KAŠTANOVÁ POLÉVKA TYROLSKÝCH FARMÁŘŮ

Vždy když se přiblíží doba Vánoc a městy se začne linout vůně pečených kaštanů, vzpomenu si na tuto kaštanovou polévku tyrolských farmář...


Vždy když se přiblíží doba Vánoc a městy se začne linout vůně pečených kaštanů, vzpomenu si na tuto kaštanovou polévku tyrolských farmářů. Vůně skořice a pečených kaštanů, která mě vždy při procházení vánočních trhů pohladí po duši, mi totiž připomíná naše cesty do podhůří Alp, i to, jak nás vůně skořice a sladkých kaštanů zlákala k ochutnání kastanien suppe v trochu jiném podání, než na jaké jsme byli doposud zvyklí. Pokud toužíte po husté polévce nasládlé chuti, která Vás v těchto sychravých dnech pěkně zahřeje, vyzkoušejte tuto polévku z Tyrolských Alp.     


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina + 8 hodin namočení fazolí 
  • 20 minut příprava kaštanů,
  • 15 minut vaření fazolí,
  • 10 minut mixování a pasírování,
  • 30 minut samotná příprava polévky.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 400 g jedlých kaštanů,
  • 400 g červených fazolí,
  • 1,5 l vody,
  • 100 g másla,
  • 1 velká cibule,
  • lžička skořice,
  • snítka tymiánu,
  • sůl.
Postup:
  1. Den předtím, než budeme polévku podávat, si namočíme fazole do vody, aby změkly a nabyly objemu.
  2. Přes noc namočené fazole scedíme, přendáme je do velkého hrnce, zalijeme 1 l vody a dáme je na 15 minut vařit při střední teplotě.
  3. Troubu dáme předehřívat na 220 °C.
  4. Kaštany omyjeme a nožem na každém z nich uděláme křížek. Poté je přendáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme je do trouby péct na 220 °C na 10 minut.
  5. Horké upečené kaštany vyloupneme ze slupky a vložíme je do mixéru. Pár kaštanů si necháme na závěrečné dozdobení polévky. Fazole bokem scedíme tak, aby vývar z nich zůstal na později a přidáme je do mixéru ke kaštanům. Kaštany s fazolemi zalijeme 0,5 litrem vody a v mixéru je umixujeme na hladké pyré.
  6. Nyní oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemno. V hrnci, ve kterém jsme vařili fazole necháme rozpustit máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Plotýnku vypneme a do hrnce s cibulí propasírujeme umixované fazolovo-kaštanové pyré. Přidáme vývar z fazolí, rovnou lžičku skořice, dle potřeby sůl a lístky tymiánu. Vše promícháme a necháme chvíli povařit.
  7. Polévku dle potřeby zředíme vodou a podáváme ji zakápnutou trochou smetany a dozdobenou pečenými kaštany.  

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Nikdy jsem nechutnala pečené kaštany, polévka vypadá fakt krásně, určitě musí být moc dobrá :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat

Flickr Images