BATÁTOVÉ PLACKY S UZENÝM LOSOSEM A ZASTŘENÝM VEJCEM

3.2K
Vždy když držím batátu v ruce, vykouzlí mi tato chvíle úsměv na duši. Jestli má totiž nějaká potravina u nás doma svoje čestné místo, je to právě tato sladká brambora. Miluji její nasládlou chuť, měkkou konzistenci i široké využití v kuchyni. Dá se jíst od rána do večera a to nejen v polévkách a hlavních hodech, ale i dezertech, a i přestože její původ je připisován jižní Americe, při vhodných kombinacích s ostatními surovinami s ní můžeme procestovat téměř celý svět! Celý svět ji totiž miluje a já si snad ani nepamatuji zemi, kde bychom se s ní nesetkali. 

Ráda vzpomínám na naše dny v Pekingu, kde ulice voněla po pečených batátech a my si je u stánku dávali jen tak, lehce posolené přímo z ohně. Bylo jich tu na každém rohu tolik, že se snad ani nepozastavuji nad tím, že právě Čína je jejich největším producentem na světě. Pátrám dál ve vzpomínkách a nedá mi nevzpomenout na casserole ze sladkých brambor, které nás okouzlilo ve Spojených státech ani na australské batátové placky, které nás prováděly během našich dní v Sydney či na to nekonečné množství sladkých brambor v supermarketech Nového Zélandu. Nikde jinde jsem snad neviděla tolik různých brambor pohromadě, než právě tady. Ani jsem nevěděla, že existuje tolik odrůd. Víte, že jich je na světě až 400 různých druhů? To je neskutečné číslo! A já se nad tímto počtem snad nikdy nepřestanu podivovat! 


I přestože jsme batát na cestách ochutnali mnoho, za celý život všechny druhy neochutnám. Jsem však ráda, že jsou některé k dostání i u nás, a že prostřednictvím jich můžeme proměňovat naše vzpomínky ve skutečnost. Třeba jako právě dnes touto vzpomínkou na atmosférou prošpikovaná krásná bistra v Sydney. Právě zde jsme totiž v jednom z nich ochutnali batátové placky s uzeným lososem doplněné o dokonale připravené pošírované vejce. Pojďme si tentokrát přiblížit chuť Austrálie a připravme si tuto naši chutnou vzpomínku na zemi protinožců.

Několik faktů o batátech:
  • Stejně jako klasická brambora i batáta pochází z Ameriky (z Yucatánu). Každá z nich je však z jiné čeleni a tudíž nejsou botanicky příbuzné.
  • Do Evropy se dostaly již v 15. století s Kryštofem Kolumbem.
  • Ročně se vypěstuje přes 110 mil. tun.
  • Jejich energetická hodnota je zhruba o polovinu větší než u klasických brambor.
  • Obsahují glukózu, sacharózu a fruktózu. Díky nim jsou sladké. Každý druh má však jiný poměr a tak se i u jednotlivých druhů intenzita sladkosti mění.
  • Slupka obsahuje velké množství vlákniny. Například víc než vlákninou napěchovaný banán.
  • Má velký obsah vitamínů A, B, C. 
  • Řadí se mezi antioxidanty, jež pomáhají zvyšovat imunitu a zároveň udržují zdravou pokožku i dobrý zrak.
  • Je skvělá při dietách. Narozdíl od jiných příloh totiž obsahuje méně sacharidů a tudíž i méně kalorií. 
Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat (na 10 placek):
  • 300 g batát,
  • 3 vejce,
  • 50 g ovesných vloček,
  • 50 ml mléka, 
  • 80 g parmazánu,
  • 2 jarní cibulky,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 lžička sekaného rozmarýnu,
  • 5 snítek tymiánu,
  • 1 lžička kurkumy,
  • 1,5 lžičky římského kmínu,
  • pepř,
  • sůl.

Postup:

  1. Vločky nasypeme do misky, zalijeme je mlékem, promícháme je a necháme chvíli odpočívat, aby dostatečně nasákly tekutinu.
  2. Batáty omyjeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. (Je jen na vás, zda je předtím oloupete, nebe jim necháte slupku. Díky slupce dostaneme do placek ještě více vlákniny a spolu s vločkami tak budou tvořit skvělou dvojku.)
  3. Nastrouhané batáty vložíme do větší misky, přidáme vejce, namočené vločky, prolisovaný stroužek česneku, na kolečka nakrájené jarní cibulky, jak cibulku tak i její nať a na závěr i najemno nastrouhaný parmazán.
  4. Rozmarýn i tymián nasekáme na jemno a vložíme je do misky k ostatním surovinám. Dále k nim přidáme i veškeré koření. Tedy kurkumu, římský kmín a dle chuti pepř a sůl. Vše promícháme a necháme 10 minut odpočívat, aby se nám všechny chutě dobře propojily.
  5. Nyní přistoupíme ke smažení. V pánvi rozpálíme dostatek oleje (hladina by měla být cca 1 cm odedna pánve). Do rozpáleného oleje naneseme jednu vrchovatou lžíci směsi. Lžící ji zploštíme na placku vysokou cca 1 cm a její okraje lžící uhladíme, tak zabráníme tomu, aby střapce batát zbytečně černaly. Placku smažíme při střední teplotě cca 3 minuty z každé strany. (Je dobré nejprve vše vyzkoušet na jedné placce. Smažte tedy nejdříve jednu placku samostatně. Díky tomu zjistíte zda těsto dobře drží. V tomto poměru surovin by se nemělo sypat, záleží však na tom, jaký druh batát máte, pokud by se tedy placka při obracení trhala, zkuste přidat více parmazánu, nebo jedno vejce navíc.)
  6. Usmažené placky pokládáme na talíř vystlaný papírovou utěrkou, abychom z placek odstranili přebytečný tuk. (TIP: Je dobré si před začátkem smažení vyhřát mírně troubu a každou usmaženou placku dávat na talíř do této teplé trouby, díky tomu si udrží teplotu a během smažení nevychladnou.)
  7. Placky servírujeme po dvou na sobě, na vrch můžete přidat dip ze zakysané smetany, petrželky, kopru, pepře a soli, na něj položit plátek uzeného lososa a na závěr korunovat pošírovaným vejcem. 
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena