SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 75 A 76: VEPŘOVÝ NADÍVANÝ BŮČEK S BRAMBOROVÝM SALÁTEM

1.4K
Kdy jindy si připomenout zapomenutý starý český recept než při nedělní Sandtnerkovské výzvě. Je to až k nevíře, že taková dobrota jako je nadívaný vepřový bůček zcela vymizela z českých kuchyní a my se jí dnes pokusíme vzkřísit! Je jasné, že v dnešní době, kdy se všichni zaměřují na zdravé, lehké a hlavně raw potraviny, je tento opomenutý recept zcela nedoceněn, ale věřte, že až tuto dobrotu vyzkoušíte, přesvědčí Vás o tom, že jednou za čas se prostě vyplatí zhřešit! 
Co budete potřebovat na nadívaný bůček (pro 5 osob):
  • 750 g vepřového podbříšku (bůčku),
  • sůl,
  • kmín,
  • 20 g másla.

Nádivka:

  • 40 g másla,
  • 3 vejce,
  • 100 g máčené housky,
  • 1/8 l mléka,
  • sůl,
  • květ,
  • zelená petržel,
  • 1 cm2 citrónové kůry,
  • 80 g strouhané housky.

Recept podle Sandtnerky: 

Vepřový bůček opereme, zbavíme kostí, uděláme do něho kapsu, uvnitř i navrch jej osolíme, naplníme nádivkou, zašijeme a posypeme trochu kmínem. Pak jej dáme do pekáče na dvě špejle, kůží dolů, podlijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a chvíli pečeme. Pak maso obrátíme, kůžičku nakrájíme na kostečky, potřeme ji máslem a pečeme v troubě, až je maso měkké a kůžička chřuplavá. Mladé maso pečeme celkem 1, 5 hodiny, starší déle. Po té době maso vyzkoušíme železnou špejlí, jde-li lehce vytáhnouti, jest maso upečeno. Měkké propečené maso nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, do šťávy příliš tučné nalijeme trochu polévky neb vařící vody a podáváme k masu. K tomuto masu hodí se brambory a zelí, bramborový salát, hlávkový salát a pod.
Úprava nádivky: Do umíchaného másla se solí zamícháme žloutky, strouhanou housku, mlékem nebo smetanou navlhčenou sekanou zelenou petržel, květ, citrónovou kůru, z bílků sníh a suchou strouhanou housku.  
Co budete potřebovat na salát (pro 5 osob):
  • 1 kg brambor,
  • sůl,
  • 40 g cibule,
  • 1/8 litru octa,
  • 1 lžíce oleje,
  • tlučený pepř,
  • 1 vejce.

Recept podle Sandtnerky:

Ve slupce uvařené oloupané brambory a natvrdo uvařené vejce nakrájíme na kolečka, klademe je na mísu, posypeme drobně usekanou cibulkou, solí, pepřem a ve vrstvách nakupíme na mísu, načež salát polijeme polévkou nebo vodou zředěným octem, olejem a dáme do studena. Pak jej ozdobíme červenou nakládanou řípou, hříbky z octa, zelenou petrželí a podobně. Do salátu můžeme též zamíchat uvařený, na lístky nakrájený celer. 
Postupovali jsme dle pokynů, pouze při přípravě salátu trochu popustili uzdu fantazii a  přidali do něj vařenou mrkev pro zpestření chuti. Bůček jsme pekli v troubě při teplotě 150 °C cca 30 minut a pak teplotu snížili na 130°C dokud zcela nezměknul.
Doba přípravy 2 hodiny s náročností 1/5.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena