MONKEY BREAD

Těším se na to, až František přijde domů z práce a společně si všichni sedneme na prosluněnou terasu, abychom si u dobré kávy pochutnali...


Těším se na to, až František přijde domů z práce a společně si všichni sedneme na prosluněnou terasu, abychom si u dobré kávy pochutnali na našem oblíbeném opičím chlebu. Dnes si k němu opět připravíme vanilkový krém, který krásně podtrhne jeho ořechy a skořicí provoněnou chuť a zavzpomínáme si na naši poslední návštěvu Budapešti, místa, odkud tento chléb pochází a odkud se díky jeho velké oblibě dostal až za oceán do země nového světa! 


Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1 hodina kynutí těsta,
  • 15 minut příprava surovin na opalování,
  • 20 minut příprava kuliček,
  • 15 minut skládání opičího chleba,
  • 30 minut kynutí chleba,
  • 45 minut pečení,
  • 15 minut příprava krému.
Co budete potřebovat (na 1 velký chléb):

Na těsto:
  • 750 g hladké mouky,
  • 500 ml mléka,
  • 120 g másla,
  • 1 vejce,
  • 100 g cukru,
  • sáček droždí.
Na obalení:
  • 200 g másla,
  • 200 g vlašských ořechů,
  • 200 g lískových ořechů,
  • 100 g mandlí,
  • 1 lžička skořice,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 100 g rozinek,
  • 5 cl rumu.
Na krém:
  • 300 ml plnotučného mléka,
  • 7 žloutků,
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 1 lžíce cukru,
  • 1/2 vanilkového lusku.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme kynuté těsto. Ve velké míse promícháme mouku se sušeným droždím. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj nalijeme mléko, přidáme rozehřáté máslo, cukr a vejce a vše vařečkou promícháme. Poté směs vysypeme na vál a ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, nechte práci na něm, bude to rychlejší a snadnější. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, přikryjte jej freshfolií a nechte jej kynout 1 hodinu.
  2. Než těsto vykyne, připravte si dortovou formu většího průměru (např. 25 cm) a horkuvzdornou  sklenici (Můžete jej péci i v bábovkové formě.). Formu vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. 
  3. Dále si připravíme suroviny na obalování. Do menšího kastrolku nalijeme rum, přidáme rozinky a na plotýnce je necháme 2 minuty zahřívat. Poté kastrolek sundáme z plotýnky a necháme vychladnout. Ořechy nasekáme na jemno, vložíme je do misky a promícháme je se skořicí a cukrem. Máslo rozehřejeme.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 60 malých kousků, které vytvarujeme do malých kuliček. Každou kuličku namočíme v másle a obalíme v oříškové směsi. S malými rozestupy je naskládáme v několika vrstvách do formy, přičemž každou vrstvu posypeme připravenými rozinkami. Takto připravený chléb necháme 30 minut kynout.
  5. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  6. Vykynutý chléb pečeme v troubě předehřáté na 160 °C cca 45 minut.
  7. Než se chléb upeče, připravíme si vanilkový krém. Do vyšší nádoby nalijeme 100 ml mléka, přidáme žloutky a vše kvedlačkou promícháme. Do rendlíku nalijeme zbylé mléko, škrob a cukr a směs pečlivě promícháme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu a poté do ní nalijeme v mléce rozkvedlané žloutky. Vše mícháme do zhoustnutí.
  8. Opičí chléb podáváme ještě teplý s připraveným vanilkovým krémem.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images