PROŠÍVANÁ DEKA

3.1K

Buchta “prošívaná deka” je česká klasika, která tady na blogu rozhodně nesmí chybět. Je to snadná, rychlá, chutná a velmi krásná litá buchta na plech. Základ má z kakaa a lehce ji dozdobuje světlá tvarohová mřížka, která na tmavém kakaovém podkladu krásně vynikne. Je to kakaový skvost, na nějž recept nesmí chybět v žádné české domácnosti!

Tak mi povězte, kdo z Vás jej znáte z dětství? Věřím, že všichni!

Kouzlo tvarohové náplně

Kouzlo moučníku známého pod názvem “prošívaná deka” spočívá v tvarohové mřížce. Díky tvarohu je nejen velmi atraktivní, vytváří totiž hezký kontrast, ale tvaroh mu také dodává patřičnou vláčnost. Právě díky němu zůstane dlouho hezky šťavnatý, a tak si na něm skvěle pochutnáte i druhý den. Tvaroh navíc do moučníku přidá dodatečné bílkoviny a tak je i nutričně zajímavý.

PROŠÍVANÁ DEKA

Porce 1 plech o velikosti 30 x 35 cm
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml mléka
  • 320 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 sáček kypřicího prášku

Na mřížky:

  • 2 tvarohy v obalu
  • 1 vejce
  • 1 sášek vanilkového pudinku
  • 100 ml mléka

Postup

  • Pekáč nebo plech s vysokým okrajem vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  • Na začátku si připravíme mřížování. Do misky vložíme oba tvarohy, vyklepneme vejce, přisypeme vanilkový pudink a přilijeme mléko. Nyní vše promícháme tak, aby se suroviny spojily. Pak takto ochuceným tvarohem naplníme cukrářský sáček a na chvíli jej odložíme stranou.
  • Nyní začneme dělat těsto. Mouku prosejeme do větší misky. Přidáme k ní kypřicí prášek a kakao a vše umícháme do jednotné barvy.
  • Vejce rozdělíme do dvou misek. Zvlášť bílky a zvlášť žloutky.
  • Ke žloutkům přisypeme cukr a vyšleháme je do světlé, krásně nadýchané pěny (Šlehejte klidně i 8 minut, dokud není jejich objem alespoň dvojnásobný.). Nyní přilijeme mléko a olej a směs promícháme.
  • Bílky vyšleháme dotuha a pak je spolu se sypkou směsí přidáme do misky s vyšlehanými žloutky. Vše promícháme a následně nalijeme na plech. Těsto na plechu hezky rozprostřeme.
  • Troubu dáme vyhřívat na 170 °C.
  • Nyní vytvoříme mřížkování. Za pomoci cukrářského sáčku zdobíme těsto několika diagonálními pruhy od jednoho rohu k rohu protějšímu a pak tyto pruhy příčně překryjeme pruhy z vedlejšího rohu pekáče opět k protějšímu rohu.
  • Nazdobenou buchtu pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Kakao, tvaroh
Screenshot
Screenshot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena