Buchta “prošívaná deka” je česká klasika, která tady na blogu rozhodně nesmí chybět. Je to snadná, rychlá, chutná a velmi krásná litá buchta na plech. Základ má z kakaa a lehce ji dozdobuje světlá tvarohová mřížka, která na tmavém kakaovém podkladu krásně vynikne. Je to kakaový skvost, na nějž recept nesmí chybět v žádné české domácnosti!
Tak mi povězte, kdo z Vás jej znáte z dětství? Věřím, že všichni!
Kouzlo tvarohové náplně
Kouzlo moučníku známého pod názvem “prošívaná deka” spočívá v tvarohové mřížce. Díky tvarohu je nejen velmi atraktivní, vytváří totiž hezký kontrast, ale tvaroh mu také dodává patřičnou vláčnost. Právě díky němu zůstane dlouho hezky šťavnatý, a tak si na něm skvěle pochutnáte i druhý den. Tvaroh navíc do moučníku přidá dodatečné bílkoviny a tak je i nutričně zajímavý.
PROŠÍVANÁ DEKA
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 5 vajec
- 160 g krupicového cukru
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml mléka
- 320 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 sáček kypřicího prášku
Na mřížky:
- 2 tvarohy v obalu
- 1 vejce
- 1 sášek vanilkového pudinku
- 100 ml mléka
Postup
- Pekáč nebo plech s vysokým okrajem vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Na začátku si připravíme mřížování. Do misky vložíme oba tvarohy, vyklepneme vejce, přisypeme vanilkový pudink a přilijeme mléko. Nyní vše promícháme tak, aby se suroviny spojily. Pak takto ochuceným tvarohem naplníme cukrářský sáček a na chvíli jej odložíme stranou.
- Nyní začneme dělat těsto. Mouku prosejeme do větší misky. Přidáme k ní kypřicí prášek a kakao a vše umícháme do jednotné barvy.
- Vejce rozdělíme do dvou misek. Zvlášť bílky a zvlášť žloutky.
- Ke žloutkům přisypeme cukr a vyšleháme je do světlé, krásně nadýchané pěny (Šlehejte klidně i 8 minut, dokud není jejich objem alespoň dvojnásobný.). Nyní přilijeme mléko a olej a směs promícháme.
- Bílky vyšleháme dotuha a pak je spolu se sypkou směsí přidáme do misky s vyšlehanými žloutky. Vše promícháme a následně nalijeme na plech. Těsto na plechu hezky rozprostřeme.
- Troubu dáme vyhřívat na 170 °C.
- Nyní vytvoříme mřížkování. Za pomoci cukrářského sáčku zdobíme těsto několika diagonálními pruhy od jednoho rohu k rohu protějšímu a pak tyto pruhy příčně překryjeme pruhy z vedlejšího rohu pekáče opět k protějšímu rohu.
- Nazdobenou buchtu pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut.