SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 53: SVATOMARTINSKÁ PEČENÁ HUSA

2.9K
Na svátek svatého Martina se těší snad každý. Jedná se totiž o den, kdy to husičky mají spočítané. Obžerství nemá hranice a nikdo se za něj nestydí. Chcete-li tak ochutnat svatomartinskou husu a zalít ji vynikajícím svatomartinským vínem, je potřeba se do restaurace objednat včas. Letos jsme snad poprvé nezaváhali a zarezervovali si místo již několik dní dopředu. Nechtěli jsme však skončit pouze konzumací této pochutiny, čistě bez našeho přičinění, a tak abychom naplnili naši Sandtnerkovskou výzvu se vším všudy, nemohli jsme vynechat vlastnoruční pečení husy podle paní Sandtnerové. Proto jsme si právě dnes zopakovali svatomartinské hody v pohodlí domova. Tentokrát jsme si dali opravdu záležet a kromě receptu dali i na letité rady mojí mamky, která je na husu opravdový odborník! Husa byla vynikající a tak i přestože jsme koupili čtyřkilový kus, snědli jsme ho v pěti lidech do posledního kousku.
Recept podle Sandterky:

Suroviny: 1 husa, kmín, sůl.

Husu čistě oškubáme, vložíme do studené vody, polijeme opatrně vařící vodou, dobře ji očistíme a ve studené vodě, čisté vodě opláchneme. Pak husu rozřízneme, vykucháme, z jater odstraníme žluč a vyčistíme žaludek. Z krku odstraníme hltan a hrtan a husu, je-li čerstvě zabitá, necháme dva dny uležet v chladu. Pak odstraníme hlavu, křídla, nohy a husu vypereme, uvnitř i povrchu ji osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče. Trochu ji podlijeme vodou a položíme prsíčky dolů. Za častého polévání upečeme do červena. Je-li tučná, popícháme ji opatrně vidličkou, pak ji vyndáme, všechno sádlo sebereme, husu vložíme opečenou stranou do pekáče, podlijeme horkou vodou a upečeme opět do červena. Měkkou husu nakrájíme, upravíme na mísu, polijeme trochou šťávy, zbylou podáváme v omáčníku. K huse se hodí zelí, knedlíky, ale i brambory. Husa je také velmi chutná, peče-li se v hlubokém kameninovém pekáči. Starší husu musíme nejprve na plotně dobře přikrytou udusit a pak teprve péci. 

RECEPT PODLE NÁS

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 16 hodin + 24 hodin naložení

Co budete potřebovat:
  • 1 husu (3,5 kg),
  • dostatek soli,
  • kmín,
  • 3 malá jablka,
  • 1 hruška,
  • 10 sušených švestek.
Postup:

Aby byla husa krásně měkká a šťavnatá potřebuje čas, proto na ni nespěchejte a pečte ji jak dlouho je třeba, klidně i 16 hodin, podle její velikosti. Čas si dobře rozložte. Nejlepší je husu naložit 1. den večer, 2. den večer ji nadít ovocem a dát péci do rána, 3. den dopoledne ji poté dopečte, připravte sos a přílohy.

1. den
  1. Husu nejprve dobře očistíme. Pořádně ji prohlédněte, může se totiž stát, že má ještě někde kus brk a peří. Ty pinzetou odstraníme. Následně huse uřízneme krk a křídla za loktem. Husu poté dobře uvnitř i vně omyjeme studenou vodou a usušíme ji papírovou utěrkou. 
  2. Nyní husu vložíme do pekáče a poctivě ji osolíme a okmínujeme a to jak uvnitř tak i na kůži. Vše dobře vetřeme do kůže. Soli se opravdu nebojte, husa jí hodně pojme. Tento krok je jedním z nejdůležitějších, protože dá huse chuť a tak si na něm dejte záležet (Já jsem na husu použila menší hrst soli).
  3. Husu přikryjeme víkem nebo alobalem a takto ji necháme 24 hodin ležet v chladu.

2. den

  1. Pekáč s husou vezmeme a hodinu před samotným pečením ji necháme v pekáči stát na lince. Husa nemá ráda velké změny teplot, proto ji do trouby nemůžeme dát péct rovnou z lednice
  2. Během této doby si husu ještě trochu upravíme. Otvor husy, kterým budeme husu nadívat má po stranách zvnitřku tuk, který lze dobře rukou odloupnout, proto jej odloupněte a nechte si jej stranou. Před pečením jej použijeme.
  3. Když nám husa hodinu odpočívá na lince, můžeme si připravit další suroviny. Jablka a hrušku omyjeme a nakrájíme na šestiny. Vyřízneme jim bubáka, stopku a jadřinec a spolu se sušenými švestkami jimi husu nadijeme (Nacpěte husu co nejvíce. Pokud máte větší kus, přidejte ještě ovoce, ať je plná co nejvíce to jde.). 
  4. Husu položíme do pekáče prsy dolů, pod prsa jí dáme tuk, který jsme si nechali bokem, podlijeme ji 200 ml vody, přiklopíme ji víkem (musí dobře těsnit) a dáme přes noc péct na 90 °C. Takto se husa peče 10 hodin. Během této doby do trouby nelezeme, nekoukáme pod víko a zbytečně tak nevětráme abychom huse nerušili mikroklima a mohla se nám pěkně dusit.
  5. Druhý den, po 10ti hodinách pečení husu obrátíme, několikrát ji píchneme do slabin, aby odešel tuk (sami byste měli vidět jak tuk odchází) a poté ji opět přiklopíme víkem a pečeme na 120 °C dvě hodiny (Při píchání do husy si dejte velký pozor abyste píchali do slabin v místech, kde je kůže a přitom nepíchali do masa. Kdybyste píchali do masa, husa pustí šťávu a zbytečně se o ni připravíte, jde nám pouze o to, aby pustila tuk, ne šťávu.)
  6. Po dvou hodinách dalšího pečení, opět huse píchneme do slabin, aby odešel tuk (Je možné, že již žádný odcházet nebude, každá husa je jinak krmená a každá má tak jiné množství tuku.). Nyní, po 12ti hodinách pečení by měla být již husa hotová. Zda je hotová poznáte tak, že se zažíná odlupovat od kosti (lehce zatahejte za nožičku, uvidíte, že to poznáte). Pokud je již husa v této fázi, slejte všechnu tekutinu z pekáče do rendlíku, nechte huse jen krapítek na dně, odklopte ji víko a husu nechte půl hodinky zezlátnout. 
  7. Ze sosu, který máme v rendlíku odebereme sádlo. Když rendlík necháte chvíli stát, šťáva klesne dolů a tuk vystoupá nahoru, poté jej můžete pohodlně plošší sběračkou postupně odebrat až ho v rendlíku bude minimum (Čisté sádlo si odeberte do zavařovacích sklenic a uchovejte v lednici na některé z dalších vaření, husí tuk se špatně shání, tak jej berte jako vzácnost.). V rendlíku necháme pouze šťávu ze zbytkem tuku a dále s ním budeme pracovat až bude husa hotová.
  8. Z upečené husy vyndáme část jablek a kus hrušky. Těm sloupneme slupku a použijeme pouze dužinu, kterou vidličkou rozmělníme, tuto rozmělněnou část přidáme do rendlíku k šťávě z husy a sos tím zahustíme.
  9. Na závěr husu kuchyňskými nůžkami naporcujeme a podáváme s červeným zelím, bramborovým či houskovým knedlíkem nebo třeba s lokšemi.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Close
    © Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena