
Jedná se o krajovou záležitost, která s lidmi z Kraje doputovala do různých koutů republiky, stejně tak jako tomu bylo u nás. Tuto dobrotu totiž do naší rodiny přinesla moje prababička, jež pocházela z Kolínska, kraje známého svým vyhlášeným cukrovarem a cukrovou řepou bohatým!
Kde však vzít řepu a nekrást? Toť otázka. Když člověk není z kraje, nejspíš na ni nenarazí. Každý rok tak při cestě na Kolínsko doufáme, že před námi spadne jedna bulva z náklaďáku a my tak opět budeme moci upéct řepánky. Letos jsme nemuseli chodit daleko. Řepa za námi přišla sama! Přinesl nám ji rodinný známý a my si tak opět chrochtáme v sladkých buchtách s cukrovou řepou.

- 20 minut příprava těsta,
- 1,5 hodiny celkové kynutí,
- 1,5 hodiny příprava nádivky,
- 30 minut motání buchet,
- 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (cca 35 buchet):
- 500 g hladké mouky,
- 21 g čerstvého droždí,
- 200 ml mléka,
- 70 g sádla,
- 1 vejce.
- špetka soli,
- lžička cukru,
Na nádivku:
- 600 g cukrové řepy,
- 200 g mletého máku,
- 50 g másla,
- 300 ml mléka,
- cukrový vývar z řepy.
- Nejprve si očistíme řepu, nakrájíme ji na čtvrtiny a dáme ji vařit do změknutí (cca 45 minut). Uvařenou řepu vyndáme na talíř a necháme ji vychladnout.
- Nyní si připravíme kynuté těsto. Nejprve si v hrnku smícháme cukr s droždím. Poté přidáme lžíci mouky a 5 lžic vlažného mléka (pozor ať není horké, horké mléko by zabilo kvasnice). Směs zamícháme, přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme 15 minut vzejít kvásek. Pokud po této době stále nejeví známky kynutí, je potřeba začít znovu, tyto kvasnice byly špatné.
- Do velké mísy si prosejeme mouku se solí. V hrnečku smícháme vlažné mléko s rozpuštěným Sádlem. Doprostřed mouky uděláme malý důlek, vyklepnu do něj vajíčko a vlijeme do něj vzešlý kvásek, který zalijeme mléčnou směsí z hrnečku. Pomocí vařečky vypracujeme vláčné těsto. Těsto zakryjeme fresh fólii a necháme 1 hodinu na teplém místě kynout.
- Než nám těsto vykyne, uděláme si nádivku.
- Cukrovkou řepu si nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme ji do hrnce, kde jsme si předem rozpustili máslo. Přisypeme 150 g mletého máku, zalijeme 150 ml mléka a promícháme. Dle potřeby přidáme mák, ale nesmí to být přemakované. Cukrová řepa musí hrát prim. Směs dáme vařit a postupně přiléváme mléko a cukrovou vodu, dle toho jak moc mák saje. V nádivce nesmí zůstat tekutina.
- Vykynuté těsto si dáme na pracovní plochu. Rozdělíme jej na 35 stejných kousků. Z každého kousku vypracujeme bochánek, který zploštíme, doprostřed dáme pořádnou lžíci nádivky a zabalíme jako buchty. Vypracované buchty dáme na plech s patřičným rozestupem, aby se neslepily a necháme je odpočinout 20 minut. Poté je pomastíme rozpuštěnými sádlem s trochou bílku a pečeme 25 minut na 150 C.
Znáte řepánky?

Tak tak – babička ( ač původem ze severu Čech) prožila kus života na Kolínsku a ještě větší kus na Hradecku… a děda každý rok čihal ( případně se přímo dopustil pychu 😉 ) Počítám, že tak třicet let jsem je neměla 😱😀
30 let :-O to je tedy pěkná doba! To je tedy na čase si je opět udělat 🙂
🙂 letí to, letí
Třeba příští rok někde najdu tu řepu 😉
Úplně se mi u těch vašich fotek sbíhají sliny 😉
Moc děkujeme!
Výborný recept. Moje babička byla také od Kolína a řepánky děláme každoročně. Také řešíme krást, či nekrást.
Výborný recept, babička také byla od Kolína a pečeme řepánky každý rok. A taky řešíme krást, či nekrást.