SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 46: ZAJÍC SE SMETANOVOU OMÁČKOU

107

Úspěch se zajícem z minulé neděle nás přiměl k tomu vyzkoušet i druhý
recept, který paní Sandtnerová ve své knize nabízí a máme-li být
uprímní, sami ani nedokážeme říci, který z těch dvou receptů je
chutnější. Dnešní pokrm, tedy zajíc se smetanovou omáčkou, nám připomíná
svojí chutí divokou variantu poctivé české svíčkové a tak pokud jste
příznivcem pravé české kuchyni, rozhodně nebudete z tohoto receptu
zklamaní!
Co budete potřebovat (5 osob):
  • 1 zajíc,
  • 80 g slaniny,
  • 120 g másla,
  • 150 g zeleniny (celer, mrkev, petržel),
  • 100 g cibule,
  • 8 zrnek pepře, 
  • 4 zrnka nového koření,
  • 1 bobkový list,
  • proutek tymiánu,
  • 2 cm2 citronové kůry,
  • 1/2 l kyselé smetany,
  • 40 g mouky,
  • citronová šťáva,
  • sůl.

Recept podle Sandtnerky:

Odblaněný,
osolený mladý zaječí zadek prošpikujeme na nudličky nakrájenou,
osolenou slaninou (osolená se tak snadno netrhá). V pekáči rozpustíme
máslo a osmažíme  do růžova na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu,
cibuli, celý pepř, nové koření, kousek tymiánu, bobkový list a kousek
citrónové kůry, zbavené bílého vnitřku. Přidáme připravený zadek se
slaninou, zalijeme trochou vývaru a pečeme po jedné straně do červena,
potom zadek obrátíme a upečeme z druhé strany do červena. Měkký zadek
naporcujeme, šťávu procedíme, z procezené zeleniny odstraníme všechno
koření a umeleme nebo ji jemně nasekáme a přidáme zpět do šťávy. Šťávu
zahustíme kyselou smetanou s rozmíchanou moukou a citrónovou šťávou a
povaříme i s naporcovaným zajícem. Pak zajíce vybereme na mísu, lehce
polijeme omáčkou a zbylou podáváme v omáčníku.

Zajíce
jsme si den předem prošpikovali a naložili s pepřem, solí a citronovou
šťávou do pekáče. Druhý den jsme již postupovali osmažením zeleniny
stejně jako paní Sandtnerová. K malé změně u nás pak došlo ve fázi, kdy
se zahušťuje šťáva smetanou. Přeci jen 1/2 litru smetany nám přišlo
poněkud dost a tak jsme použili pouze 200 g zakázané smetany a 100 ml
klasické smetany na šlehání, stejně jak jsme zvyklí ze svíčkové. Šťávu
jsme necedili, jen vybrali koření a umixovali a již jsme nepřidávali
šťavu z citronu, protože jsme ji použili do naložení den předem. 

Doba přípravy nám tentokrát zabrala 3 hodiny a náročnost hodnotíme na 3/5.

Poznámky:
  • Maso je vždy dobré naložit den předem.
  • 1/2 litru smetany nám přišlo zbytečně moc a tak jsme použili pouze 200 ml doředěné klasickou smetanou na šlehání.
  • Tento recept považujeme za slavnostní a velmi delikátní. Pokud budete mít možnost opatřit si zajíce, neváhejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena