SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 61: JEMNÉ SUŠENKY

3K

Podle českých tradic by se každý štědrovečerní stůl měl pyšnit 7-mi druhy vánočního cukroví. Krásná tradice že? My tuto tradici dodržujeme již léta a za tu dobu jsme si vytříbili to nejlepší cukroví, které naše česká kuchyně nabízí. Jedním z těchto tradičních cukroví jsou sušenky podle paní Sandtnerové.

Když jsem byla malá, nedala jsem na tyto sušenky dopustit. Ani si nevzpomínám jestli u nás na Vánoce někdy chyběly. Nejspíš ne. Tradice pečení vánočních sušenek podle Sandtnerky nás tedy neopustila, ale prošla jistou obměnou. Po těch letech výroby sušenek ve tvaru javorových listů s vlašákem uprostřed, bylo nutné změnit jejich formu! Jako malá jsem totiž nebyla schopná odolávat výstavním ořechům na vrchu sušenky a pod vlivem chtíče je tak postupně strategicky oloupala ze všech sušenek, až zbyly pouze nevzhledné sušenky, které jaksi nikdo nechtěl a konzumace tak byla ponechána mě. Popravdě řečeno, po pár dnech jsem jimi byla tak přejedená, že jsem je nakonec nechtěla ani já a jejich osud byl pak nemile zpečetěn. Od té doby sekáme oříšky na jemno, aby to ďoubavý prst nelákalo a osud nedojedených sušenek je tak zažehnán. Pokud i vy jste příznivcem staročeského vánočního cukroví, které je máslově lahodné a přitom jen příjemně sladké, určitě Vám doporučujeme tento skvělý recept vyzkoušet!

Recept podle Sandtnerky:


Suroviny: 120 g másla, 220 g moučkového cukru, 450 g mouky, 50 g bramborové moučky, 3 vejce, 1/4 balíčku kypřícího prášku, 1 cm vanilky, citronová kůra z 1/4 citrónu.


Do umíchaného másla s cukrem přidáme vejce, citronovou kůru, mletou vanilku a znovu třeme. Přisypeme pšeničnou mouku a bramborovou moučku s kypřícím práškem. Vypracované těsto dáme na vál, vyválíme na 1/4 cm silně, vykrájíme různé tvary, složíme je na povoskovaný plech a upečeme v mírné troubě do růžova. Upečené dáme uležet.


RECEPT PODLE NÁS


Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 1 hodina 40 minut

  • 15 minut příprava těsta,
  • 60 minut vykrajování,
  • 15 minut finální dozdobení,
  • 20 minut pečení.
Co budete potřebovat (250 malých sušenek):
  • 120 g másla, 
  • 220 g moučkového cukru,
  • 450 g hladké mouky, 
  • 50 g bramborové moučky, 
  • 3 vejce,
  • rovná lžička kypřícího prášku, 
  • zrníčka z 1/4 lusku vanilky, 
  • citrónová kůra z jednoho bio citronu,
  • 1 bílek na pomašlování,
  • 200 g mandlí na posypání.
Postup:
  1. Ve větší míse umícháme máslo s cukrem do hladké pěny. Dále přidáme vejce, na jemno nastrouhanou citrónovou kůru, zrníčka z vanilkového lusku a vše umícháme do hladka. 
  2. Do jiné velké mísy si nasypeme hladkou mouku, bramborový škrob a kypřící prášek a vše pečlivě promícháme. Moučnou směs prosijeme a ručně zapracujeme do máslové směsi tak, aby nám vzniklo hladké kompaktní těsto.
  3. Těsto zabalíme do fresh folie a necháme jej do druhého dne odležet.
  4. Druhý den si těsto vyválíme na 3 mm silně a vykrajujeme z něj oblíbené tvary. 
  5. Tři plechy vyložíme pečícím papírem a sušenky na ně přeneseme.
  6. Troubu dáme vyhřívat na 140 °C.
  7. Připravené sušenky potřeme rozkvedlaným bílkem a posypeme na jemno nakrájenými mandlemi. Pečeme je v troubě vyhřáté na 140 °C zhruba 20 minut.

Zapojte se do konverzace

  1. Dobrý den. Lze prosím nahradit v receptu bramborovou moučku kukuřičným škrobem? Přeji krásný advent a moc děkuji za úžasné recepty.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      moc děkuji za milý komentář.
      Škrob v tomto případě nahradit můžete, bude fungovat stejně. Také to někdy dělám.

      Přeji hezké dny
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena