WROCLAW (3 dny ve VRATISLAVI)

3.6K

Nikdy by mě nenapadlo, že nastane situace, kdy u nás frekvence cestování tolik poklesne. Jasně, v životě se může stát kdykoliv cokoliv, ale i přesto jsem vždy poznávání nových krajin brala jako velkou součást mne. Součást, které se snad nikdy nechci vzdát. A taky, že nevzdám!

Poslední měsíce nám život postavil do cesty několik zdravotních překážek a my díky nim necestovali ani po naší rodné kotlině. Teď už je situace lepší a vše se pomalu dává do pořádku. Každou příležitost někam vyrazit proto nyní přijímáme s velkou vděčností. První z nich máme již za sebou. Byla jí návštěva krásné Vratislavy. Ještě nyní z těchto příjemných dní čerpám. Navštivte jí také, stojí opravdu za to! Tady mám pro Vás krátké vyprávění.

Tato cesta byla velmi rychlé rozhodnutí. Taková já mám ostatně nejraději. Ráno jsme se probudili bez plánu a možná i bez nadšení do nového dne. František se chystal do práce, Štěpka do školky a na mě čekal klasický den na mateřské s miminkem…

„Nechceš si vzít dneska volno? Štěpku omluvím ze školky a vyrazíme někam na prodloužený víkend?“ navrhla jsem Františkovi.

„Tak jo!“ dostalo se mi odpovědi a já se sama až divila, jak dobře byl můj plán přijat. No jo. Jenže co takto narychlo podniknout?

Otevřela jsem mapu a automaticky začala brouzdat po nejbližších místech našich zahraničních sousedů. Nejlépe, a hlavně zatím ještě nepoznaně se jevilo Polsko. Hned jsem se nadchla pro Krakow. Jenže 5 hodin cesty s mimčem, které ještě déle jak hodinu v autě nestrávilo, mi překazilo tento plán. Možná že by to zvládnul, ale červeně blikající kontrolka, která se mi rozsvítila v hlavě, mě nenechala toto dobrodružství zkusit. O něco blíže na mapě jsem nalezla Wroclaw a na první moment jsem se pro ni nadchla.

3 hodiny autem z Liberce, 4 dny volna, dobrá nálada, jo, to se jeví jako skvělý plán! František odjel do práce, aby si zařídil to nejnutnější a na mě zbylo balení. První cesta s dvěma dětmi, na kterou nechcete nic zapomenout. No, jevilo se to jako těžký úkol, ale zas tak hrozné to nebylo. Kluky jsem měla sbalené v cuku letu, svačinu nachystanou za půl hodiny, ubytování vyzkoumané také rychle, a nakonec vše klasicky viselo jen na Františkovi, který se v práci jako pokaždé zasekl. Najednou ale bylo poledne a my už seděli s celým naším cirkusem v autě směr Vratislav!

Ubytování – Hotel Altus palace

To, kde strávíme tři noci, jsem jak je zřejmé, řešila na poslední chvíli. Měla jsem tedy omezený počet možností, ale i tak se rozhodla poměrně rychle a myslím, že ku spokojenosti nás všech. Hotel byl pár kroků od centra, byl krásný, měl lahodné, rozmanité a velmi pestré snídaně, chutnou restauraci na večeře a příjemné wellness. Nacházel se jen pár metrů od městských lázní a dochozí vzdálenost měl přívětivou snad ke všem pamětihodnostem. Jen ta cena, kdyby byla nižší, byla bych veselejší, ale kvalita, kterou hotel představoval jí plně odpovídala, takže jsem i s placením byla v konečné fázi naprosto v pohodě.

CO VIDĚT

Lov na trpaslíky

Jakmile naši čtenáři zbystřili, že se chystáme do Wroclawi, měla jsem Instagram plný zpráv o lovu trpaslíků. Ostatně právě díky Vám, naši milý sledovatelé, jsem měla cestu naplánovanou během tří hodin v autě. Základní sumarizaci zajímavých míst jsem si udělala sama a Vašimi komentáři se utvrdila v tom, které body opravdu navštívit. Díky za všechny Vaše tipy, vážím si toho!

Při prvním zadání spojení: „Co vidět ve Wroclawi“ jsem totiž nacházela jen historické pamětihodnosti. Trpaslíka, aby člověk pohledal! V článcích o nich nebyla ani zmínka, a přitom jsou pro toto místo tak typické! Místní jim říkají Krasnale. Nachází se na chodnících, zábradlí, často visí na lampách, mostech nebo na vás jen tak koukají z výlohy obchodu. Prý na ně existuje i mapa, ale hledat je jen tak, je mnohem zábavnější. Navíc pokud se sem vydáte s dětmi, tuto zábavu nemůže vynechat. Děti pátráním po nich zabavíte po celou dobu dovolené a jelikož je mnoho sošek schovaných právě na známých historických místech, netrápí Vás, že hledáním trávíte tolik času, ba naopak je spokojenost na všech stranách. Píše se, že jich je po městě stovky! My našli skoro šedesát. Tak kolik jich na této cestě najdete vy?

Historie, památky a co určitě nevynechat

Trpaslíci jsou pro Wroclaw typičtí, ale samozřejmě to to není jenom o nich. Vratislav svou historií sahá až 9. století, kde je první osidlování spojeno s knížetem Vratislavem I. Má tedy dálnou historii, a i přes velké škody, které utrpěla po druhé světové válce, se pyšní velkým množstvím památek.

Náměstí Rynek

Vratislav je 4. největším polským městem s krásným historickým centrem, kterým bezpochyby dominuje náměstí Rynek. Jeho budovy hýří všemi barvami, jsou vysoké a hubené a díky tomu velmi malebné. Kdo sem zavítá, jeho pohled zaujmou nejen secesní budovy, ale i Stará radnice v pozdně gotické podobě s renesančními prvky. Je sídlem Muzea měšťanského umění (Na jedné z jejích stran se také nachází klenutý vchod do restaurace Piwnica Świdnicka, která je jednou z nejstarších stále aktivních hospod v Evropě s tradicemi sahajícími do 14. století).

Nedaleko náměstí naleznete také naleznete kostel svaté Alžběty z jehož věže je přenádherný výhled. Mezi kostelem a náměstím se nachází dva oltářnické domky z 15. století malebně nazvané Markétka a Jeník. Vydejte se ale také za kostel. Zdejší ulička se nazývá Stará jatka a je plná historických domů, jenž bývaly masnými krámy.

Z Rynku směrem na jih se táhne ulice Świdnicka. Jedná se o hlavní třídu historického centra v jejíž ose se nachází Divadelní náměstí, Kościuszkovo náměstí, augustiniánský gotický kostel svatého Stanislava, Doroty a Václava, johanitský gotický kostel Božího Těla a  klasicistní budova městského divadla od Carla Ferdinanda Langhanse.

Tumský ostrov

Tumský ostrov jsem si vážně zamilovala. Prochodili jsme jej křížem krážem a myslím, že ani po třech dnech jsme jím nebyli nasyceni. Je nejstarší částí Vratislavi. Obtéká jej Odra, která zajišťuje příjemné místo na procházky i piknik. Hmm, jentak si posedět na lavičce u vody, koukat na nádhernou katedrálu svatého Jana Křitele a jíst pirohy koupené v nedalekém marketu. Jo, hned bych se sem vrátila!

Na Tumském ostrově se nachází arcibiskupský palác z 18. století a dalších pět kostelů, kde jedním z nich je románský kostel svatého Jiljí datovaný do roku 1240 a považovaný za vůbec nejstarší dochovanou stavbu Wroclawi.

Co dále stojí za zmínku

Pokud máte na návštěvu města více času nebo se sem dokonce vracíte již po několikáté možná Vás zaujmou tato místa:

  • Ostrov Písek s gotickým kostelem Panny Marie na Písku
  • Barokní budova Vratislavské univerzity
  • Mauzoleum slezských Piastovců v kostele svaté Kláry a Hedviky (Zde leží Jindřich III. Bílý, Jindřich VI. Dobrý a Anna Lehnická)
  • Milovníky technických památek bezesporu zaujme Vodní elektrárna Jih z let 1921–1924 od Maxe Berga
  • Čtvrť čtyř náboženství je středobodem nočního života ve Vratislavi!
  • Za zmínku stojí i multifunkční železobetonová Hala století postavená v roce 1913 podle návrhu Maxe Berga (Naproti Hale se nachází hlavní vstup do vratislavské zoologické zahrady, kterou jsme sice nenavštívili, ale mnoho z Vás si ji chválí, takže věříme, že stojí za návštěvu.)
  • Hlavní nádraží z let 1855–1857
  • Starý židovský hřbitov (Místo posledního odpočinku mj. Ferdinanda Lassalla a Ferdinanda Cohna)
  • Při jedné z procházek jsme zabloudili do zajímavého vnitrobloku Kolorowe Podworka se zajímavými malbami na zdech domů. Samotnou mě toto pouliční umění zaujalo a věřím, že zaujme i Vás.

KDE SE NAJÍST

Do Vratislavi jsme vyrazili za odpočinkem, krásnými památkami, ale i gastroturistikou. Byla jsem překvapena kolik chutných podniků jsme navštívili a zklamaná, že jsme jich nestihli více. Brzy se sem musíme vrátit a projíst se celou Wroclawí!

Kde začít? Nejspíše tou tradiční vlnou jídel. Polsko je známé svými úžasnými pirohy, skvělým bigosem, karamelovými krowkami a chutným pečivem. Vše ze jmenovaného najdete v nejedné tradiční restauraci, za nás však nejlépe chutná v Hala Targowa. Obrovské historické tržiště nacházející se příhodně mezi Rynkem a Tumským ostrovem Vás zláká nejen k návštěvě, ale i k tomu koupit si zde něco dobrého ve stánku. Ochutnejte tu pierogy plněné houbami, zelím, tvarohem nebo masem. Uvidíte, že si všechny z nich zamilujete.

Krom tradic je dobré zavítat i do moderních podniků jako je W kontakcie. Tento krásný moderní podnik v industriálním stylu nás oslovil úžasnými humusy, nakládanou zeleninou, obloženými topinkami i fancy miskami. Jednoduše tím, co máme v poslední době tolik rádi. Vrátili jsme se sem několikrát a příště příjdeme zase!

Skvělá byla i Bulka s máslem Wlodkowica, získala si nás lehce americky laděnou kuchyní plnou burgerů, ale i skvělých salátů. Když přijdete včas, můžete posedět na moc hezké prosklené verandě plné květin.

Zmínit bych ale chtěla i pizzu. Tu nezmiňuji často, nemám totiž pizzu moc ráda, ale moji kluci jo, takže čas od času vyhledáváme i podniky tohoto typu. Tady ve Wroclawi jsme se trefili do černého. Hned vedle Rynku jsme totiž jednou za deště zapluli do Iggy pizza a skvěle jsme si pochutnali. Pizzu tu dělají neapolskou a jde jim to vážně dobře!

Kde ještě to bylo fajn?

  • Cafe targowa
  • Mercado tapas bistro
  • Retaurace Wierzbowa
  • Bary a restaurace Pod nasypem

Díky tomuto náhlému výletu jsme prvně trochu poznali Polsko a oslovilo nás natolik, že jej rádi poznáme více do hloubky. Snad se nám letos ještě jednou k těmto našim sousedům podaří podívat a přinést Vám další naše poznatky, vždyť Polsko má tolik co nabídnout!

Líbilo se Vám naše vyprávění? Více cestovatelských tipů s krátkým vyprávěním z cest a spoustou receptů z těchto cest přivezených naleznete v našich cestovatelských denících. Chceš se na ně kouknout? Knikni ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena