FRANTIŠKOVA CESTA K PŘÍPRAVĚ DOMÁCÍHO CHLEBA

3K


Kdo jednou ochutná doma připravený kváskový chléb, propadne mu natolik, že už po jiném  snad ani netouží. A tak když i my před pár měsíci takový chléb ochutnali, věděli jsme, že nemůžeme jinak. František začal po večerech pročítat články o pěstování domácího kvasu, o technikách zadělání kváskového chleba a dlouhé hodiny pak trávil nad pokusy o vysněný domácí chléb. Nebylo to lehké a cesta k němu byla dlouhá. Ani už nedokáži říci, kolik tvrdých, zdrclých, nedopečených či placatých bochníků už naše kuchyně viděla ani to, kolikrát je doprovázel zoufalý Františkův výraz. Věděla jsem, že by si velmi přál konečně z trouby vyndat svůj vysněný chléb a ač byly některé pokusy velmi zdařilé, stále něco postrádaly. 

Přišly Vánoce a i přestože si často lámu hlavu nad tím, co Františkovy pod stromeček nadělit, tentokrát jsem měla jasno. Věděla jsem, že mezi dárky určitě nesmí chybět to, co Františka k dokonalému chlebu přivede. Jestli je totiž u nás někdo, kdo chlebu vážně rozumí, je to kouzelnice Juliana, jejíž blog Maškrtnica odkrývá tajemství pečení chleba. Julča se pečení chleba věnuje již mnoho let a nebýt jí, myslím, že by stále mnoho domácích pekařů v pečení chleba tápalo. Aby ani František při pečení již netápal, pořídila jsem mu tedy kurz pečení chleba, který Juliana vede v pražské škole vaření Laboratorio. 


Je tomu pár dní, co František kurz absolvoval a konečně tak z trouby tahá opravdové poklady! Technika, kterou si předešlé měsíce v článcích nastudoval byla sice dobrá, ale někdy je potřeba teorii zažít v praxi pod vedením zkušeného školitele. Během sedmi hodin intenzivního pekařského kurzu se seznámil s prací s chlebovým kvasem, těstem a samotným pečením. Prošel celým procesem výroby chleba od kvásku až po upečení a naučil se využít zbylý kvas i na sladké moučníky. Uvědomil si, že každý gram suroviny je velmi znát a že vážení od oka zde nemá šanci. Konečně si mohl naživo osahat tu správkou konzistenci a elastičnost těsta, která se z článků jen špatně mění do praxe. Naučil se rozumět těstu a lépe ho poslouchat. Nechce-li těsto nyní pracovat, nechte mu ještě chvíli času, aby dozrálo!

Ač byl František velmi odhodlaný naučit se chleba sám a pomoci se nedožadoval, pomoc, která mu tímto kurzem byla dána, ho konečně nasměrovala tam kam měla. Z kurzu byl nadšený a chleba teď peče ještě s větší láskou a odhodláním. Když si s některými technikami nevíte rady, neváhejte se zajít na kurz, který Vám přípravu jídla ukáže v praxi, uvidíte, že se dozvíte ještě více než jste čekali.  


Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Dobrý večer, Markéto, marně se snažím dostat se na kurz pečení chleba. Bohužel je stále obsazeno. Jak se vám to povedlo?
    Olina

    1. Markéta says:

      Dobrý den Olino,
      tyto kurzy jsou vždy rychle plné a je jich málo. Též jsme promarnili několik šancí. Nakonec jsem si to pohlídala přes Instagram Maškrtnice, kde Juliana upozorňovala na to, kdy bude kurzy vypisovat a pak jsem jen každý den hlídala, až je vypíše. Lepší radu bohužel nemám.
      Přeji ať se Vám brzy poštěstí a držím palce!

  2. Anonymní says:

    Děkuji za radu. Přeji příjemný večer a těším se na vaše další vaření 🙂

    1. Markéta says:

      Není vůbec zač. Přejeme ať se Vám u nás i nadále líbí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena