PUNČOVÝ DORT

Pokud by se mě někdo ptal, jaký je Františkův nejoblíbenější dezert, dlouho bych neváhala. Už když jsme spolu začínali chodit, častokrát ...



Pokud by se mě někdo ptal, jaký je Františkův nejoblíbenější dezert, dlouho bych neváhala. Už když jsme spolu začínali chodit, častokrát naše rande končilo v cukrárně. Zde František vždy volil mezi pařížským či punčovým dortem a když jsem pak dorty začínala péct i doma, bylo jasné, které se u nás budou objevovat nejčastěji. 

Dnes na řadu přišel punčový dort a já myslím, že je to skvělá příležitost k tomu přinést tuto českou cukrárenskou klasiku i do vašich domovů. Punčový dort je totiž jedním z těch dortů, které jsou jednoduché a zvládnete je doma připravit z několika základních surovin. Upečte si s námi jednoduchý piškotový dort provoněný domácí marmeládou a klasickým tuzemským rumem a zavzpomínejte na tuto klasiku českých cukráren.



Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 45 minut (dva dny)

  • 15 minut příprava těsta,
  • 60 minut pečení,
  • 10 minut příprava nálevu,
  • 20 minut zdobení.
Co budete potřebovat (dort o průměru 22 cm):

Na těsto:
  • 7 vajec,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 100 g cukru,
  • 1 lžička kypřícího prášku,
  • žluté a červené barvivo.
Na nálev:
  • 200 ml vody,
  • 100 ml domácího sirupu (my použili jahodový, ale může být i rybízový, malinový),
  • 25 ml citrónové šťávy,
  • 20 ml rumu.
Na skládání dortu:
  • 200 g jahodového džemu,
Na polevu:
  • 200 g moučkového cukru,
  • 25 ml citronové šťávy,
  • 45 ml vody.
Postup:
  1. Dva korpusy o průměru 22 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. 
  2. Troubu dáme předehřívat na 100 °C na horkovzduch. 
  3. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.).
  4. Bílky vyšleháme dotuha. 
  5. Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji do misky k vyšlehaným žloutkům. Do směsi přidáme vyšlehané bílky a vše opatrně vařečkou či stěrkou smícháme dohromady. 
  6. Polovinu těsta nalijeme do jedné z připravených forem.
  7. Druhou polovinu těsta rozdělíme na dvě části. Jednu část obarvíme žlutým a druhou červeným barvivem. Žluté těsto nalijeme do druhé formy a na něj nalijeme i červené těsto.
  8. Obě formy dáme péct do trouby na 100 °C na 10 minut. Po 10-ti minutách teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 50 minut. Po 60 minutách, kdy je piškot v troubě do něj píchneme suchou špejlí a pokud ji vytáhneme opět suchou, můžeme piškot vyndat. Piškot necháme ve formě zcela vystydnout a mezitím si připravíme nálev.
  9. Do malého kastrolku nalijeme vodu, rum, citrónovou šťávu a sirup (pokud nemáte sirup, přidejte dalších 100 ml vody a 100 g cukru) a vše 5 minut povařte.
  10. Vychladlé korpusy v polovině podélně prořízněte. 
  11. Nyní přistoupíme ke skládání dortu. Jako první vezměte jednu část světlého neobarveného korpusu a potřete ji polovinou džemu. Na džem položte první část barevného korpusu a rovnoměrně ji pokapejte polovinou nálevu. Na tento korpus položte druhý barevný korpus a pokapejte jej zbylým nálevem. Korpus rovnoměrně potřete zbylým džemem a přiklopte jej zbylým nebarevným korpusem. Dort urovnejte, položte na něj papír nebo rovný talíř a zatižte jej prkýnkem. Takto nechte dort v ledničce do druhého dne přikrytý potravinovou folií.
  12. Druhý den vyndáme dort a připravíme polevu. Do misky nasypejte cukr, přidejte citrónovou šťávu a vodu a vše umíchejte do hladka. Polevu nalijte na dort a nožem ji uhlaďte. Polevu nechte zatuhnout a poté podávejte.



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images