Vafle, to je naše! Vždycky jsme je měli rádi, ale od té doby, co se nám František vrátil z Amsterdamu, je děláme o poznání častěji. Prý je zde prodávali na každém rohu a zdobené byly vším možným i nemožným. A tak jsme si tuto skutečnost vzali za vzor a dnes vytvořili vlastní varianty. Možná i proto, že děti mají ještě podzimní prázdniny, se tato myšlenka skvěle nabízela. Drobotina přidala ruku k dílu a při zdobení se skvěle zabavila. Všichni jsme tak strávili hezký čas a příjemně si pochutnali.
Zdobení
Zdobit lze snad vším možným. Já tentokrát brala, co máme nejraději. Vaší představivosti se však meze nekladou. Poleva je základ. Můžete v ní vafle pouze namočit a nechat zaschnout nebo ji ještě posypat cukrem či zdobítky.
- Čokoláda: v dnešní době existuje již nesčetné množství druhů. My vždy vsázíme na hořkou, nic ale ani proti mléčné či bílé. Nedávno jsem také vyzkoušela karamelovou či růžovou ruby a obě byly skvělé.
- Cukrová poleva. V misce stačí smíchat trochu vody s moučkovým cukrem (cca 60 g cukru na 1 lžíci vody) a vytvořit cukrovou polevu. Tu pak můžete dle potřeby obarvit potravinářským barvivem nebo doplnit o kakao, ovocný prášek, matcha čaj, vanilku nebo skořici.
Na zdobení nejčastěji používám lyofilizované ovoce. Skvělé jsou však i pokrájené ořechy, sušené květy, zlatá sušenka či nejrůznější cukrová zdobítka. Koneckonců je můžete udělat i extra čokoládové a hned po namočení v polevě je ještě posypat strouhanou nebo krájenou čokoládou. Možností je opravdu mnoho, jen si vybrat!
Tonka cukr
Tonka cukr je cukr s tonka fazolí. Nejsou to ale fazole ledajaké. Ono to vlastně ani žádné fazole nejsou, jen se jim tak říká. Ve skutečnosti se jedná o fermentovaná semena tropického stromu slivoň obecný. V kuchyni plní funkci koření a jelikož se u ní někdy můžete setkat s názvem mexická vanilka, určitě jste již vydedukovali, že ho lze vanilkou hezky nahradit.
Pocházejí z Venezuely a jsou tak výjimečné, že se kdysi v této zemi používaly jako platidlo, či talisman. Je úžasná při pečení, často se však přidává i do kávy, punče, ale i paštik, dušených mas a majonéz. V posledních letech má velký boom i v parfumerářství. Pozor ale na dávkování. Tonka je velice opojná, má úžasnou vůni i chuť, obsahuje však toxin kumarin (stejně jako skořice a heřmánek), a proto se jej musí používat jen v malém množství.
Pokud tonka cukr neseženete, nahraďte jej vanilkou. Určitě se však nebojte jej někdy vyzkoušet.

KYNUTÉ VAFLE S POLEVOU
Co budete potřebovat
Na vafle:
- 600 ml mléka
- 7 g sušeného droždí
- 20 g cukru s Tonka fazolí
- 375 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
Na dozdobení:
- třtinový cukr
- hořká čokoláda
- zlatá sušenka
- lyofilizované ovoce
Postup
- Do velké mísy nalijeme vlažné mléko. Přisypeme droždí, cukr, mouku. Vyklepneme vejce a vlijeme rozpuštěné máslo. Vše metličkou promícháme a necháme 20 minut kynout.
- Než těsto vykyne, rozpustíme ve vodní lázní čokoládu a připravíme zdobení.
- Vykynuté těsto nalijeme do vaflovače a pečeme zhruba 3 minuty dozlatova.
- Ještě teplé vafličky zdobíme dle chuti oblíbenými příchutěmi.


