ITALSKÉ PIŠKOTY SAVOIARDI

5.7K
Italské piškoty savoiardi neboli savojské sušenky jsou tak lehké a rychlé na přípravu, že pokud je jednou vyzkoušíte, už nikdy je nebudete kupovat. Jsou totiž velmi nadýchané a jemné a tak se skvěle hodí jako příkus k odpolední kávě, čaji nebo jako polotovar na přípravu celé řady světoznámých dezertů, mezi kterými lze jmenovat například italské tiramisu! Savoiardi jsou jednoduše úžasné a ne méně zajímavá je i jejich historie, která jim dala to vznešené jméno savojské sušenky. Tyto sušenky totiž pocházejí již ze 14. století, z dob Savojské dynastie, kde se v kuchyni savojského vévody Amedea VI prvně podávali při příležitosti návštěvy francouzské královské rodiny. Při této příležitosti sklidily takový úspěch, že se staly stálicí na královském dvoře a své oblibě se těší i v dnešní době. I my je milujeme a tak si je dopřáváme vždy, kdy potřebujeme vytvořit rychlý dezert pro návštěvu nebo si jen dopřát něco malého k odpolední kávě. Vždyť vajíčka, mouka a cukr jsou suroviny, které se u nás najdou vždy!
   



Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 30 minut

  • 10 minut příprava těsta,
  • 5 minut tvoření piškotů,
  • 15 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 20 piškotů):
  • 2 vejce,
  • 100 g cukru krupice,
  • 120 g polohrubé mouky,
  • lžička bramborového škrobu,
  • citrónová kůra z 1/4 citrónu,
  • kousek vanilkového lusku.
Postup:
  1. Příprava italských piškotů je sice jednoduchá a rychlá, ale aby vše klaplo do detailu je dobré pracovat s vajíčky, která mají pokojovou teplotu. Vajíčka tedy vytáhněte z ledničky 3 hodiny před samotnou přípravou piškotů, aby šla dobře šlehat a nejlépe použijte vajíčka o velikosti M, aby poměry vajec, mouky a cukru byly optimální.
  2. Velký plech vyložte pečícím papírem a troubu dejte předehřívat na 175 °C.
  3. Mouku promíchejte v menší misce s citrónovou kůrou a zrníčky z vanilkového lusku.
  4. Vajíčka rozdělte do dvou misek. Do jedné dejte zvlášť žloutky a do druhé zvlášť bílky. Žloutky dejte do velké mísy.
  5. Do misky se žloutky nasypejte 60 g cukru a pomocí metličkového mixéru je mixujte tak dlouho, dokud nezískáte pevnější bílou pěnu. Obvykle to trvá 8 minut. Po vyšlehání žloutků misku dejte stranou a přejděte k bílkům.
  6. K bílkům přidejte zbylý cukr (40 g) a vyšlehejte je v mixéru do pevné bílé pěny (Pokud použijete ruční mixér, se kterým jste mixovali žloutky, pečlivě metly omyjte, aby na nich nezůstali stopy žloutků, bílky by pak nešly vyšlehat tak jak potřebujeme). Když je sníh pevný, jemně do něj zamíchejte škrob tak, aby byl dobře rozprostřený.
  7. Do mísy se žloutky dejte vyšlehané bílky a mouku a směs opatrně pomalu promíchejte tak, aby sníh neslehl a přitom se všechny suroviny pěkně spojily.
  8. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s indiánovou trubičkou a na plech ze sáčku vymačkejte 20 stejně velkých podlouhlých piškotů.

Piškoty vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme je 15 minut.


Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    WOW :O První fotka mě dostatečně nalákala ! 😀

    Fit Maddie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena