Umixovaný špenát jemně zamícháme do vyšlehaných žloutků a poté jemně přimícháme i mouku a bílky (Toto spojení provádíme ručně vařečkou, abychom získali krásně nadýchané těsto. Míchejte rychle, ale opatrně, aby Vám těsto neslehlo. Nejlépe tak uděláte, když při míchání budete pomyslně opisovat rukou osmičku.). Hotové těsto přelijeme do připravené formy a stěrkou jej dobře uhladíme.
  • Dort pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 130 °C a poté teplotu navýšíme na 160 °C, při které ho pečeme ještě 50 minut. Po 60 minutách, kdy je piškot v troubě do něj píchneme suchou špejlí a pokud ji vytáhneme opět suchou, můžeme piškot vyndat. Lehce jej necháme ve formě vystydnout a pak ho vyndáme na podložku dnem vzhůru (Tím, že dort položíte dnem vzhůru se dobře vyrovná a nebude mít „kopuli“, pokud by obrácení nepomohlo, můžete vypoulenou část lehce seříznout a krém lít přímo na ni.).
  • Nyní si připravíme krém. Obě smetany promícháme a vyšleháme dotuha. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a poté do něj jemně zamícháme i vyšlehanou smetanu. Želatinu připravíme dle návodu na obalu a zamícháme ji do smetanové směsi (Plátky želatiny namočíme do vody na 10 minut. Do menšího kastrolku nalijeme 60 ml vody, vložíme do ní vyždímanou nabobtnanou želatinu a směs dáme zahřívat, dokud se nerozpustí. Směs přitom moc nemíchejte, abyste do ní nevmísily bublinky a zároveň ji zahřívejte jen pozvolna, aby teplota nepřesáhla 90 °C, želatina se totiž nesmí vařit, varem ztrácí své vlastnosti. Když je želatina zcela rozpuštěná, vložíme do ní velkou lžíci smetanové směsi a promícháme. Poté ji hned nalijeme do krému, a opět dobře rozmícháme.). Krém nalijeme na piškot a dobře jej na něm rozprostřeme. Když je hotovo, necháme dort v lednici dobře zatuhnout a to nejméně 4 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
  • Když je krém na dortu dobře tuhý, čokoládou na něj namalujeme melounová semínka a necháme v lednici necháme dobře zachladit. V mezičase si připravíme i pár čokoládových semínek na pečicí papír a také necháme zachladit, budeme je používat na závěrečné zdobení.
  • Na závěr připravíme želé. Moučkový cukr nasypeme do malého kastrolku a promícháme ho s obsahem sáčku. Pak do sypké směsi nalijeme 500 ml vody, vše promícháme, přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Následně želé necháme lehce zchladnout a když je připravené, opatrně jim zalijeme krém. Rychle na něj poklademe ještě pár čokoládových semínek a dort necháme opět zatuhnout (Při nalévání želé, je vždy dobré nejprve lžicí rychle polít všechna čokoládová zrníčka. Čokoláda se totiž horkem rozpouští, a proto je dobré je mít dobře zachlazené a rychle je přikrýt, aby nemohla pracovat a v podstatě se lehkým zalitím lžicí „zakonzervovala“. Až poté přelijte celý dort.).
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: dort, Lehký dezert, Letní dezert, léto, špenát, Želatina, zelenina
Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena