HOVĚZÍ ŽEBRA VE FRANCOUZSKÉM STYLU

2.4K

Venku se začíná probouzet podzim. Listy se krásně barví, ze stromů padají kaštany a doma mě to láká zapálit svíčku a zachumlat se do hřejivé deky. Miluji toto období plné hygge momentů a podzimních jídel! Snad každý druhý den peču dýni do sladkých i slaných pokrmů a o víkendech vyvářím vydatné pokrmy plné hřejivého koření, chutné zeleniny a masa.

S příchodem podzimu jídelníček měním na kotlíková jídla, která se u nás těší opravdu velké oblibě. Často vypadají zdlouhavě, ale u většiny z nich se nemusíte bát, že strávíte v kuchyni věčnost. Stejně jako například u těchto žeber ve francouzském stylu. Pokrm trvá více než 3 hodiny, ale příprava Vám zabere jen 30 minut, vše ostatní již předvede trouba. Navíc, když takto pokrm vaříte celý den, byt tak krásně voní! Nevěříte? Zkuste to! Tato rozpadající žebra plná chuti si Vás v minutě získají.

Trouba, plotna nebo pomalý hrnec?

Hovězí žebra jsem zvyklá připravovat v troubě, protože je to něco rychlejší, jste-li zvyklý používat pomalý hrnec, určitě tak učiňte, výsledek bude totožný, pouze čas se bude lišit. Stejně tak se Vám žebra podaří na plotně. Vařte je však při nižší teplotě, kdy budou jen lehce probublávat a vymezte si čas alespoň 5 hodin. Čím více času jim dáte, tím lépe půjdou od kosti.

Omáčku nepasírujte ani nemixujte!

Někoho může lákat hotovou omáčku rozmixovat, aby byla hezky hladká, to však není vůbec francouzské! Tato omáčka si žádá rustikálnost, a proto se v ní nebojte nechat kousky. Navíc tím, že maso zaprášíme moukou a vše dostatečně dlouho vaříme, sama se lehce zahustí a celková konzistence je pak naprosto ideální. 

HOVĚZÍ ŽEBRA VE FRANCOUZSKÉM STYLU

Porce 2 porce
Příprava 5 hours

Co budete potřebovat

Na maso:

  • 1 kg hovězích žeber
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • hladká mouka

Na omáčku

  • 2 šalotky
  • 2 mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 20 g rajského protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 30 ml balzamikového octa
  • 7 větviček tymiánu
  • 1 větvička rozmarýnu

Příloha: bramborová kaše

    Postup

    Směs budeme zpracovávat na plotně i v troubě, proto je dobré si připravit takový hrnec, který nemá žádné plastové úchytky, a tak jej jednoduše můžeme rovnou z plotny vložiti s poklicí do trouby.

    • Nejprve si připravíme všechny suroviny. Šalotky očistíme a nakrájíme najemno. Mrkev podélně rozčtvrtíme a pak nakrájíme na plátky. Na plátky naporcujeme i řapíky celeru.
    • Hovězí maso očistíme od blan, opepříme a osolíme a potom jej lehce potřeme moukou. Následně ho ve větším hrnci na troše oleje zprudka opečeme ze všech stran, aby se hezky zatáhlo (Trvá to cca 10 minut.). Pak kousky vyjmeme na talíř a na chvíli odložíme stranou.
    • V hrnci po opečeném masu rozpustíme trochu másla, přidáme šalotky, mrkev, celer a vše opékáme zhruba 5 minut. Po této době přidáme prolisované stroužky česneku, protlak a lehce je orestujeme. Přilijeme ocet a opět promícháme. Následně vše zalijeme vývarem a vínem a necháme alespoň 5 minut vařit. (Během této doby se nápek z masa, který máme na dnu hrnce navlhčí, a jde pak dobře odmíchat. Dobře jej tedy odmíchejte ať Vám neudělá neplechu.).
    • Do hrnce zpět vložíme maso, přidáme bobkové listy, tymián a rozmarýn. Vše přiklopíme poklicí a přeneseme do trouby, kde směs pečeme při 160 °C  minimálně 4 hodiny.
    • Po 4 hodinách zkusíme, zda je již maso měkké a jde dobře od kosti, pokud ano, vyjmeme bobkové listy a stonky bylin. Pak směs dochutíme solí a pepřem a spolu s bramborovou kaší můžeme podávat.
    Autor: Markéta
    Chod: Hlavní chod
    Kuchyně: Francie
    Klíčová slova: Hovězí maso, Pomalé vaření

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Hodnocení receptu




    Close
    © Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena