SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 19: HOVĚZÍ PLÁTEK S CIBULOVOU OMÁČKOU

1.5K
Nebyl bych to já, abych si opět nevydobyl něco s cibulí a co takhle při neděli udělat z cibule? Otevřel jsem Sandtnerku a tam cibulová omáčka! Nevěřil jsem vlastním očím, srdce mi zaplesalo a já se tak mohl s chutí dát do vaření tohoto chutného pokrmu. Trochu jsem se sice pral s bešamelem, který mi znepříjemňoval estetickou vizáž omáčky, ale na druhý pokus jsem to už dal a výsledek stál za to!

Co budete potřebovat na omáčku: 
  • 25 g másla,
  • 30 g mouky,
  • 30 g cibule,
  • sůl,
  • 3 zrnka pepře.
Recept podle Sandtnerky:
Z másla a mouky si připravíme jíšku, přidáme cibulku a jíšku upražíme do žluta. Pak ji zředíme vývarem nebo osolenou vodou a dobře povaříme. Před podáváním opepříme.
Postup vypadá jednoduše a já se jím řídil. Po přidání vývaru (500 ml) mi však omáčka udělala moučné hrudky, které prostě nešli rozmíchat. Udělal jsem totiž chybu v tom, že jsem vývar přidal na jednou, lepší je ho přidávat po menších dávkách. S cílem hrudky zlikvidovat jsem tedy omáčku přecedil přes sítko, a kdyby mě u toho Markéta nechytila, nic by nepoznala. 

Abychom omáčku nejedli samotnou, uvařili jsme si ráno v osolené vodě hovězí plec (táhli do měkka na mírném ohni 4 hodiny) a následně přichystali podle paní Sandtnerové Karlovarský knedlík.
Co budete potřebovat na Karlovarský knedlík:
  • 70 g másla.
  • sůl,
  • 6 vajec,
  • 1/2 litru mléka,
  • 560 g mouky,
  • 200 g housky.

Recept podle Sandtnerky:

Máslo utřeme se solí do pěny, přidáme žloutky, jeden po druhém, po lžících mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostičky nakrájené housky a z bílků tuhý sníh. Těsto vlijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme dvakrát nad sebou a knedlík dáme vařit do osolené vroucí vody a vaříme jej ve slané vodě 1 hodinu. Uvařený knedlík nití nakrájíme a podáváme máslem politý k jemnějšímu masu. 
Pokud budete postupovat stejně jako my podle návodu paní Sandtnerové, úspěch máte zaručen! Je však dobré si uvědomit, že na rozdíl od ní, my žijeme v moderní době, a tak jsme knedlík nevařili v potřeném ubrousku, ale nalili jsme ho do fresh folie a uzlíkem zavázali. Navíc jsme pocítili rozdíl v tom, že nevlastníme velké hrnce, a tak jsme museli z těsta udělat tři menší knedlíky. Pokud jste na tom stejně, vařte knedlíky pouze 30 minut, jinak se vám zdrcnou stejně jako nám, když jsme je dělali prvně!  

Zapojte se do konverzace

  1. rozianne says:

    To vypadá úžasně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena