PASTEL DE PAPA

2.8K
Čím více produkujeme receptů, tím více přátel za námi chodí s tím, že by chtěli něco z naší nepleší dílny ochutnat. Přeci jen, co si budeme povídat, fotky nastartují chuťové buňky spolehlivěji  než pouhé řeči, a tak jsme postupem času naši zábavu z vaření rozšířili o zábavu z trávení času s našimi přáteli u sklenky dobrého vína a jídla, které jsme pro ně připravili.


Když v dubnu přiletěla naše argentinská kamarádka Natálie požádala jsem jí, zda nás nenaučí některý z jejich tradičních receptů. Dlouhé hodiny jsme tak strávili debatou a chutné argentinské kuchyni a společně vybrali pokrm zvaný Pastel de papa. Už přes internet se mi sbíhaly sliny a já se tak nemohla společného vaření dočkat. Pokrm, kterému Natálka přezdívá argentinské lasagne, totiž lahodí oku a jak jsme se sami mohli přesvědčit, jeho chuť okouzlí ne jednoho milovníka dobrého jídla!
Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 1,5 hodiny


Co budete potřebovat (4 osoby):
  • 500 g mletého hovězího,
  • 500 g mletého vepřového,
  • 3 velké cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 4 vajíčka,
  • 100 g zelených oliv,
  • 2 rajčata,
  • 2 kg brambor,
  • mléko,
  • máslo,
  • 4 lžíce mleté papriky,
  • sůl,
  • pepř,
  • třtinový cukr. 
Postup:

  1. Jako první si nameleme maso. Maso nakrájíme na menší kousky a postupně jej proženeme mlýnkem do velké mísy (Tip: Namelte si maso sami, bude čerstvější než z obchodu. Když koupíte mleté maso v obchodě, nikdy jej nebudete mít tak čerstvé, jako právě připravené. Na čím menší kousky je totiž maso naporcované, tím rychleji se kazí. Neříkám, ať jej nekupujete, i my jej čas od času koupíme, ale je dobré si toto uvědomit.). 
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme je na menší kousky a dáme vařit do osolené vody, ve které je uvaříme do měkka. (Nezapomeňte do vody přidat trochu kmínu, nejen pro chuť, ale i pro zdraví. Kmín totiž neutralizuje škodlivý solanin, který brambory obsahují, a tak tam není jen tak nadarmo (obsahují jej hlavně zelené či klíčící brambory)). 
  3. Vejce uvaříme natvrdo. Tak abyste dosáhli ideálního výsledku, kdy nejsou vejce uvnitř tekuté a přitom nejsou vysušené, ale mají oranžovo-žlutý střed, je dobré mít hodinu před samotnou přípravou vejce na lince, aby přijala pokojovou teplotu. V hrnci přiveďte vodu k varu a ve chvíli, kdy se vaří, vložte do ní vejce. To do vody neházejte, ať jej nenakřápnete, ale položte přes lžíci. Poté si stopněte 9 minut a po devíti minutách vejce slijte a zalijte studenou vodou, abyste zcela zastavili proces vaření. Když vychladnou, oloupeme je.
  4. Než se nám oboje uvaří, připravíme si všechny ostatní suroviny. Cibule očistíme a nakrájíme je nadrobno. Česnek utřeme a olivy nakrájíme na kolečka.
  5. Ve velké pánvi si rozpálíme olivový olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme utřený česnek a na pánvi jej orestujeme (nejlépe vám to pude tak, když na boku pánve odkryjete kus místa a tam vložíte připravený česnek, ten zlehka orestujete a poté zamícháte do sklovaté cibule).
  6. Nyní přišel čas do cibule zamíchat umleté maso. Maso dobře orestujeme a poté jej ochutíme kořením, tedy solí, pepřem a mletou paprikou. (Pokud je směs suchá, přidáme na kostky nakrájená rajčata, pokud je šťávy v pokrmu dost, rajčata přidávat nemusíte, jde jen o to, aby směs nebyla sypká a vše se tedy odvíjí od tučnosti masa.)
  7. Na závěr do směsi zamícháme pokrájené olivy a v kráječi na vajíčka nadvakrát překrojená vejce. Vše pořádně promícháme a urovnáme do velké zapékací mísy.
  8. Nyní si připravíme bramborovou kaši. Nejprve scedíme brambory. Poté zahřejme mléko, aby nám směs neochladilo. Nalijeme ho do uvařených brambor, přidáme na kousky nakrájené máslo a lehce vše rozšťoucháme, poté metličkovým mixérem umixujeme kaši. Kaši rovnoměrně rozprostřeme do pekáče na masovou směs a dobře ji uhladíme. Na závěr jí vidličkou uděláme malé rýhy. Kaši polijeme trochou rozpuštěného másla a mírně ji posypeme třtinovým cukrem. 
  9. Takto připravený pekáč vložíme do trouby a necháme jej zapékat 30 minut na 160°C. 
Více tradičních argentinských receptů z naší cesty po Argentině naleznete i s vyprávěním  a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena