V poslední době se s banánovými chlebíky setkáváme téměř na každém rohu. Ať už přijdeme do nedaleké kavárny, nebo snad na místní food festival, narazíme na něj prakticky všude. Večer pak otevřeme sociální sítě a ejhle, opět se na nás v plné své kráse směje banana bread. Tento exoticky vyhlížející moučník je v posledních letech tak strašně populární, že nás zaplavuje téměř všude. Jak by také ne! Je totiž velmi dobrý a na přípravu jednoduchý!
Není tomu příliš dlouho, co jsme se do banana breadu zamilovali i my. Ne snad že bychom jej dříve neznali, spíš nás tyto na první pohled suché a hutné “buchty” nelákaly a my tak nemohli objevit tu lásku k nim. O to více jsem byli překvapeni, když jsme se jednoho takového vláčného, nadýchaného a po banánech voňavého moučníku zamilovali během naší dovolené na Seychelách. Ten moučník, za kterým se skrýval banana bread byl jednoduše neodolatelný a víte co? Zachutnal nám natolik, že jsme se do jeho tajů rozhodli proniknout a recept na něj si v místní restauraci vyžebrali. Nedá mi tedy nepřispět i se svou troškou do mlýna a nabídnout Vám tak tradiční kreolský banana bread ze Seychelských ostrovů, který je tak dobrý, že mu propadnete i vy!
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
- 5 minut příprava formy,
- 10 minut příprava těsta,
- 60 minut pečení.
Co budete potřebovat (1 velký bochník):
- 400 g hladké mouky,
- 400 g banánů (+ 2,5 banánu navrch),
- 200 g změklého másla,
- 4 vejce,
- 150 g třtinového cukru,
- 1 vanilkový lusk,
- 1 sáček kypřícího prášku,
- 1 lžíce sody,
- špetka soli,
- 20 ml mléka,
- hrst sekaných mandlí na posypání.
Postup:
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (TIP: Banánový chlebík dostane také skvěle exotickou chuť, když na vysypání použijete místo mouky strouhaný kokos).
- Banány oloupejte (2,5 banánu si nechejte stranou na závěrečné zdobení), nakrájejte je na menší kousky a za pomoci tyčového mixéru je spolu s cukrem rozmixujte téměř do hladka. Když ve směsi zůstanou kousky, vůbec to nevadí, ba naopak. Do banánové směsi postupně zašlehávejte jedno vejce za druhým (můžete na to použít robota nebo i ruční mixér). Na závěr zašlehejte změklé máslo.
- Ve druhé míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, sodou (ano, opravdu v místních podmínkách dávají do chleba oboje) a solí a postupně ji zamíchávejte do již připravené tekuté směsi. Směs trochu nařeďte mlékem, aby nebyla tak hutná, a dochuťte ji vanilkou. Vanilkový lusk podélně nařízneme a ostrou hranou nože z něj setřeme všechna zrníčka. Zrníčka poté setřete z nože do těsta a těsto znovu pořádně promíchejte, aby se vanilka v těstě rovnoměrně rozprostřela. (TIP: Zbylý lusk nevyhazujte, dejte jej například do velké uzavíratelné sklenice, zasypte jej cukrem a nechte pár dní provonět, získáte tak voňavý domácí vanilkový cukr.)
- Připravené těsto nalijte do připravené formy, stěrkou jej rovnoměrně rozprostřete, vršek dozdobte podélně rozkrojenými banány (jen je navrch jemně položte a nezatlačujte, aby se Vám při pečení nepropadly dolů) a posypte na drobno nasekanými mandlemi. Chlebík vložte do trouby a pečte na 180 °C 60 minut. Když je chlebík upečený, ještě v troubě vyzkoušejte jeho propečení špejlí a pokud ji vytáhnete suchou, můžete jej vyndat a vychladlý podávat.
Vypadá to báječně! Te´d zrovna si vychutnávám banánový koktejl, tem chlebík bych si fakt dala! Skvělý tip 🙂 Měj se krásně, Ivana.
Děkujeme, určitě stojí za vyzkoušení! 😊
Dobrý den, měla byste prosím radu, jak velkou formu ideálně použít? Moc děkuji.
Dobrý den,
naše forma má rozměry 30 cm x 12 cm (7 cm výška). Můžete použít i menší, cca 28 dlouhou formu.
Vypadá to velmi pěkně a příprava je jednoduchá 🙂
Vyzkouším ! Přítel miluje banány…v jakémkoliv provedení a v kterémkoliv množství 😉
Moc děkujeme, věříme, že mu bude chutnat!
Nejlepší co jsem kdy měla❤️❤️👍
Moc děkujeme. Vážíme si toho, že chutná.
Dobrý den, banánů má být 400g včetně těch odložených nebo 400g do těsta a pak navíc 2,5 nahoru? Děkuji 🙂
Dobrý den,
400 g banánů do těsta a 2,5 banánu nahoru.