PRAŽMA NA TUNISKÝ ZPŮSOB

4.5K
Čím více se bavíme s našimi přáteli o jídle, tím více zjišťujeme jak málo se u nás v Čechách konzumují ryby. Konzumace ryb v České republice je dlouhodobě pod doporučenou úrovní a hluboce pod evropským průměrem a to je velká škoda. Dle odborníků na výživu by měl člověk zkonzumovat ryby alespoň dvakrát týdně a celkově za rok sníst 17 kg ryb, ale přiznejme si, jak často opravdu ryby do jídelníčků zařazujeme. My ryby milujeme i přesto je nejíme tak často jak bychom měli, pojďme to zkusit změnit. Vždyť ryby jsou tak chutné, zdravé a hlavně velmi jednoduché a rychlé na přípravu. 

Pražma královská, neboli mořan zlatý, kterého si dnes společně připravíme je mořskou rybou žijící ve Středozemním moři a západní části Atlantiku v místech kolem Evropy až po Kanárské ostrovy. Pražma je populární především v Řecku, ale i Turecku, Itálii, Portugalsku a severní Africe. Je výtečná na grilu a pro svou přípravu nepotřebujeme žádné speciální přísady. Většina národů ji připravuje jen dobře osolenou a upečenou na grilu. V Řecku k ní přidávají různé čerstvé byliny, které ji krásně provoní a sever Afriky ji dává lehce kořeněnou chuť směsí sušeného koření a chilli papriček. Právě v Tunisku se tato ryba připravujeme na zeleninovém lůžku s lehce pikantní pálivou chutí. Ať už si tuto rybu připravíte jen jednoduše osolenou na grilu nebo jí dopřejete pikantnější lůžko jako my, určitě vás její jemná chuť osloví natolik, že si ji nejednou zopakujete. 

Dnes Vás zavedeme do našich vzpomínek na pražmy připravované na březích černého kontinentu do Araby obývaného Tuniska, které voní kořením, rajčaty a jemně pálivou chutí chilli papriček. 
Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co budete potřebovat:
  • 2 pražmy,
  • sůl,
  • 1 plná lžička římského kmínu,
  • 1 plná lžička kurkumy,
  • 1 rovná lžička sušeného koriandru,
  • 1 rovná lžička mleté papriky,
  • 6 větviček tymiánu,
  • 1 citrón (chemicky nešetřený),
  • 1 pomeranč (chemicky neošetřený),
  • 1 velká cibule,
  • 80 g rajského protlaku,
  • 3 chilli papričky,
  • 5 rajčat,
  • 6 brambor.
Postup:
  1. Ryby nejprve očistíme. Omyjeme je ve vodě, papírovou utěrkou je osušíme a nožem pečlivě oškrábeme všechny šupiny. To uděláme tak, že nožem budeme kolmo po kůži přejíždět protisměru šupin, dokud všechny šupiny neodstraníme. Nyní rybu vykucháme. Od zadečku až po krk ji podélně zespoda prořízneme kůži. Neřezejte příliš hluboko, abyste neprořízli vnitřnosti. Rybu otevřeme a rukou jí opatrně vytrhneme všechny vnitřnosti. Je potřeba vnitřnosti vyndat opatrně, abyste neprotrhli žluč, ryba by pak zhořkla a nebyla by k snědku. Očištěnou rybu ještě jednou propláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Pokud jste pražmy koupili již vykuchané a bez šupin, stačí je pouze omýt a osušit papírovou utěrkou (Ryby je potřeba mít opravdu dobře osušené utěrkou, aby šli dobře okořenit.).
  2. Očištěné ryby osolíme ze všech stran i zevnitř. Osolte je opravdu poctivě, tento pokrm si to žádá.
  3. Do menší misky si nasypeme všechno koření (římský kmín, kurkumu, sušený koriandr a mletou papriku) a dobře směs promícháme. Rybu ze všech stran i uvnitř tímto kořením ochutíme.
  4. Citrón a pomeranč omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka. Obou citrusům vyndáme pecky, ty by totiž mohly v pokrmu působit hořce, proto je odstraníme.
  5. Do bříška ryby vložíme větvičku tymiánu, dvě kolečka pomeranče a jedno kolečko citrónu. Pražmu položíme na linku a na kůži, která je směrem nahoru položíme druhou větvičku tymiánu. Na ni dvě kolečka citrónu a jedno kolečko pomeranče. Nakonec na tyto citrusy položíme třetí větvičku tymiánu a vše na dvou místech provázkem svážeme (Nepoužívejte umělé provázky, ale provázky z přírodních materiálů či nitě.). Takto postupujeme i s druhou rybou.  Připravené ryby dáme do lednice, aby nám během doby, kdy si budeme připravovat lůžko zbytečně neteplaly.
  6. Brambory, rajčata a chilli papričky omyjeme. Brambory pečivě očistíme kartáčkem a spolu s rajčaty je nakrájíme na menší kousky.  Chilli papričky přepůlíme a vyndáme jim jadřinec. Vše vložíme do většího pekáče. 
  7. Cibuli očistíme a nakrájíme ji najemno. Poté ji na pánvi necháme na oleji zesklovatět. Když je cibule sklovatá přidáme rajský protlak a vše promícháme. Tento základ přidáme k zelenině do pekáče a vše dobře promícháme. Směs posypeme zbylým kořením z ryby (pokud nám zbylo) a na toto zeleninové lůžko ryby položíme. Vše lehce pokapeme olivovým olejem a dáme péct.
  8. Pražmy na zeleninovém lůžku pečeme na 180 °C zhruba 30 minut. Po této době zeleninu lehce promícháme, aby se dobře propekla ze všech stran a opět dáme péct na dalších 15 minut na 180 °C. Doba pečení se odvíjí od velikosti ryb. Pokud by se vám zdály ryby málo opečené, můžete teplotu navýšit na 190 °C a ještě chvíle péct. (Ryby si stejně tak můžete udělat v alobalu na grilu. Zde je však doba pečení kratší.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena