TOUSTOVÝ CHLÉB

Dobrá snídaně dělá dobrý den a naši snídani dělá dobrou pěkně vypečený toustový chléb... Ani nevím, kdy se tomu tak tak stalo, ale už v ...


Dobrá snídaně dělá dobrý den a naši snídani dělá dobrou pěkně vypečený toustový chléb... Ani nevím, kdy se tomu tak tak stalo, ale už v době, kdy jsem ještě snídávala s rodiči, měla jsem nejraději v toustovači opečený plátek bílého chleba, který jsem si ještě teplý namazala máslem a posypala solí. Byla to nejlepší snídaně, kterou jsem mohla nastartovat nový den a tyto chutě si s sebou nesu napříč světem! Ať už jsme kdekoliv, vždy po něm sáhnu jako první a tak jsem za ty roky ochutnala již mnoho různých tousťáků, ze kterých nejraději vzpomínám na ty, které nás doprovázely při naší cestě po Novém Zélandu. Tyto tousťáky byly totiž tak neskutečně vláčné, voňavé, jemné, nadýchané a oproti naším chlebům byly velké. Po návratu z této cesty jsem tak na kupované chleby zanevřela a začala nám péci doma vlastní toustový chléb, který by se nejlépe vyrovnal této naší chuťové vzpomínce. Jsou tomu již 3 roky, co jsme Nový Zéland navštívili a já si myslím, že jsem konečně vychytala recept, který je naší vzpomínce nejbližší. Dnes Vám ho zde přináším! 


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny 20 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1,5 hodiny celková doba kynutí,
  • 10 minut tvarování toustového chleba,
  • 30 minut pečení.

Co budete potřebovat (1 velký bochník cca 25 plátků):
  • 420 ml plnotučného mléka,
  • 675 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 60 g másla,
  • 10 g cukru,
  • 7 g soli,
  • sáček sušeného droždí.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (300 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.
  2. Mezitím si do druhé mísy prosejeme mouku, zamícháme do ní sůl, přidáme vejce a nakrájené máslo a vše promícháme.
  3. Obě směsi spojíme. Nejlépe uděláte, když tekutý kvásek nalijete do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a nevznikne hladké těsto. Těsto leze vypracovat i na pomoučeném vále rukou.
  4. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
  5. Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a kratší stranou jej srolujeme. Srolované těsto vložíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a necháme jej ještě 30 minut kynout.
  6. Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
  7. Vykynutý chlebíček pomažeme máslem a pečeme jej 15 minut na 230 °C. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme jej ještě dalších 15 minut.
  8. Upečený toustový chléb necháme vychladnout a poté si jej dopřejeme ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo si z něj připravíme SANDWICHE.
Dodatek:
Na instagramu @neplechanaplechu u nás často vídáte velkorozměrovou formu Master Class (Zde). Forma je skvělá a nemůžeme si ji vynachválit. Pokud ji také máte, berte ale v potaz, že tato forma je určena pro maximální teplotu 220 °C. Tento recept vznikl mnohem dříve, než jsme tuto formu kupovali a tudíž je zde i v knize uveden s počáteční teplotou pečení 230 °C. Budete-li používat formu Master Class pečte toustový chléb ze začátku na 220 °C, poté již postupujte stejně. Často se nás na toto ptáte a proto zde tuto informaci raději uvádíme.


You Might Also Like

26 komentářů

  1. Mám dotaz na toustovy chléb musí být jen sušené droždí? Nebo mohu dát i čerstvé droždí díky

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžete, jen si přepočítejte poměr dle poměru na obalu. Většinou vychází na 1 kg mouky 42 g čerstvého droždí. V tomto případě by to tak vycházelo na 28 g.

      Smazat
  2. Dobry den, mam pocit, ze jsem postupovala podle navodu, ale upekla jsem placatou nenakynutou cihlicku. Nejaky napad, proc se to stalo? Diky, Nicole

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      to je nám velmi líto! Zatím nám naopak všichni posílají fotky, jak se jim pěkně podařil. Problém musel nejspíše vzniknout už při samotném rozkvasu. Těsto Vám asi během procesu vůbec nekynulo že? Kvásek mohl být již neaktivní. Důležité je také nepřidávat, žádné horké suroviny, aby kvasnice nezabily. Věřím, že se již příště povede.

      Smazat
  3. zdravím - chci se zeptat, na jak velkou formu tohle množství je? Díky!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, forma je na 1,9 kg formu nebo na dvě klasické formy na chleba.

      Smazat
  4. Zdravím - chci se zeptat - na jak velkou formu tohle množství je?? Díky!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, je to na velikou formu nebo dvě malé. Já vždy vyndám formu z pekárny a peču v troubě v této formě. Je vysoká 15 cm x 12 cm široká x 20 cm dlouhá.

      Smazat
  5. Dobrý den, dá se místo plnotučného mléka použit polotučné? Děkuji

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      určitě můžete, ale myslete na to, že tuk dodává jídlům chuť tudíž čím méně tuku v mléce, tím více se to odrazí na chuti.

      Smazat
  6. Perfektní, asi už se nám doma jinej "tousťák" neobjeví :) Je výbornej! Díky za recept :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. My moc děkujeme za krásná slova, vážíme si toho!

      Smazat
  7. Dobrý den, chci se zeptat, jestli se dá použít i kvásek (již aktivovaný)? A jaké množství?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      sami to nemáme ještě vyzkoušeno, ale několik čtenářů nám již psalo, že toust dělali s tímto kváskem. I my to máme v plánu, ale bohužel ještě nemáme vyzkoušeno abych Vám mohla říci konkrétní poměry.

      Děkuji za pochopení
      Markéta

      Smazat
  8. Dobrý den,zjistila jsem,že má forma je jen do 200°C :/ Je tedy možné péct jen na 200°C? Děkuji :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      určitě můžete, jen je potřeba tomu přizpůsobit dobu pečení. Pekla bych o 10 minut déle, ale vše záleží na Vaší troubě. Každá trouba peče trochu jinak, tak dobu pečení prosím přizpůsobte zkušenostem s Vaší troubou.
      Markéta

      Smazat
  9. No perfektní! Chleba je jak obláček i s normálních kvasnic, dala jsem 30g a v robotu misila skoro 20 minut. Díky!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. My moc děkujeme za vyzkoušení! Mějte krásný den
      Markéta

      Smazat
  10. moc dekuji za recept, chleba pecu uz po nekolikate a je bozsky!

    OdpovědětSmazat
  11. Dobrý den, nemohu sehnat velkou formu na toastový chleba - na Kitchennet je vyprodaná, dá se recept použít na menší formu nebo je třeba rozdělit těsto na 2 chleby? Děkuji, Arnicanová

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, těsto se dá rozdělit na dva chleby, nebo na dvě části, kde jednu dáte do formy na chleba a druhou zpracujete na rohlíky či veku.

      Formu určitě brzy doplní. Měla by být snad každým dnem k dostání.

      Smazat
  12. Karolína Hrubá24. září 2020 22:10

    Ještě jednou zdravím, chtěla bych si objednat tu pravou formu z kitchenette shop, vidím tady tři, tato https://www.kitchenetteshop.cz/forma-chicago-na-bezlepkovy-chleb, tato https://www.kitchenetteshop.cz/forma-na-chleb-master-class-0-9kg a tato https://www.kitchenetteshop.cz/forma-na-chleb-master-class-zaoblena-0-9-kg. Je alespoň jedna správná? Moc děkuji za odpověď a přeju krásné dny:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jedná se o formu na chléb master class 1,8 kg. Momentálně je vyprodaná, ale brzy ji doplní. Sledujte náš instagram, tam dávám vždy vědět, když formu doplnili.

      Smazat
  13. Dobrý den, dá se použít i 50/50 mouka hladká a žitná celozrnná? :) Děkuji

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud chcete použít celozrnnou mouku, raději bych použila klasickou celozrnnou pšeničnou mouku nebo celozrnnou špaldu, se kterou funguje také dobře. Současně bych na místo sušeného droždí použila droždí čerstvé.

      S celozrnnou žitnou moukou bohužel nemám v tomto receptu zkušenost.

      Děkujeme a přejeme hezký zbytek dne
      Markéta

      Smazat

Flickr Images