SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 42: VAŘENÝ PSTRUH S MÁSLEM

1.4K

Jak jsme během té doby, co se s Vámi dělíme o naše zážitky s paní Sandtnerovou zjistili, ryby nejsou naše silná stránka. A tak abychom se s rybami naučili lépe vycházet, rozhodli jsme po našem minulém fiasku s kaprem na černo, vylepšit naši reputaci a pustili jsme se do pstruha s máslem. Recept vypadal na první pohled velice jednoduše a k našemu překvapení i jednoduchý byl. Sice jsme čekali, že rybu šoupneme na pekáč a posléze i do trouby, ale realita byla poněkud jiná. Poté co jsme začali recept studovat, začalo to vypadat, že náš pstruh dopadne stejně jako kapr, naštěstí nás utěšilo to, že i ten kapr přes malou nepřízeň osudu, chutnal velmi dobře. Proto, ač pstruh nebyl pečený, ale vařený, opakuji vařený! Nezalekli jsme se toho a v konečné fázi jsme byli za tento recept rádi. Tato ryba nás oslovila a stala se jedním z naších oblíbených jídel. Je to recept chutný, levný, rychlý, jednoduchý a takový recept nelze nezkusit.

Co budete potřebovat (na 1 kg pstruha): 
  • 500 g mrkve,
  • 250 g celeru,
  • 500 g petržele,
  • 20 g cibule,
  • 1 lžíce octa,
  • 3 zrnka pepře,
  • 20 g másla do vody + 80 g másla na polití,
  • sůl. 
Recept podle Sandtnerky:
Pstruha vaříme jako candáta v osoloné vodě se zeleninou (10 – 15 minut) a podáváme jej s rozehřátým máslem.
Candát: Candáta očistíme jako štiku (ani nás snad nepřekvapuje, že při vaření musíme dohledávat milion minulých receptů. Jak jsme se dočetli stačí jednoduše rybu vyprat a vykuchat) a osolíme jej pak jej přivážeme na vložku k tomu určenou, a dáme do nádoby na ryby, zalijeme studenou osolenou vodou, přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, několik zrnek pepře, ocet, kousek másla a dáme na plotnu. Jak se začne vařit, odstavíme jej na okraj plotny a tak necháme asi půl hodiny (nesmí se již vařit). Candáta opatrně vyndáme, položíme na dlouhou mísu, potřeme rozpuštěným máslem, ozdobíme vařenými bramborami a zelenou petrželkou. Podáváme s rozehřátým máslem nebo holandskou omáčkou.   
Recept je velmi jednoduchý a tak k němu nemáme žádné připomínky. Je dobré, že při tomto vaření se dá zužitkovat spousta okolních ingrediencí a zároveň při jednom vaření udělat polívku i hlavní chod. Abychom tedy zužitkovali vše co jsme použili, využili jsme vyvařenou mrkev a rozmixovali ji na pyré. Vývar, který z vyvařeného pstruha zbyl nás mile překvapil, protože nebyl tolik cítit rybinou jako běžné rybí vývary, a tak jsme z něj udělali jemnou rybí polévku, proto doporučujeme ho také využít.
Doba přípravy 60 minut s náročností 1/5.
Poznámky:
  • Ze pstruha vznikne velmi chutný jemný rybí vývar, který by bylo škoda nevyužít na rybí polévku.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena