SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 8: KOBLÍŽKY Z PÁLENÉHO TĚSTA SE SÝROVÝM KRÉMEM

1.7K
Na dnešní výzvu jsem zůstal sám a tak jsem si pod tíhou nedůvěry raději vybral lehce vyhlížející recept z kategorie předkrmů. Musím však říci, že buď jsem udělal něco špatně a koblížky mi nepřiměřeně vyběhly, nebo je do této kategorie recept milně zařazen. Koblížky jsou tak velké, že kdyby jste si dali tři kousky, tak už na další chody ani nedojde. 
Na začátku jsem měl obavu z páleného těsta, ale myslím,  že to dopadlo celkem slušně. I Markéta mě ohodnotila trojkou, což je pro mě uspokojivý výsledek. Co se týče krému, tak ten nám vyloženě chutnal. Měl takovou plnou sýrovou chuť a v kobinaci s páleným těstem to opravdu do sebe všechno zapadá.

Co budete potřebovat:
  • 1/4 l vody,
  • 100 g másla,
  • 220  g mouky (z toho 20 g na krém),
  • 7 vajec (z toho 2 na krém),
  • 1/8 l mléka,
  • 300 g parmazánu nebo ementálu,
  • 2 lžíce šlehané smetany,
  • sůl,
  • bílý pepř.

Recept dle Sandtnerky:
Studenou vodu, syrové máslo a špetku soli přivedeme k varu. Poté přisypeme mouku a na plotně vypracujeme těsto, které se nechytá ani kastrolu, ani vařečky, a dáme ho vychladnout. Pak přimícháme celá vajíčka – jedno po druhém. Umíchané těsto dáme do sáčku s trubičkou a na pomazaný plech vytlačíme malé koblížky. Potřeme je lehce žloutkem a upečeme v horké troubě. Při pečení koblížek dáme do trouby hrneček s vodou, aby se tvořilo více páry a koblížky byly kypřejší. Pečené koblížky hned rozřízneme a dáme vychladnout, pak je naplníme sýrovým krémem a dáme vychladnout.
Krém: Z másla a mouky si připravíme světle žlutou jíšku, zředíme jí mlékem na hustou omáčku (bešamel) a povaříme. Do vzniklé horké omáčky zamícháme žloutky, sůl, mletý bílý pepř, strouhaný ementálský nebo parmazánský sýr. Do úplně studeného krému zamícháme šlehanou smetanu. 
 Po tom co jsem přepsal recept od paní sandnerové do tohoto články, my hned došlo to tajemství výrazné sýrové chuti. Musím se přiznat, že jsem místo 30 gramů sýra dal do krému 300 gramů sýra. Nebylo však vůbec na škodu, ba naopak nedovedu si představit, že by ho tam bylo méně.
  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena