SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 63: PERNÍKOVÁ CHALOUPKA

2.2K

Co se týče vaření, né vždy se na všem shodneme. Každý máme trochu jiné chuťové buňky a co se týče food stylingu, naše představy jsou diametrálně odlišné. Zatím co já se s tím moc nepářu a je pro mě důležité, aby toho na talíři bylo hodně, Markéta by dala doprostřed talíře mrkvičku na ni druhou a hodinu to stylovala pinzetou. Přesně tohle je důvod proč jsme další Sandterkovskou výzvu nepojali jako týmový challange, nýbrž jako souboj chalup. Bylo totiž jasné, že kdybychom pekli, jenom jednu chalupu asi bychom ji malovali doteď, protože  bychom se na jejím vzezření nikdy neshodli a nakonec by to stejně skončilo hádkou. Upekli jsme si tedy každý tu svoji a předešli tak domácí neshodě.


Co budete potřebovat (my jsme z 1/2 množství vytvořili dvě 15 cm vysoké chaloupky):
  • 1 kg medu,
  • 1 kg žitné bílé mouky,
  • 500 g cukru,
  • 4 celá vejce,
  • mletý hřebíček,
  • mletou skořici na špetku nože,
  • kůra ze 1/4 citrónu,
  • mletý anýz,
  • badyán,
  • kypřící prášek,
  • 500 g pšeničné mouky.
Recept podle Sandtnerky:
Včelí med povaříme, a když vychladne, nasypeme do něho bílou žitnou mouku, nebo pšeničnou mouku, přidáme vejce a moučkový cukr. Vypracované těsto necháme přes noc v chladnu odležet. Potom do těsta přidáme kypřící prášek, citrónovou kůru, mletý anýz, skořici a hřebíček a tolik mouky, aby bylo těsto dostatečně husté. Mísíme 1/2 hodiny. Potom těsto vyválíme a podle střihu na chaloupku nožem nakrájíme. Díly složíme na povoskovaný plech, potřeme vajíčkem a v mírnější troubě upečeme. K chaloupce uděláme plot z pásků, ve kterých vykrájíme srdíčka, potom ještě vykrájíme z těsta kočku, čarodějnici, Jeníčka a Mařenku, havrana a jehličnaté stromy. Pečenou chaloupku ozdobíme bílkovou polevou. Upečenou chaloupku slepíme bílkovou polevou podobně jako máslovou chaloupku. Z téhož těsta můžeme vykrájet ještě různé tvary, jako srdíčka, měsíčky, věnečky, koníčky, slony, ptáčky, rybičky, čerta, mikuláše a pod. Upečeme je a ozdobíme bílkovou polevou. 
Poleva na spojení a ozdobu: 3 bílky, 420 g cukru (jemného) a 6 kapek citrónové šťávy umícháme do husta. Polevou naplníme papírový kornoutek, seřízneme špičku, uzavřeme jej a zdobíme perníčky.
Doba přípravy 1,5 hodiny + 24 hodin odležení těsta. Náročnost 2/5.
Poznámky:
  • Na těsto nespěchejte, převařený med nechte řádně vystydnout a teprve potom přidejte další suroviny.
  • Druhý den při zapracovávání zbylých surovin do těsta dejte na svou intuici a přidejte klidně více mouky. Těsto se Vám pak bude lépe zpracovávat, a jelikož je obecně známo, že perníková chaloupka potřebuje na svou konstrukci tvrdší těsto, na kvalitě jí to neubere. Dbejte však na pravidlo: všeho s mírou.
  • Nejprve si všechny díly namalujte a až zaschnou, chaloupku slepte.

František:
Na výrobu chaloupky jsem se těšil a tak jsem se do tvorby pustil vyloženě s nadšením. Postupoval jsem přesně podle receptu paní Sandtnerové, ale jak už to tak bývá, trochu jsem to uspěchal. Převařený med mi vůbec nechladnul, i když jsem ho nechal hodinu na mrazu, a tak jsem ho díky své nedočkavosti začal zapracovávat ještě za vlažného stavu. Přidal jsem ho do těsta a díky tomu, že byl ještě celkem teplý, vznikla mi z toho všeho jakási hmota, která mě začala pohlcovat. Neskutečně lepivou hmotu jsem vykydnul na fresh folii, “těsto” zabalil a nechal ho odležet do dneška s nadějí, že mi těsto ztuhne a bude zpracovatelné. No samozřejmě jsem se pěkně zmínil. Lepivá hmota mi prakticky nešla oddělit od frešky a tak mi na ní velká část těsta zůstala (mé zoufalé foto bylo již včera na facebooku). V míse jsem k ní zapracoval koření a zbylou mouku a přešel k vykrajování chalupy. Díky lepivosti medu se mi však těsto přilepovalo jak na válek tak i vál a zatímco Markéta měla vše šup šup, nebýt její pomoci, pral bych se s tím nejspíš doposud. Když jsem byl vysvobozen ze spárů lepivého těsta a konečně jsem vykrájel požadované tvary, mohl jsem se naplno vrátit do našeho domácího duelu s plnou parádou. Byla přede mnou poslední disciplína a to závěrečné zdobení a v tom jsem měl jasně na vrch. Nebo si to tedy alespoň myslím.


Markéta:
Při práci s chaloupkou jsem postupovala podle pokynů paní Sandtnerové a vše proběhlo bez problémů, jedinou změnou bylo, že jsem druhý den musela do těsta zapracovat více mouky, než paní Sandtnerová uvádí. Dle šablony jsem vykrájela všechny díly na chaloupku a z vykrajovátek, které jsme doma nashromáždili vykrájela vše, co se mi k chaloupce hodilo. Tvary jsem nedala na povoskovaný plech, ale na plech vyložený pečícím papírem a pekla v troubě předehřáté na 180 °C cca 8 minut. Musím říci, že nic horšího jak Clever papír z Billy jsem snad v životě při pečení nepoužila. Oběma se nám díly k papíru přilepili a byly to celkem krušné chvíle, než jsme perníky od nich odsochali. Pak už jsem se mohla vrhnout na zdobení a následné lepení.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena