GALETTE

3.6K
Kdybych měla říct, jakou potravinu mám ze všech nejraději, bez váhání bych vybrala jakékoliv ovoce. Miluji jeho svěžest, šťavnatost i sladkou chuť a proto u mne obstojí snad každý druh. Je však pravda, že v té velké spleti nejrůznějších druhů u mě jeden dlouho zaostával. Ač jsem byla vždy schopná vyplenit celou ošatku s ovocem, pokaždé zde jedno po mém nájezdu zůstávalo. Byla jím kaki churma, neboli Diovo ovoce. 


Je totiž pravda, že ač mě ovoce nenechává chladnou, k některým druhům mám výhrady. Miluji banány, ale třeba takový flekatý banán u nás zůstává dlouho netknutý. Stejně to mám i u kaki. Mamka jej vždy nechávala dozrát do fáze vydatné měkkosti a já tak chuti churmy nebyla schopná podlehnout. Byla na mě příliš sladká a nepříjemně mazlavá. Když jsem však nedávno narazila na zářivě oranžový kousek, který byl dozrálý tak akorát, ochutnala jsem ho a konečně tak objevila kouzlo zakleté churmy. Rázem jsem si ji zamilovala nejen v čerstvé, ale i v tepelně upravené podobě a od té doby u nás hraje prim. Tak například churma zapečená s ořechy a kardamonem v této francouzské galette nenechává chladným ani takového odpůrce ovoce, jako je můj František. Upečte si ji dnes se mnou a objevte lásku k  churmě ve formě sladké francouzské galette.  
Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 55 minut 
  • 10 minut příprava těsta,
  • 20 minut příprava oříškové pasty,
  • 10 minut příprava churmy,
  • 5 minut příprava zálivky,
  • 10 minut práce s galette,
  • 15 minut odležení,
  • 45 minut pečení.
Co budete potřebovat (na jeden koláč o průměru 25 cm):

Těsto:
  • 200 g hladké špaldové mouky,
  • 140 g másla,
  • 75 ml ledové vody,
  • 1 lžička cukru,
  • špetka soli.
Do koláče:
  • 3 kaki churmy,
  • 25 g třtinového cukru na závěrečné posypání koláče,
  • vejce na potření.
Oříšková pasta:
  • 100 g vlašských ořechů,
  • 50 g mandlí,
  • 80 g másla.
Zálivka:
  • 10 g másla,
  • 10 ml javorového sirupu,
  • 1 rovná lžička mleté skořice,
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu (7 tobolek),
Postup:
  1. Nejprve si připravíme těsto na galette. Do větší misky nasypejte mouku, cukr a špetku soli. Poté přidáme na tenké plátky nakrájené máslo a studenou vodu (Voda musí být studená, jelikož v těstě je velký poměr másla, které by díky teplé vodě rychle měklo a s těstem by se pak špatně pracovalo). Prsty  máslo nejprve jemně zapracováváme a poté celou rukou vypracujeme kompaktní, ne příliš hladké těsto. S těstem pracujeme rychle, aby se nezačalo lepit. Zpracované těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej 1 hodinu v lednici odležet.
  2. Nyní si připravíme oříškovou pastu. Ořechy nasekáme na co nejjemněji a rozprostřeme je rovnoměrně na pánev. Pánev dáme zahřívat a ořechy na ní lehce opečeme. Od pánve neodcházejte, ořechy vařečkou promíchávejte, opékají se velmi rychle a mohli by tak rázem zčernat a zhořknout.
  3. Opečené ořechy dáme do misky a do ještě horké směsi zamícháme máslo tak, aby se zcela rozpustilo. Misku s ořechovou pastou dáme na chvíli odležet do lednice.
  4. Churmu omyjeme, ořežeme jí tvrdou slupku a nakrájíme ji na tenké plátky.
  5. Pokud je již těsto hodinu v ledničce, vyndáme ho, aby před válením přijalo pokojovou teplotu. Stejně tak vyndáme i oříškovou pastu.
  6. Plech vyložíme pečícím papírem.
  7. Nyní se vrhneme na zálivku. V malém rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme javorový sirup, skořici a kardamon. Vše zamícháme a odstavíme z plotýnky.
  8. Těsto vyválíme do velké 3 mm vysoké kulaté placky. Těsto přeneseme na plech a potřeme jej oříškovou pastou. Pastu natírejte po celém středu a po okrajích nechte tak 3 cm nenatřené. Na pastu naskládejte nakrájenou churmu, nenatřené okraje přehněte přes ni, aby vznikl kulatý koláč a prostředek koláče polijte máslovou zálivkou.
  9. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  10. Kraje galetky potřete rozkvedlaným vajíčkem a po celé ploše i okrajích ji posypejte třtinovým cukrem.
  11. Galette pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 45 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena