TOUSTOVÝ CHLÉB

126K

Recept na domácí toustový chléb, který bude měkký a nadýchaný. Nějlepší tousťák, který budete chtít péct znovu a znovu. Přečtěte si náš příběh a recept, který je tolik oblíbený v českých kuchyní. Dobrá snídaně dělá dobrý den a naši snídani dělá dobrou pěkně vypečený toustový chléb…

Ani nevím, kdy se tomu tak tak stalo, ale už v době, kdy jsem ještě snídávala s rodiči, měla jsem nejraději v toustovači opečený plátek bílého chleba, který jsem si ještě teplý namazala máslem a posypala solí. Byla to nejlepší snídaně, kterou jsem mohla nastartovat nový den a tyto chutě si s sebou nesu napříč světem!

Ať už jsme kdekoliv, vždy po něm sáhnu jako první a tak jsem za ty roky ochutnala již mnoho různých tousťáků, ze kterých nejraději vzpomínám na ty, které nás doprovázely při naší cestě po Novém Zélandu. Tyto tousťáky byly totiž tak neskutečně vláčné, voňavé, jemné, nadýchané a oproti naším chlebům byly velké.

Vlastní toustový chléb

Po návratu z této cesty jsem tak na kupované chleby zanevřela a začala nám péci doma vlastní toustový chléb, který by se nejlépe vyrovnal této naší chuťové vzpomínce. Jsou tomu již 3 roky, co jsme Nový Zéland navštívili a já si myslím, že jsem konečně vychytala recept, který je naší vzpomínce nejbližší. Dnes Vám ho zde přináším!

Recept na domácí toustový chléb

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut

5 hvězdiček 2 votes

Toustový chléb

Recept na nejlepší toustový chléb. Postup pro přípravu domácího tousťáku, který bude měkký, nadýchaný a zdravý. Vhodné i pro začátečníky.
Příprava 15 minut
Doba pečení 30 minut
Kynutí 1 hodina 30 minut

Co budete potřebovat

  • 420 ml plnotučného mléka
  • 675 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • 10 g cukru
  • 7 g soli
  • sáček sušeného droždí

Postup

  • Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (300 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.
  • Mezitím si do druhé mísy prosejeme mouku, zamícháme do ní sůl, přidáme vejce a nakrájené máslo a vše promícháme.
  • Obě směsi spojíme. Nejlépe uděláte, když tekutý kvásek nalijete do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a nevznikne hladké těsto. Těsto leze vypracovat i na pomoučeném vále rukou.
  • Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a kratší stranou jej srolujeme. Srolované těsto vložíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a necháme jej ještě 30 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
  • Vykynutý chlebíček pomažeme máslem a pečeme jej 15 minut na 230 °C. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme jej ještě dalších 15 minut.
  • Upečený toustový chléb necháme vychladnout a poté si jej dopřejeme ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo si z něj připravíme SANDWICHE.

Poznámky

Příprava je na 1 velký bochník, tedy cca 25 plátků.
Chod: Snídaně

Video recept pro toustový chléb

Podívejte se na krátké 2minutový video recept na bílý toustový chléb.

Forma na pečení toustového chleba

Na instagramu @neplechanaplechu u nás často vídáte velkorozměrovou formu Master Class (Zde). Forma je skvělá a nemůžeme si ji vynachválit. Pokud ji také máte, berte ale v potaz, že tato forma je určena pro maximální teplotu 220 °C. Tento recept vznikl mnohem dříve, než jsme tuto formu kupovali a tudíž je zde i v knize uveden s počáteční teplotou pečení 230 °C. Budete-li používat formu Master Class pečte toustový chléb ze začátku na 220 °C, poté již postupujte stejně. Často se nás na toto ptáte a proto zde tuto informaci raději uvádíme.

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Mám dotaz na toustovy chléb musí být jen sušené droždí? Nebo mohu dát i čerstvé droždí díky

    1. Markéta says:

      Určitě můžete, jen si přepočítejte poměr dle poměru na obalu. Většinou vychází na 1 kg mouky 42 g čerstvého droždí. V tomto případě by to tak vycházelo na 28 g.

  2. Anonymní says:

    Dobry den, mam pocit, ze jsem postupovala podle navodu, ale upekla jsem placatou nenakynutou cihlicku. Nejaky napad, proc se to stalo? Diky, Nicole

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      to je nám velmi líto! Zatím nám naopak všichni posílají fotky, jak se jim pěkně podařil. Problém musel nejspíše vzniknout už při samotném rozkvasu. Těsto Vám asi během procesu vůbec nekynulo že? Kvásek mohl být již neaktivní. Důležité je také nepřidávat, žádné horké suroviny, aby kvasnice nezabily. Věřím, že se již příště povede.

  3. Tereza says:

    zdravím – chci se zeptat, na jak velkou formu tohle množství je? Díky!

    1. Markéta says:

      Dobrý den, forma je na 1,9 kg formu nebo na dvě klasické formy na chleba.

  4. Tereza says:

    Zdravím – chci se zeptat – na jak velkou formu tohle množství je?? Díky!

    1. Markéta says:

      Dobrý den, je to na velikou formu nebo dvě malé. Já vždy vyndám formu z pekárny a peču v troubě v této formě. Je vysoká 15 cm x 12 cm široká x 20 cm dlouhá.

  5. Anonymní says:

    Dobrý den, dá se místo plnotučného mléka použit polotučné? Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      určitě můžete, ale myslete na to, že tuk dodává jídlům chuť tudíž čím méně tuku v mléce, tím více se to odrazí na chuti.

  6. Unknown says:

    Perfektní, asi už se nám doma jinej "tousťák" neobjeví 🙂 Je výbornej! Díky za recept 🙂

    1. Markéta says:

      My moc děkujeme za krásná slova, vážíme si toho!

  7. Unknown says:

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli se dá použít i kvásek (již aktivovaný)? A jaké množství?

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      sami to nemáme ještě vyzkoušeno, ale několik čtenářů nám již psalo, že toust dělali s tímto kváskem. I my to máme v plánu, ale bohužel ještě nemáme vyzkoušeno abych Vám mohla říci konkrétní poměry.

      Děkuji za pochopení
      Markéta

  8. Unknown says:

    Dobrý den,zjistila jsem,že má forma je jen do 200°C :/ Je tedy možné péct jen na 200°C? Děkuji 🙂

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      určitě můžete, jen je potřeba tomu přizpůsobit dobu pečení. Pekla bych o 10 minut déle, ale vše záleží na Vaší troubě. Každá trouba peče trochu jinak, tak dobu pečení prosím přizpůsobte zkušenostem s Vaší troubou.
      Markéta

  9. Alexandra says:

    No perfektní! Chleba je jak obláček i s normálních kvasnic, dala jsem 30g a v robotu misila skoro 20 minut. Díky!

    1. Markéta says:

      My moc děkujeme za vyzkoušení! Mějte krásný den
      Markéta

  10. Anonymní says:

    moc dekuji za recept, chleba pecu uz po nekolikate a je bozsky!

    1. Markéta says:

      To máme obrovskou radost! Děkujeme 🙂

  11. Radka says:

    Dobrý den, nemohu sehnat velkou formu na toastový chleba – na Kitchennet je vyprodaná, dá se recept použít na menší formu nebo je třeba rozdělit těsto na 2 chleby? Děkuji, Arnicanová

    1. Markéta says:

      Dobrý den, těsto se dá rozdělit na dva chleby, nebo na dvě části, kde jednu dáte do formy na chleba a druhou zpracujete na rohlíky či veku.

      Formu určitě brzy doplní. Měla by být snad každým dnem k dostání.

  12. Karolína Hrubá says:

    Ještě jednou zdravím, chtěla bych si objednat tu pravou formu z kitchenette shop, vidím tady tři, tato https://www.kitchenetteshop.cz/forma-chicago-na-bezlepkovy-chleb, tato https://www.kitchenetteshop.cz/forma-na-chleb-master-class-0-9kg a tato https://www.kitchenetteshop.cz/forma-na-chleb-master-class-zaoblena-0-9-kg. Je alespoň jedna správná? Moc děkuji za odpověď a přeju krásné dny:-)

    1. Markéta says:

      Dobrý den, jedná se o formu na chléb master class 1,8 kg. Momentálně je vyprodaná, ale brzy ji doplní. Sledujte náš instagram, tam dávám vždy vědět, když formu doplnili.

  13. Anonymní says:

    Dobrý den, dá se použít i 50/50 mouka hladká a žitná celozrnná? 🙂 Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den, pokud chcete použít celozrnnou mouku, raději bych použila klasickou celozrnnou pšeničnou mouku nebo celozrnnou špaldu, se kterou funguje také dobře. Současně bych na místo sušeného droždí použila droždí čerstvé.

      S celozrnnou žitnou moukou bohužel nemám v tomto receptu zkušenost.

      Děkujeme a přejeme hezký zbytek dne
      Markéta

  14. 5 stars
    Skvělý recept na toustový chléb, díky 🙂

  15. Pavlina says:

    Dobrý den mohu použit místo plnotucneho mléka polotucne ?

    1. Markéta says:

      Dobrý den, můžete, ale uberete si na chuti :).

  16. Veronika says:

    5 stars
    Tak tenhle tousťák nemá chybu…je dokonalý!😍
    Díky 😉

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme.

  17. Dádi says:

    Dobrý den, lze, prosím, péct místo v troubě v domácí pekárně na chleba? Děkuji.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      ano i v pekárně lze, vyplatí se však péct v troubě.
      Dříve, když jsem neměla velkou formu, tak jsem těsto v pekárně namíchala. Poté vyndala, vyndala metličky, srolovala, vložila opět do této formy a nechala v ní kynout. Pak jsem ho v ní i takto v troubě upekla. Je to takový kompromis mezi chlebem přímo dělaným v pekárně nebo klasicky. Tak můžete vyzkoušet třeba tento postup :).

      Tak ať chutná!
      Markéta

  18. Nikola says:

    Tak tohle je nebe v hube…dekuji za recept 😊

    1. Markéta says:

      Děkujeme, že chutná!

  19. Markéta says:

    Recept je vážně luxusní. Děkuji!!! Bojím se, že budu péct každý den. Použila jsem jen špaldovou hladkou a super. Příště zkusím mix s celozrnou.

    1. Markéta says:

      Moc děkuji!

  20. Dobrý den, chtěla bych těsto použít na slaný dort, toto množství bude na jaký průměr kulaté formy. Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      množství je určeno na 1,8 kg těsta.

  21. Veronika says:

    Dobry den,

    prosim pecete na horkovzduch nebo “horni dolni” peceni? Dekuju mo

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      peču na horkovzduch :). Tak ať chutná.

      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena