SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 10: TATARKA

1.3K
Musím říct, že domácí tatarka, byla opravdová výzva. Ač se to tak nemusí zdát, jde o recept, ve kterém vše závisí na přesně dodrženém pracovním postupu. To co je tedy náročné na přípravě tatarky, není její dochucení, ale výroba domácí majonézy a ta nám dala opravdu zabrat! Markéta se pasovala do role dávkovače oleje a na mě zbyla funkce domácího robota, který měl směs co možná nejrychleji míchat. První pokus skončil na tom, že moje funkce vyloženě nestačila tempu, jakým Markéta přilívala olej. Majonéza tedy neměla šanci se spojit. Při druhém pokusu vše vypadalo o poznání lépe. Vše selhalo až ve fázi, kdy jsme si recept nedočetli do konce a tak jsme místo toho, abychom přidali citrón a směs tím naředili, olej jsme přidávali pořád dál a tím dospěli do stejného konce, jako při prvním pokusu. Neúspěšný druhý pokus měl za následek přetažení domácího robota, který začal vzdorovat a byl zralý na reklamaci. I přesto přišel na řadu pokus číslo tři. Tou dobou, už  bylo na hodinách 11 hodin večer. Poučeni z předchozích nezdarů, jsme na štěstí třetí pokus dotáhli do úspěšného konce. Odměnou nám byla nejen domácí tatarka, ale i to, že další den jsem měl volné odpoledne, které jsem mohl strávit s manželkou, protože na návštěvu posilovny jsem po předešlém míchání majonézy neměl ani pomyšlení.

Co budete potřebovat:
  • 2 žloutky, 
  • sůl,
  • 200 – 250 g stoního oleje,
  • 1 menší citron,
  • 5 zrnek tlučeného bílého pepře,
  • kávová lžička jemné francouzské hořčice,
  • 5 kapek worcesterské omáčky,
  • 1 lžíce viného octa,
  • 1 sardel,
  • 1 kyselá okurka,
  • 5 g kaparů,
  • 10 g cibule,
  • 1 cm2 citrónové kůry,
  • půl kávové lžičky sekané petrželky.

Recept podle Sandtnerky:

V hluboké porcelánové míse mícháme čerstvé žloutky se solí a za stálého míchání přídáváme po kapkách olej tak dlouho, až nám žloutky ztuhnou a kolem metly se nám majonéza spojí do hrudky. Pak přikapeme citrónovou šťávu a opět za stálého míchámí přikapáváme olej. Do husté majonézy dáme mletý bílý pepř, jemnou francouzskou horčici, worcesterskou omáčku, a směs koření. Je-li omáčka příliš hustá zředíme ji studenou vodou. Vzniklou omáčku dobře promícháme a dáme na několik hodin do chladničky.
Příprava směsi koření: Utřenou, prolisovanou sardel, strouhanou kyselou okurku, sekané kapary, strouhanou citronovou kůru, sekanou zelenou petrželku, strouhanou cibulku dobře smícháme a zamícháme do majonézy. Tatarskou omáčku podáváme ke studeným masitým pokrmům nebo třeba ke smaženému sýru. 
Náš postup: 
S tvorbou domácí majonézy, jsme neměli doposud, žádné zkušenosti a tak jsme postupovali přesně podle návodu od paní sandtnerové. Je  dobré mít na paměti, že kuchařku byla napsána, pře mnoha lety. A tak třeba citrón tehdejší doby, dosahoval úplně jiných rozměrů, než jak ho známe dnes. I přesto, že jsme vybrali v obchodě ten nejmenší citrón, po uchutnání naší tatarky jsme zjistili, že byl stále ještě moc velký. Proto radíme do receptu dát pouze půlku citrónu a spoléhat na své chuťové pohárky, než na postup paní sandtnerové.

Poznámky:
  1. Olej dávkujte po co nejmenších dávkách. Když paní Sandtnerová píše pokapávejte, je dobré dát na její rady a olej opravdu dávkovat po kapkách.
  2. Citrón nedávejte celý, ale raději spoléhat na chuťové buňky.
  3. Myslete na to, že mícháni je fyzicky náročné
Celková doba přípravy je 45 min na jeden pokus s náročností 6/5.
 

Zapojte se do konverzace

  1. Má to šťávu! says:

    My delame rychlou variantu – ponornym mixerem. Majolka hotva za 5 sekund!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena