SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 86: KVĚTÁKOVÉ KARBANÁTKY

2K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Když se nám narodil Štěpán, věděli jsme, že nám naše 2kk o 47 m2 dlouho stačit nebude, a tak poté co přišla neodmítnutelná nabídka na odkup našeho bytu, neváhali jsme a hned jsme po ní skočili. Tehdy jsme si totiž mysleli, že sehnat během půl roku byt, který by odpovídal našim potřebám, nebude zas takový problém. No a jak se dalo očekávat, k naší smůle to problém byl! Půl roku, které jsme měli na vystěhování, uběhlo jak voda a my se ze dne na den ocitli se sbalenými kufry u našich před barákem. Náš s láskou vybudovaný byt nám už přestal říkat pane a na přechodnou dobu se tak naším domovem stává domov mých rodičů. 

Aby mohla paní a pán domu obdělávat svou léty vybudovanou zahrádku, vládneme o víkendu v kuchyni my. A ač se to nezdá zvyknout si na nový systém a novou kuchyň, která je vskutku obřích rozměrů, nám dává trochu zabrat. Naše vaření se tak v posledních dnech stává ryzím neplešením a naše výtvory tak vskutku osobité. Dnešní karbanátky jsou tomu zářným příkladem. Výzva v podobě nevyzkoušeného receptu v neznámé kuchyni, nám dala zabrat a proto dnes na závěr receptu očekávejte vyšší známku náročnosti jídla, než je u nás obvyklé! 

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 1 květák,
  • 300 g brambor, 
  • 1 houska,
  • 3 lžíce mléka, 1 vejce,
  • 100 g šunky,
  • 100 – 200 g strouhané housky,
  • sůl.  

Recept podle Sandtnerky:

Pěkný, bílý květák vypereme, očistíme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Čistě vyprané brambory uvaříme ve slupce. Měkký květák, oloupané brambory a mlékem navlhčenou housku (žemli) umeleme na masovém stroji. Ke směsi přidáme sůl, tlučený pepř nebo květ, vejce a jemně usekanou šunku. Vše zahustíme podle potřeby strouhanou houskou a dobře promícháme. Na prkénku houskou posypaném upravíme karbanátky, obalíme je moukou, namočíme ve vajíčku, pak je obalíme strouhanou houskou a usmažíme rychle v rozpáleném, převařeném másle neb sádle po obou stranách do růžova. Podáváme je s dušeným špenátem nebo s jinou zeleninou. Tyto karbanátky můžeme připraviti i bez šunka a jsou velice dobré. 
Aby recept více odpovídal našim představám, přidali jsme si do směsi jemně nasekané bylinky (3 snítky oregana, 4 snítky saturejky, hrst petržele a nať cibule). Směs jsme ještě dochutili sušeným česnekem a přidali jedno vejce navíc aby karboše lépe drželi při sobě. Smažili jsme je na oleji.
Doba přípravy pro nás tak 3 hodiny, ale vy to zvládnete za 1,5 hodiny. Náročnost pro nás dnes 6/5, ale v naší kuchyni bych to viděla tak za 2/5.
Poznámky:
  • Rozhodně přidejte bylinky a neztratí se ani sušený česnek. Karbanátky tak budou mnohem více šmrncovnější.
  • Nebojte se použít do směsi strouhanku, jinak Vám těsto nebude držet a vzejde Vám z toho akorát osmažená drobenka jako nám z prvního pokusu. 
  • Jako příloha se hodí kaše a listový špenát podušený na česneku. 
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Zapojte se do konverzace

  1. Magdalena Sobeck says:

    Mňam, ty zbožňuju!
    A jak to máš krásně nafoceno, úplně s emi sbíhají sliny

    1. Markéta says:

      Díky moc! Určitě vyzkoušej a dej vědět jak chutnaly 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena