
Miluji tu vůni čerstvého pečiva, která se line naším bytem vždy, když se František pustí do pečení. Už měsíce vychytává dokonalý domácí chléb a po chvílích, kdy si své pečení chce něčím ozvláštnit, zkouší některý další z pekařských skvostů. Nedávno to byly banketky a dalamánky a dnes? Dnes se pustil do čerstvých housek. Myslím, že již nikdy nebudu chtít jiné!
Chcete-li i vy zažít chuť čerstvě upečených domácích housek, vyzkoušejte tento snadný recept, který vás během pár kroků k těmto houskám dovede. Věřím, že si je také zamilujete!

Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Co budete potřebovat (10 ks):
- 500 g hladké mouky
- 280 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 60 g másla
- 15 g sirupu z ječného sladu
- 10 g soli
Na dokončení:
- 1 vejce,
- mák, kmín, hrubozrnná sůl a posypání.
Postup:
- Nejprve si připravíme rozkvas. Do velké misky nalijeme vlažné mléko, přidáme ječný slad, nadrolené droždí, polovinu mouky (250 g) a vařečkou vše dohladka umícháme. Misku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vzejít kvasnice.
- Zbylou mouku promícháme se solí a poté ji přes síto prosejeme do misky. Uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nalijeme vykynutý rozkvas. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vše promícháme tak, aby se suroviny spojily. Pak těsto vysypeme na linku a ručně jej zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a necháme jej 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejně velkých částí. Každou část rozdělíme na půl a z každé půlky vyválíme delšího hada. Ty dáme přes sebe do kříže. Horní konec přehneme směrem k sobě a stejně jako vánočku housky zapleteme.
- Připravené housky poskládáme na plech vystlaný pečicím papírem a necháme je 30 minut kynout.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Vykynuté housky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme hrubozrnnou solí nebo kmínem či mákem.

Dobrý den, tím ječným sladem máte asi na mysli sirup z ječného sladu (dle videa), nebo skutečně slad?
Dobrý den, ano, jedná se o sirup, děkuji za upozornění.
Dobrý den, prosím, co je možné použít namísto sirupu z ječného sladu? Děkuji 🙂
Můžete jej zcela vynechat, dát trochu více tekutin a do těsta místo sirupu dát lžičku cukru.
Dobrý den, doporučila byste pomalé kynutí v lednici?
Dobrý den, můžete to zkusit, já však dávám přednost klasickému kynutí při pokojové teplotě.