PEČENÝ KRÁLÍK S KRVAVÝMI POMERANČI

Jen co jsme se vrátili z dovolené, už mi mamka hlásila, že sehnala králíka. "Podívej, takovej pěknej. Z domácího chovu od Martina.&...


Jen co jsme se vrátili z dovolené, už mi mamka hlásila, že sehnala králíka. "Podívej, takovej pěknej. Z domácího chovu od Martina." A já se při pohledu na králíka ihned vrátila do vzpomínek na své dětství. Na to, jak jsme je chovali v králíkárně, jak jsme pro ně v létě sušili seno i na to, že jsme je dříve mívali k obědu mnohem častěji než nyní. "Udělám ho v sobotu k obědu, jen si řekni, s čím ho chcete." Zakončila mamka svůj monolog a vytrhla mě tím z mého snu. 

S čím bych si ho asi dala? Pomalu se blíží Velikonoce, nejkrásnější svátky jara a to je ideální doba na to připravit si k obědu nevšední pokrm. Myslím, že králík je sám o sobě nevšední, ale co ho podtrhnout ještě něčím dalším? V obchodech se začínají objevovat krvavé pomeranče ze Sicílie a já bych strašně ráda tyto chutě propojila. Mamce jsem tak sobotní oběd odsouhlasila, ale poprosila jsem jí, jestli bych králíka nemohla udělat sama a na oběd nepřijeli oni k nám. Jak jsem si přála, tak se také stalo. V sobotu jsem usedli k obědu ke králíkovi pečeném na pomerančích a podávali k němu babiččiny bramborové placky. Všichni jsme si spokojeně mlaskali a jen smutně koukali na vyjedený pekáč. "Škoda, už je zase po něm! " Byl však vynikající a tak pokud zase někdy na králíka narazíme, myslím, že nebudu dlouho váhat s čím si jej uděláme tentokrát. 

Pokud i vy hledáte inspiraci na nevšední sváteční oběd, věřím, že náš králík s exotickým kořením bude tou správnou volbou, kterou ozvláštníte tento jarní pokrm. Na králičí maso by se totiž nemělo zapomínat. Je vážně vynikající. 


Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 2, 5 hodiny
  • 10 minut porcování králíka,
  • 10 minut nakládání králíka,
  • 2 hodiny pečení,
  • 20 minut příprava těsta na placky,
  • 1 hodiny příprava placek. 
Co budete potřebovat (pro 5 osob):

Na králíka:
  • 1 králík (cca 3 kg),
  • 1 lžička sušeného koriandru,
  • 6 tobolek kardamonu,
  • kůra z 1/2 bio pomeranče,
  • šťáva z 1 a 1/2 pomeranče,
  • 2 lžičky rebarborového džemu,
  • 1 a 1/2 lžičky dijonské hořčice s pomerančem (může být i klasická dijonská),
  • 15 kuliček černého pepře,
  • 5 kuliček nového koření,
  • 4 snítky tymiánu,
  • 50 g másla,
  • 2 krvavé pomeranče,
  • sůl.
Na placky:
  • 1 a 1/2 kg brambor,
  • 250 g polohrubé mouky,
  • 1 vejce,
  • sůl,
  • sádlo na smažení.
Postup:

  1. Brambory ve slupce uvaříme den předem v okmínované a osolené vodě. Uvařené brambory necháme vychladnout.
  2. Stejně tak si den předem naložíme králíka. Králíka omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a sekáčkem nasekáme na menší kousky, které vložíme do pekáče a pěkně je posolíme. Dále ke králíkovi přidáme džem, koriandr, pomerančovou kůru, šťávu, dijonskou hořčici, a paličkou na maso roztlučené tobolky kardamonu. Vše promícháme a králíka tím rovnoměrně obalíme. Mezi maso přidáme větvičky tymiánu a pekáč přikryjeme poklicí. Takto připraveného králíka necháme do druhého dne v lednice uležet. 
  3. Druhý den položíme na králíka máslo, přilijeme 300 ml vody a králíka vložíme do trouby, kde jej budeme péct cca 2 hodiny. Nejprve jej budeme dusit 40 minut na 150 °C a poté teplotu snížíme na 130 °C a dusíme jej ještě dalších 45 minut. Během dušení králíka občas zkontrolujeme, zda má dostatek vody a v případě potřeby vodu přilijeme.
  4. Než se králík upeče, připravíme si těsto na placky. Brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl a promícháme. Z této směsi rukou vypracujeme kompaktní těsto, které se nebude lepit a přitom bude hezky vláčné. (Brambory jsou v každém období různé a proto dle potřeby přidejte mouku, nedávejte jí však moc, aby pak placky nebyly příliš suché a neztratily vláčnost.)
  5. Z těsta odkrajujeme malé kousky, které na pomoučeném vále vyválíme na 0,3 mm vysokou kulatou placku, která bude velká asi jako dlaň. Jen co placku vyválíte, opečte ji z obou stran na pánvi potřené sádlem a ještě teplou ji dávejte do tepla, aby nevychladly (My je dávali do malého litinového hrnce s poklicí.). 
  6. Mezi smažením placek občas zkontrolujeme králíka a když do něj po 1 hodině a půl můžete pohodlně píchnout vidličkou, sundejte mu poklici, přidejte na kolečka nakrájený pomeranč, který jsme předtím zbavili kůry a dle potřeby králíka dopečte dozlatova (My jsme po této době navýšili teplotu na 150 a pekli ještě 30 minut).

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Dobrý den přeji! Nádherný recept. Ráda bych se zeptala na koriander v tobolkách.... bydlím v zahraničí a nikdy jsem to v obchodě neviděla... daly by se tobolky nahradit čerstvým koriandrem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, koriandr je myšlen sušený. Jedná se o malé kuličky, které pokrmu dodávají specifickou chuť, zcela jinou než ten čerstvý. Než-li nahrazovat sušený koriandr čerstvým, tak bych jej raději zcela vynechala. Sušený koriandr lze i v zahraničí poměrně dobře sehnat, záleží však v jaké zemi žijete, proto bohužel nemohu zatím poradit jinak. Děkuji za dotaz a přeji hezký zbytek večera. Markéta

      Vymazat
  2. Recept si ukládám a určitě ho brzy vyzkouším. U nás zatím vede králík na francouzské hořčici s bílým vínem, jeho největší výhoda je, že ho peču v pečícím sáčku... díky, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušejte, věřím, že si jej oblíbíte stejně jako my.
      Přejeme Krásný zbytek týdne
      Markéta

      Vymazat

Flickr Images