FOCCACIA

13.8K
Vždy jsem milovala ty chvíle, kdy jsme si během dovolené u Středozemního moře sedli do malé restaurace na pobřeží a u sklenky bílého vína si namáčeli čerstvý bílý chléb do výtečného olivového oleje. Ať už to bylo Chorvatsko, Řecko či Slovinko, tyto momenty ve mě leží stále. Byly to totiž chvíle opravdového odpočinku, kdy člověk mohl alespoň na chvíli zapomenout na ten každodenní stres. Dnes jsme konečně usedli nad fotky z naší dovolené v Argentině a na chvíli tak zapomněli na neodkladné povinnosti, které nás po návratu doprovázejí. Spolu se sklenkou bílého vína si do misky s olivovým olejem namočili bylinkami provoněný italský bílý chléb foccacia a vrátili se tak nejen do vzpomínek na Jihoevropské dovolené, ale i opět vyvolali nedávné zážitky z poslední dovolené protknuté italským temperamentem.
Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny  + kynutí přes noc
  • 15 minut příprava těsta,
  • 13 hodiny celkové kynutí těsta,
  • 15 minut práce s foccaciou,
  • 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 1 chléb):
  • 450 g hladké mouky,
  • 250 ml vlažné vody,
  • 30 ml olivového oleje + olivový olej na potření,
  • 4 g sušeného droždí,
  • 1 lžička soli,
  • hrst jemně sekaných bylinek (tymián a rozmarýn),
  • 150 g oliv.
Postup:
  1. Ve velké míse promícháme mouku se sušeným droždím. Uprostřed mouky uděláme důlek, po okraji mouky nasypeme sůl a do důlku nalijeme vlažnou vodu (voda musí být vlažná, né horká, horká voda by mohla zabít kvasnice a těsto by nevykynulo), přidáme olivový olej a bylinky. Vše vařečkou promícháme a poté vysypeme na vál a ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, nechte práci na něm, bude to rychlejší a snadnější. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, přikryjte jej freshfolií a nechte jej kynout v lednici do druhého dne.
  2. Vykynuté těsto vyválíme na placku (Často se foccacia tvaruje do kulata nebo čtverce či obdélníku tak, jako to máme my). Placku přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem a přikryté fresh folií jej necháme 30 minut kynout.
  3. Vykynutou foccaciu potřeme velkou vrstvou olivového oleje, po celé ploše uděláme prstem důlky, aby držela tvar a do různých míst zamačkáme olivy a zbylé bylinky (pokud nezbyly nevadí).
  4. Takto připravenou foccaciu necháme ještě 30 minut odpočívat. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C.
  5. Vykynutou foccaciu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme ji 30 minut nebo tak dlouho, dokud na svém povrchu nezačne zlátnout.
  6. Foccacia nejlépe chutná ještě teplá. Podáváme ji s chutným olivovým olejem, do kterého ji namáčíme a přikusujeme k dobrému vínu spolu se sýry nebo třeba i sušenými rajčaty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena