KREMEŠ

9.1K

Málo, které z hlavních měst Evropy nás okouzlilo tak, jako poklidně vyhlížející Ljublijana. Tenkrát jsme od ní čekali velkou pulzující metropoli a místo ní objevili malebné velkoměsto s přátelskou atmosférou. I přestože je Ljublijana hlavním městem poměrně velkého Slovinka, je spíše poklidným místem, které si vás získá svou nezapomenutelnou atmosférou. Rádi vzpomínáme na ty příjemné ranní procházky podél řeky Ljub i na to, jak jsme zde poprvé ochutnali křehký, po vanilce voňavý krémeš. 
Byla neděle a lidé se začínali probouzet až po desáté hodině. Před polednem už celé město žilo. Všichni posedávali venku v kavárnách, procházeli se městem, nakupovali dobroty na místním tržišti, klábosili po mši před kostelem a užívali si krásný slunečný den. I my jsme se nechali unést touto atmosférou a usedli k řece do místní kavárny, abychom ochutnali kousek Slovinka. Dali jsme si dobrou kávu a jako sladkou tečku objednali slovinský krémeš. Je však vůbec tento kousek potěšení slovinský? Nebo je snad maďarský či rakouský? To už se asi nejspíš nedozvíme. Dříve bych se byla za to, že pochází z Maďarska, když jsem je dělala prvně, kamarádka mě přesvědčovala o tom, že jsou ryze rakouské a jak jsme po poslední dovolené ve Slovinsku zjistili, v Ljublijaně se za ně také bijí, jako za svůj vlastní výmysl. Těžko tedy říci, kde krémeš vznikl, jedno je však jisté, tuto sladkou cukrovinku si lidé oblíbili po téměř celé Evropě a já tomu zcela rozumím. Je tak natolik dobrý, že bych jej i já ráda považovala za náš národní dezert! Dnes Vám tedy přinášíme naši variaci tohoto Rakousko-Uherského zákusku a věříme, že Vás jeho ochutnání také přenese do té krásné atmosféry líbezného města Ljubljany v podhůří Savinjských Alp.


Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 5 minut + 12 hodin odležení

  • 10 minut práce s těstem,
  • 15 minut pečení,
  • 20 minut příprava krému,
  • 5 minut příprava šlehačky,
  • 15 minut navrstvení krémeše. 
Co budete potřebovat (na 20 řezů):
  • 700 g listového těsta (listové těsto si připravte podle našeho receptu ZDE),
  • 400 ml smetany na šlehání,
  • moučkový cukr na závěrečné pocukrování.
Na krém:
  • 1 l plnotučného mléka,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 80 g vanilkového cukru,
  • 7 žloutků.
Postup:
  1. Pro tento recept doporučujeme připravit si vlastní listové těsto. Chuť kreméše bude tak ještě intenzivnější. Listové těsto si připravte den předem podle receptu ZDE. Pokud se na přípravu vlastního těsta necítíte nebo na něj nemáte čas, použijte těsto kupované.
  2. Nejprve si připravíme menší pekáček obdélníkového tvaru, do kterého budeme kreméš připravovat. Poté si o velikosti dna tohoto pekáče ustřihneme dva obdélníky z pečícího papíru.
  3. Připravené listové těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Každý díl vyválíme na tloušťku cca 2 mm do tvaru obdélníku a poté je přeneseme na připravené pečící papíry. Těsto by nemělo být menší, než tento pečící papír ba naopak by mělo mírně papír přesahovat (Listové těsto má totiž tendenci se při pečení trochu zmenšit.). Vyválené těsto i s pečícím papírem přendejte na plech a druhé přendejte do pekáčku. Těsto v pekáčku promíchejte vidličkou, aby drželo tvar a příliš se nezdvihalo. Těsto na plechu propichovat nemusíme. 
  4. Troubu předehřejme na 160 °C. 
  5. Pekáč i plech s těsty dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme je cca 15 minut, dokud hezky nezezlátnou.
  6. Upečená těsta necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme krém. Do vyšší nádoby nalijeme 1/4 litru mléka, přidáme žloutky a vše kvedlačkou promícháme. Do většího rendlíku nalijeme 3/4 litru mléka, přidáme mouku, kukuřičný škrob a cukr. Kvedlačkou směs pečlivě promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Krém vařte při mírné teplotě, aby se mouka v mléce dobře provařila a nebyla v krému cítit, zároveň je také nutné dobře směs míchat, aby mouka neudělala hrudky. Na závěr (asi po 10 ti minutách vaření směsi) zamícháme do krémového základu v mléce rozkvedlané žloutky a vše pečlivě mícháme do zhoustnutí. Uvařený krém nalijeme do pekáčku na listové těsto a rovnoměrně jej rozprostřeme.
  7. Nyní si pomocí ručního mixéru vyšleháme smetanu do tuha a rozetřeme ji na pudinkový krém.
  8. Druhé listové těsto, které se nám peklo na plechu, rozkrájíme na 20 stejně velkých čtverců. Čtverce poskládáme na šlehačkovou vrstvu krémeše a krémeš necháme v chladnu odpočinout do druhého dne.
  9. Odpočinutý krémeš poprášíme moučkovým cukrem a rozkrájíme podle vyznačených čtverců.







Zapojte se do konverzace

  1. Mariana says:

    S priateľom sme tento krémeš piekli na Veľkú noc a veľmi sa vydaril. Jeho mama ponúkala iba náš koláč :). Odporúčame.

    1. Markéta says:

      Děkujeme za krásná slova! Jsme rádi, že chutnal celé rodině :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena