PIŠKOTOVÝ DORT S KRVAVÝMI POMERANČI

3.8K
Miluji ty chvíle, kdy se během našich cest do zahraničí procházím místními markety a objevuji doposud nepoznaná koření či nejrůznější druhy ovoce a zeleniny. Často si tak říkám, že mě ta příroda snad už ani nemůže překvapit a stejně jsem vždy fascinována tím, kolik druhů zeleniny ještě neznám. Vzpomínám na to, jak jsme před pár lety na naší cestě Portugalskem zabrousili na místní nedělní trhy a já zde doslova propadla krvavým pomerančům, které sem byly dovezeny ze Sicílie. Ač byly u nás vždy v období jara poměrně běžné, já je neznala. O to více jsem si však tento svůj malý objev užívala a s každým dalším rokem je začala vyhledávat i v naší domovině.

Vždy tedy když přijde období jara, těším se až do našich obchodů zavítá tento malý zázrak v podobě krvavých pomerančů. Plodiny, která se u nás dá sehnat pouze v době jara a končící zimy. V této době je totiž v zemi pod sicilskou Etnou ideální klima pro jejich růst. Noci jsou ještě chladné, ale ve dne již slunce nabývá na síle a právě díky těmto teplotním výkyvům získávají pomeranče svou krvavě červenou barvu, která je dělá tolik atraktivní. Jsou krásně barevné, ale díky vysokému obsahu antioxidantů i velmi zdravé. Jsou šťavnatější a sladší než ty klasické, narozdíl od těch klasických však nejsou dostupné celoročně. 

Krvavé pomeranče jsou jednoduše jednou z mých velkých lásek a já se vždy v této sezóně snažím jejich vlastnosti využít i v kuchyni. Připravuji z nich sladké i slané pokrmy a ráda si je dopřeji i v jejich syrové podobě. Dnes jsem je využila na přípravu svěžího jarního dortu plného citrusových chutí a lehkého tvarohového krému. Připravte si na Velikonoce něco trochu netradičního a doplňte beránka s bochánkem o tuto po Sicílií vonící dobrotu.
Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny + chladnutí korpusu
  • 20 minut příprava těsta na dort,
  • 1 hodiny pečení dortu,
  • 15  minut příprava krému,
  • 15 minut zdobení dortu,
  • 10 minut příprava rozvaru,
  • 5 minut závěrečné dozdobení.
Co budete potřebovat (na dort o průměru 20 cm):

Na piškot:
  • 6 vajec,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 170 g polohrubé mouky,
  • 1 krvavý pomeranč,
  • kůra z 1 bio citrónu.

Na krém:

  • 200 g tučného tvarohu ve vaničce,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 400 ml smetany na šlehání (já používám 1x 31% a 1x 40 %, krém je pak pevnější),
  • 2 krvavé pomeranče.
Na rozvar:
  • 100 g třtinového cukru,
  • 2 krvavé pomeranče.
Postup:
  1. Nejprve si vezmeme dortovou formu a průměru 20 cm a vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou (Pokud nemáte formu o průměru 20 cm nevadí, můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen zvolte vyšší dávku surovin dle poměru a nebo použijte stejné množství a počítejte s tím, že dort bude nízký.)
  2. Všechny pomeranče vyfiletujeme, jen jeden si necháme zatím v celku na dozdobení dortu. Celkem tedy vyfiletujeme čtyři pomeranče (Filetování provádíme tak, že oloupaný pomeranč po celém jeho obvodu ořízneme od slupky. Poté po jednom vyřízneme z pomeranče každý stroužek a nakrájíme jej na menší kousky.) 
  3. Troubu dáme vyhřívat na 100 °C.
  4. Nyní si připravíme těsto na piškotový dort. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.) Poté ve druhé míse vyšleháme bílky do tuha. Vyšlehané bílky přidáme do mísy k žloutkům, přisypeme nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a z jednoho pomeranče, dále přidáme mouku a vše velmi opatrně vařečkou nebo stěrkou spojíme dohromady tak, abychom měli krásně nadýchané těsto (Míchejte rychle, ale opatrně, aby Vám těsto neslehlo. Nejlépe tak uděláte, když při míchání budete pomysleně opisovat rukou osmičku.). Na závěr do směsi přimícháme jeden nakrájený pomeranč (asi 1/4 z připravených pomerančů). Pokud se Vám pomeranče topí ve své šťávě, dejte šťávu stranou a použijte ji do rozvaru, přebytečná šťáva by mohla dort propadnout. 
  5. Těsto nalijeme do formy a pěkně jej ve formě urovnáme. Dort dejte péct na 10 minut do trouby předehřáté na 100 °C. Po 10ti minutách teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 50 minut. Po 60 minutách, kdy je piškot celkově v troubě do něj píchneme suchou špejlí a pokud ji vytáhneme opět suchou, můžeme piškot vyndat. Piškot necháme ve formě zcela vystydnout a mezitím si připravíme krém. 
  6. V mezičase si můžeme připravit krém na dort. V robotu umixujeme tvaroh s cukrem do hladké konzistence. Zvlášť si vyšleháme obě smetany do pevné šlehačky a poté stěrkou tvaroh i smetany zamícháme do sebe. Krém dáme na chvíli vychladit do lednice.
  7. Pokud je korpus již chladný, můžeme přistoupit k jeho zdobení. Korpus podélně třikrát prořízneme a promažeme krémem. Na každou namazanou vrstvu dáme několik kousků nakrájeného pomeranče (asi 2/4 z z připravených nakrájených vyfiletovaných pomerančů). Dort nakrémujeme i na vrchu a po stranách a na závěr jej nožem nebo cukrářskou stěrkou uhladíme. Dort dáme vychladit do lednice a než pěkně zatuhne připravíme si pomerančový rozvar.
  8. Na pánev nasypeme třtinový cukr, přilijeme šťávu z nakrájených pomerančů i zbylé pomeranče a vše necháme zahřívat. Směs po chvílích promícháváme a necháváme probublávat, dokud se cukr zcela nerozpustí a pomeranče nezměknou. Poslední pomeranč, který zbyl nakrájíme na kolečka a necháme v rozvaru chvíli prohřát. Připravený rozvar odstavíme z plotny a necháme jej 5 minut odležet. 
  9. Vychlazený dort vyndáme z lednice a dozdobíme jej. Pomeranče z rozvaru poklademe na vrch dortu a na závěr dort rozvarem polijeme.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena